Hyvinvointia, osallisuutta ja itsensä kehittämistä

Keski-Pohjanmaan kansanopistosta löytyy ihanteellinen oppimisympäristö, joka tukee yhteisöllisyyttä, ja jossa kaikki oppivat toisiltaan. Siellä opitaan arvostamaan, ymmärtämään ja suvaitsemaan myös erilaisuutta. Osalle opiskelu on tietynlainen pysähtymisen paikka, kun taas toiset ovat kehittämässä osaamistaan ja ammattitaitoaan.
Keski-Pohjanmaan kansanopistosta löytyy ihanteellinen oppimisympäristö, joka tukee yhteisöllisyyttä, ja jossa kaikki oppivat toisiltaan. Siellä opitaan arvostamaan, ymmärtämään ja suvaitsemaan myös erilaisuutta. Osalle opiskelu on tietynlainen pysähtymisen paikka, kun taas toiset ovat kehittämässä osaamistaan ja ammattitaitoaan.
09.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Perinteikäs Keski-Pohjanmaan kansanopisto (Kpedu) on Kokkolan Kälviällä toimiva kansanopisto, jonka opetustoiminta on liitetty osaksi Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tarjontaa. Kansanopisto järjestää kansanopistolinjojen ohella koulutusta ammatillisiin perustutkintoihin, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin, leirejä, lyhytkursseja sekä erilaista lisä- ja täydennyskoulutusta. Opiskelu tapahtuu arkipäivisin tai osassa opinnoista viikonloppuisin. Opinnot ovat hyvin käytännönläheistä projektiopiskelua, ja teoriaopinnot on sisällytetty oppitunteihin työpajojen yhteydessä.

- Olemme pieni, yhteisöllinen, kodinomainen yksikkö lähellä Kokkolaa. Opistolla on hyvät tilat ja osaavat opettajat. Meillä on eri kulttuureista tulevia opiskelijoita ja vahvaa erityisryhmien koulutusta. Se heijastuu koko opiston toimintaan, jossa ihmisten erilaisuus näkyy konkreettisesti joka päivä. Tänne voi tulla sellaisena kuin on ja opiskella eri tavoin, kertoo Kpedun varhaiskasvatuksen opettaja Mervi Anttila.

- Opiskelijoille tämä on myös kasvun ja kypsymisen vuosi. Keski-pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä on mahdollisuus rakentaa oman näköinen opintokokonaisuus valitsemalla perusopinnot esittävän taiteen (sisältönä teatteri-ilmaisu, tanssi ja sirkustaide) tai kuvataiteen (sisältönä maalaus, piirustus, grafiikka ja veistotaide sekä taiteen teoriaa) suuntautumisista ja käydä lisäksi joko soveltavan taiteen ja ilmaisun ohjaamisen tai produktiolähtöisissä ympäristö ja yhteisötaiteen kokonaisuuksissa. Opintoja voi yhdistää myös kasvatus- ja ohjausalan perusopintoihin opiskelemalla vaikka puolet ajasta perustutkinnon osia ja puolet taiteen opintoja (koskee yli 18-vuotiaita). Oppivelvollisten opistovuodessa noin puolet opinnoista ovat Yto aineita eli yhteisiä pakollisia aineita (matematiikka, kielet, yhteiskuntaoppi ym.) ja puolet Artsin taideaineita valitsemastaan suuntautumisen sisällöstä, jatkaa Kälviä Arts -taidelinjan vastaava opettaja Rosa Pisilä.

Teatteria, tanssia, sirkusta ja kuvataiteita – mahdollisuus löytää oman äänensä

Rosa Pisilä kertoo, että Kälviä Arts on monitaiteinen, kokopäiväopintoja tarjoava opintokokonaisuus Keski-Pohjanmaan kansanopistossa. Nykytaiteeseen keskittyvän suuntautumisen opiskelija voi valita Esittävän taiteen tai kuvataiteen sisällöistä.

- Opiskelu rakentuu käytännönläheisesti omien aineiden opiskelusta sekä kaikille opiskelijoille yhteisistä kokonaisuuksista. Kälviä Artsin opinnoissa voi tutkia ja syventää omaa taiteen tekemistä, prepata taiteen jatkokoulutukseen tai vain kokeilla omia siipiään taiteen parissa harrastusmielessä.

- Kansanopistolinja ei itsessään anna ammatillista pätevyyttä, mutta valmentaa hyvin alan jatko-opintoihin ja auttaa tutkimaan omaa tulevaisuutta taiteen parissa.

- Meillä on laadukasta taideopetusta ja teknisten taitojen harjoittelun lisäksi opiskelija saa paljon käytännön kokemusta oman ilmaisun laajentamiseen. Opettajat ovat oman taiteenlajinsa tekeviä taiteilijoita, ja opiskelijalla on mahdollista verkostoitua jo opintojen aikana taiteen kentälle, korostaa Rosa Pisilä.

Keski-Pohjanmaan kansanopistolla on taidelinjalla kaksi suuntautumisvaihtoehtoa: esittävä taide sekä kuvataide.

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon jatkuvan haun ja oppisopimuskoulutuksen kautta

Keski-Pohjanmaan Kansanopistossa on mahdollista suorittaa myös kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto tai sen eri osia. Opinnot suoritetaan päätoimisesti opiskellen, oppisopimuskoulutuksena tai työn ohessa.

- Meillä on tutkintoon jatkuva haku, kaikki hakijat haastatellaan opiskelijavalinnan tekemiseksi. Opintojen alussa opiskelijoille laaditaan henkilökohtainen opintopolku ja henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa selvitetään ja tunnustetaan aiemmin hankittu osaaminen ja suunnitellaan, millaista osaamista opiskelija tarvitsee sekä miten osaamista hankitaan.

- Esimerkiksi tänä syksynä meillä on aloittanut jatkuvan haun kautta useampi opiskelija, ja samaten oppisopimusopiskelijoiden määrä, nimenomaan varhaiskasvatuksen alalla, on kasvanut nyt merkittävästi, toteaa Mervi Anttila.

Keski-Pohjanmaan kansanopisto on ilmapiiriltään moniarvoinen, suvaitsevainen, joustava ja vapaa opiskeluyhteisö. Opistolla käy säännöllisesti mielenkiintoisia vierailijoita kuvataiteilijoista alan johtaviin professoreihin.

Turvallinen ja tasa-arvoinen kansanopisto

Keski-Pohjanmaan kansanopisto sijaitsee luonnon läheisellä paikalla joen rannalla Kälviällä. Opisto tarjoaa turvallisen ja tasa-arvoisen ympäristön, jossa voi tuetusti kokeilla itsenäistä asumista ja opiskelua, tai pohtia rauhassa elämänsä suuntaa. Asuntolassa toimii asuntolaohjaaja, joka huolehtii yhdessä asukkaiden kanssa asuntolan viihtyisyydestä ja suunnittelee yhteistä vapaa-ajan toimintaa. Asukkaat voivat myös iltaisin käyttää opiston opetustiloja harrastustoimintaa.

– Koululle voi tulla tutustumaan, soittaa tai laittaa sähköpostia, jos jotain kysyttävää tulee mieleen. Kannattaa myös tutustua Kälviä Artsin kotisivuihin, blogiin, instaan ja faceen, joiden kautta löytyy paljon kuvia ja tietoa opinnoista.

www.kpedu.fi

instagram.com/kpedufi/

facebook.com/kpammattiopisto

Kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitettu koulutus sopii erityisesti nuorille, jotka:

  • haluavat parantaa perustaitoja ja opiskeluvalmiuksia menestyäkseen toisen asteen opinnoissa
  • kaipaavat tukea opiskelumotivaation löytämiseen
  • haluavat selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmiaan
  • tarvitsevat tukea elämänhallintavalmiuksien ja arjen taitojen vahvistamisessa
  • hyötyvät yhteisöllisyydestä, henkilökohtaisesta ohjauksesta sekä ohjatusta asumisesta
  • ovat keskeyttäneet ammatillisen koulutuksen tai lukion

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia