Huippuluokan terveysteknologiaa Itä-Suomesta

Facebook
12.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Kontiolahden Lehmossa kahdessa tuotantolaitoksessa toimiva Phillips-Medisize palvelee pääasiassa lääketeollisuuden ja terveysteknologian sopimusasiakkaita muovikomponenttien valmistajana. Kontiolahdella tehdään globaalisti kilpailukykyisiä, laadukkaita ja turvallisia tuotteita erittäin spesifeihin tarpeisiin.

Phillips-Medisize on osa kansainvälistä Molex-konsernia, joka toimii mm. lääketieteen ja terveysteknologian, tietoliikenteen, teollisuuden ja elektroniikan aloilla.

www.phillipsmedisize.fi


Magdalena Hoeftmann

To Finland? Why not

Magdalena Hoeftmann saapui Puolasta Pohjois-Karjalaan vuonna 2021 Phillips-Medisizen insinöörien rotaatio-ohjelman (Rotational Program Engineering) kautta.

Euroopassa rotaatio-ohjelma tarjoaa vastavalmistuneille insinööreille mahdollisuuden kokeilla tekniikan eri osa-alueita eri tuotantolaitoksissa ulkomailla. Euroopassa Phillips-Medisize toimii Suomessa, Irlannissa, Tšekissä sekä Tanskassa (tuotekehitysyksikkö), ja pian käynnistyy tuotanto myös Puolassa.

Rotaatio-ohjelman kesto on yleensä 1,5 vuotta jakautuen kolmeen puolen vuoden jaksoon eri toimipisteissä. Rotaatiovaihto on kokopäiväinen palkkatyö, ja kierroksen lopuksi voi työllistyä johonkin toimipisteistä.

– Olin juuri valmistunut yliopistosta, kun huomasin, että tällainen Phillips-Medisizen rotaatio-ohjelma on olemassa. Hain ohjelmaan, ja minulle tarjottiin paikkaa Suomesta. Vastasin, että miksipä ei, Magdalena kertoo.

Rotaatiossa saa kokeilla

Magdalenan mukaan on hienoa, että Phillips-Medisize tarjoaa mahdollisuuden kansainväliseen uraan ja yhteyksien luomiseen.

– Olen rotaatio-ohjelmaan erittäin tyytyväinen. Minulla on tapana innostua monista asioista, joista on sitten vaikea valita, mitä lähteä tekemään. Rotaatio-ohjelmassa olen saanut kokeilla erilaisia rooleja ja tehtäviä, mikä on auttanut löytämään minulle sopivimmat ratkaisut.

– Ensimmäisessä rotaatiossa olin NPI-laadunvalvonnan (New Product Introduction) tehtävissä. Toisessa rotaatiossa työskentelin automaation parissa kokoonpanolinjastolla. Kolmannessa rotaatiossa olen ollut mukana kehittämässä tuotteidemme laatua dokumentaatioiden ja laatujärjestelmän kautta. Samalla olen työkavereiden tuella saanut opetella uusia taitoja, kuten viimeksi Microsoft Power Automate -automaatiojärjestelmän käyttöä.

Työ tuntuu tarpeelliselta

Magdalena kuvailee, kuinka vastuu on kasvanut sopivasti vähän kerrallaan.

– On arvokasta, että tällainen mahdollisuus on avautunut minulle naisena tekniikan alalla. Mielestäni naisia tulisi rohkaista alalle enemmän.

– Hyvä työympäristö ja kivat työkaverit tekevät työstä erityisen mielekästä. Tiedän, että voin luottaa kollegoiden tukeen kaikissa tilanteissa, Magdalena mainitsee.

– Työn parhaita puolia on, kun näkee, että omalla työllä on aidosti vaikutusta. Minua motivoi myös se, että valmistamme täällä Kontiolahdella tuotteita, jotka edistävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Matematiikkaa kovalla työllä

Magdalenalla on kaksi tutkintoa. Ensimmäinen on logistiikkainsinöörin tutkinto Katowicen taloustieteellisestä yliopistosta.

– Ne opinnot olivat monipuolisia, sillä niihin sisältyi tekniikan lisäksi taloutta ja tilastotiedettä.

Toinen tutkinto on englanninkielisessä Management and Production Engineering -koulutusohjelmassa suoritettu maisterin tutkinto Sleesian teknillisestä yliopistosta.

– Lukioaikana minulle valkeni, mitä haluan opiskella. Olin hyvä matematiikassa, mutta en luokan paras. Valitsin laajan matematiikan opinnot, mikä vaati hyvin paljon töitä. Oikeastaan se on ollut opiskelupolkuni vaativinta aikaa toistaiseksi.

Matematiikan opiskelu lukiossa avasi Magdalenalle oven logistiikkainsinöörin opintoihin.

– Opiskelujen aikana huomasin, että prosesseihin ja kehittämistyöhön liittyvät projektit tuntuivat kiinnostavilta, joten jatkoin opintoja tuotantotekniikan alalla.

Rohkeasti tulevaisuuteen

Magdalenan mukaan kansainväliset työntekijät rikastavat työyhteisöä, sillä eri maista ja kulttuureista tulevat ihmiset tuovat erilaisia näkökulmia asioihin.

– Jos työyhteisön jäsenet kunnioittavat toisiaan, työt sujuvat hyvin.

Tavoitteistaan työelämässä Magdalena mainitsee, että ihmisten parissa työskentely esimerkiksi asiakasrajapinnassa kiinnostaa.

– Pidän ongelmien ratkaisemisesta yhdessä. Lisää osaamista haluaisin analytiikasta. Phillips-Medisize tarjoaa työntekijöilleen monipuolisesti koulutusta henkilökohtaisen osaamisen kehittämiseen.

Oman alan valintaa miettiville Magdalena Hoeftmannilla on ytimekkäät terveiset:

– Be brave! Vaikka haluamasi opiskelupaikan saaminen tuntuisi vaikealta, kannattaa silti hakea. Minäkin olin 100 % varma, että en pääse Phillips-Medisizen rotaatio-ohjelmaan, mutta tulin kuitenkin valituksi.

– Uskon, että yhtiössä töitä riittää tulevaisuudessakin. Lääketeollisuuden, terveydenhuoltoalan ja terveysteknologian suunnittelu- ja valmistusosaaminen on koronapandemian myötä osoittautunut äärimmäisen tärkeäksi.


Vilma Lintunen

Työ Phillips-Medisizella vahvisti halua hakeutua insinööriopintoihin

Vilma Lintunen työskentelee Phillips-Medisizella kokoonpanoasettajana.

– Valmistuin 2014 lentokoneasentajaksi Vantaan ammattiopisto Variassa. Valmistumisen jälkeen työskentelin erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä, Helsinki-Vantaan lentokentällä palveluvastaavana sekä pankissa asiakasneuvojana.

– Äitiysloman jälkeen olin työttömänä. Tuolloin eräs kaveri, joka oli jo jonkin aikaa työskennellyt Phillips-Medisizella vihjasi, että täällä olisi töitä tarjolla.

– Hain laadunvalvojan paikkaa ja pääsin haastatteluun. Kun haastattelussa kävi ilmi, että minulla on teknisen alan koulutus, sainkin paikan kokoonpanoasettajana, Vilma muistelee.

Monipuolinen työ

Asettajan työ on vaihtelevaa. Työhön kuuluu kokoonpanolinjasta huolehtiminen ja tiettyjen huoltotoimenpiteiden tekeminen.

– Tilausten vaihdot, häiriöiden kuittaukset, osien laittaminen lukulinjalle, näytteiden tarkistaminen ja niiden kirjaaminen ja niin edelleen, Vilma luettelee.

– Lisäksi vastaan linjan puhelimeen ja sähköpostitse kommunikoin erinäisissä asioissa.

Oikea käsitys työtehtävistä?

Vilma Lintunen pohtii, että nuoria saattaa arveluttaa kysyä esim. kesätyö- tai työssäoppimispaikkaa Phillips-Medisizen kaltaisesta yrityksestä, jonka työtehtävistä ei monellakaan ole oikeaa käsitystä.

– Esimerkiksi tittelistä ”asettaja” voi tulla sellainen mielikuva, että painellaan jotakin nappia kahdeksan tuntia putkeen, mikä ei voisi olla kauempana todellisuudesta.

– Kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä ja kysyä, millaista työ käytännössä on. Sukupuoli tai fyysiset ominaisuudet eivät rajoita työskentelymahdollisuuksia Phillips-Medisizen kaltaisessa tuotantolaitoksessa. Työskentelyolosuhteet ovat erinomaiset, ja konekanta on pitkälle automatisoitua. Työsuojelusta ja ergonomiasta huolehditaan tarkoin.

Vilman mukaan Phillips-Medisize on työnantaja, joka kuuntelee työntekijöiden tarpeita.

– Jos tarvitaan vaikka uusi työkalu tai työtuoli, niin perusteltuun tarpeeseen sellaisen aina saa, jos hankinta vähentää virheiden mahdollisuutta, lisää työturvallisuutta tai jouhevoittaa prosessia.

Kannustusta uuden oppimiseen

– Olen saanut täällä oppia niin paljon uutta kuin olen halunnut, Vilma toteaa.

– Asettajan toimenkuvaan kuuluvat tietyt asiat, mutta niiden lisäksi täällä kannustetaan omaksumaan monipuolisesti muitakin taitoja ja ottamaan haltuun erilaisia työtehtäviä. Täällä saa hyvin itse määritellä, miten paljon osaamista haluaa itselleen kartuttaa.

– Myös työuralla eteneminen tapahtuu luontevasti. Esimerkiksi minä aloitin määräaikaisella työsopimuksella, joka muutettiin vakituiseksi. Sitten minulta kysyttiin, haluaisinko siirtyä huollon puolelle. Seuraavaksi sain hoitaakseni ryhmävastaavan tehtävät. Tällä hetkellä opiskelen konetekniikan insinööriksi Kajaanin ammattikorkeakoulussa. Monimuoto-opiskelun yhdistäminen työhön on sujunut hyvin joustavasti., Vilma Lintunen luonnehtii.

– On mukavaa, kun esihenkilö ja tuotantopäällikkö kyselevät, miten koulussa menee ja mitä kursseja on meneillään. Ilmapiiri on innostava ja välitön. Tiedän, että voin milloin tahansa kääntyä lähimmän esihenkilön tai tuotantopäällikön puoleen, jos tulee jotain kysyttävää tai muuta asiaa.

Vilma kertoo miettineenä insinööriopintoihin hakeutumista jo aikaisemminkin, mutta ajatus vahvistui Phillips-Medisizella työskennellessä.

– Tavoitteena on valmistua 2024, ja toiveena on, että insinöörin paikka löytyisi täältä Phillips-Medisizelta. Olen nyt ollut talossa viisi vuotta, enkä keksi yhtäkään syytä lähteä muualle.

Opiskelu on aina hyödyllistä

Vilman vinkki opiskelupaikkaa pohtiville on, että ”älä laita itse itseäsi laatikkoon”.

– Kannattaa hakea sinne, minne aidosti haluaa, ja jos ei täysin tiedä minne hakea, niin sekään ei haittaa. Pääasia, että hakee jollekin alalle, jossa voisi kuvitella työskentelevänsä. Opiskeluaikana ja loppujen lopuksi vasta työelämässä valkenee, millaista työskentely oikeasti on.

– Kaikesta opiskelusta on aina jotakin hyötyä, ja eteen voi tulla yllättäviäkin mahdollisuuksia, joista voi löytää sen oman alan.

Mutta onko Phillips-Medisizen Kontiolahden tehtaiden tuotteilla kysyntää tulevaisuudessa ja riittääkö töitä?

– Aivan varmasti, vastaa Vilma Lintunen.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä