Siistiä sisätyötä Suomen Putkilaserilta

Facebook
17.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Suomen Putkilaser Oy on putki- ja profiilituotteiden sekä niistä valmistettujen rakenteiden osaaja. Palveluihin kuuluvat laserleikkaus, profiili- ja rakennetoimitukset sekä tuotesuunnittelu. Osaaminen perustuu lähes kahdenkymmenen vuoden kokemukseen putken leikkaamisesta sekä asiakkaiden rakennesuunnittelun haasteiden ratkaisemiseen. Nykyään valmistus keskittyy putkien leikkaamiseen Tervakoskella, Sastamalassa ja Hyvinkäällä. Uusimmassa Hyvinkään pisteessä operoidaan jo viidellä putkilaserilla, käytössä on myös 508 millistä putkea leikkaava jumbolaser. Suomen Putkilaser Oy tarjoaa myös suunnittelupalvelua ja 3D–mallinnusta tukien näin asiakkaitaan jo konseptointivaiheessa varmistaen kustannustehokkaimpien rakenteiden täysimittaisen hyödyntämisen. Kumppaniverkoston avulla yritys voi toimittaa tehokkaasti kokonaisia moduuleita, joissa on koneistettuja, tasoleikattuja, hitsattuja ja maalattuja rakenteita. 

Mainettaan parempaa työtä

– Kun teknologiateollisuutta tässä edustan, näkemykseni mukaan meistä maalattu mielikuva ei ole totuuden mukainen, johtuen meidän omista suorituksista. Toivomme saavamme alalle väkeä, koska täällä on työpaikkoja, paljon työmahdollisuuksia ja työ on mielenkiintoista, myyntijohtaja Kari Ingman toteaa. Työ on muuttunut Ingmanin mukaan hyvin paljon edellisistä vuosikymmenistä.

– Meidän työntekijät ovat laseroperaattoreita, eivätkä leikkaajia. Kaverit ohjelmoivat konetta, käyttävät konetta käyttöpaneelin kautta ja itse työvaihe tapahtuu automaattisesti. Tälle alalle kannattaa suuntautua ja täällä on töitä myös tulevaisuudessa. Meillä tehdään töitä moderneilla koneilla, johon kytkeytyy hyvin vahvasti tietotekniikka. Laseroperaattorimme voivat olla yhteydessä suoraan Saksaan konevalmistajaan ja pyytää tarvittaessa apua. Puhutaan jo kansainvälisestäkin toiminnasta, kun meille tulee uusi kone ja koulutuskieli on englanti, joten kielitaidon omaavat pärjäävät paremmin ja saavat vaativampia tehtäviä. Suomen Putkilaserin tarjoamat työt ovat monipuolisia ja niitä saadaan tehdä siistissä tuotantolaitoksessa.

– Jonkin verran joudutaan tekemään käsillä, mutta tässä saa käyttää myös omaa päätään, eikä työ ole yksitoikkoista asioiden toistoa, vaan isojen modernien kalliiden koneiden ohjelmointia. Tämä on mielenkiintoista työtä.

Opintoja mahdollista jatkaa joustavasti työn ohessa

– Meillä on myös mahdollista jatkaa opintoja työn ohessa eteenpäin. Osalla operaattoreistamme on oma toiminimi ja työn ohella omaakin yritystoimintaa. Meillä on sellaisiakin työntekijöitä, jotka haluavat opiskella alaa eteenpäin tässä töiden ohessa, vaikka insinööriksi saakka.

Työntekijät koulutetaan putkilaserleikkaajan tehtäviin

– Totuus on se, että putkilaserleikkaajia ei valmistu koulusta missään maailmassa. Oppilailta vaaditaan yleiskäsitys yleisimmistä valmistusmenetelmistä sekä peruskäsitys metallin työstöstä, joka saadaan ammattikoulun kautta. Koulutamme kaverin meidän koneiden käyttöön ja niihin tehtäviin, joita meidän asiakkaamme tarvitsevat. Ingman kertoo ottaneensa harjoittelijoita eri ammattikoulun vuosikursseilta.

– Harjoittelujaksoja pyöritettiin niin, että kaverit olivat meillä harjoittelussa joka vuosi ja tehtävät kasvoivat vuosien varrella, jolloin koneet tulivat tutuiksi. Jos sitä kautta löydettiin sopiva tyyppi, siitä pystyivät hyvät kaverit jatkamaan kolmannen vuoden harjoittelun jälkeen kesätöissä. Usein sen jälkeen tuli armeija, jonka jälkeen oli mahdollista jäädä meille töihin. Yksi selkeä polku meille on ammattikoulu, harjoittelu, kesätyöt ja mahdollinen työllistyminen meille.

Millaista työ on käytännössä?

– Sen on oltava vuorotyötä, kun puhutaan tämän hintaluokan koneista. Vaaditaan vähintään kaksi, mielellään kolme vuoroa. Tekijät voivat järjestellä ja yhdistellä töitään omassa vuorossaan.

– Kun työt on valittu, tuotteet siirretään syöttölaitteeseen trukilla, valitaan oikeat ohjelmat, käynnistään työ, jolloin kone alkaa leikkaamaan. Operaattorit tarkastavat laadun ja tekevät tarvittavat säädöt. Seuraavassa vaiheessa alkaa tulla valmiita kappaleita, joiden specsit tarkastetaan mittaamalla ja mittakuvia lukemalla. Tämän jälkeen aloitetaan kappaleiden pakkaaminen. Kun työ tulee valmiiksi, mahdollisesti käyttämätön materiaali viedään takaisin hyllyyn ja aloitetaan uusi työ. Sama kierto toistuu. Tottakai työhön myös liittyy varastointia, töiden yhdistelyä, pakkausten yhdistelyä, rahtien tilausta, materiaalien tilausta ja tarvittaessa kommunikointia pääkonttorin suuntaan, lisäksi työhön kuuluu ajoittaiset koneen perushuollot. Kone on aika automaattinen, joten sen käyttö ei vaadi mitään isoja temppuja, Ingman esittelee.

Tuotanto käsittää kaluste- ja koneenrakennusteollisuuden komponentteja

– Suurin yksittäinen asiakkaamme on Lojer, joka valmistaa terveydenhuollon kalusteita, kuten sairaalasänkyjä, hierontapöytiä ja vastaavia. Valmistamme lisäksi konttorikalusteita ja huonekaluteollisuuden tarvitsemia komponentteja. Lisäksi asiakkaina on koneenrakentajia laidasta laitaan; varastoautomaatteja, maatalouskoneita ja peräkärryjä valmistavia yrityksiä. Rakennusteollisuus on kolmas isompi asiakasryhmä, jonne menee niin ikään pitkiä sarjoja. Vahvuutemme on kalusteteollisuus ja sen kokoluokan tuotteet. Pääsääntöisesti yksittäisten leikattujen nimikkeiden painot ovat meillä kiloja, eikä kymmeniä kiloja.

3D-suunnittelua ja -mallintamista

– Olemme pyrkineet lisäämään tarjoamaamme putkilasertyöhön liittyvää suunnittelutyötä, eli pyrimme tekemään 3D-suunnittelua ja mallintamista, jota varten meillä on töissä yksi kaveri. Kyseessä on tyypillinen suunnittelutoimi AMK-tason opiskelijoille ja juuri sillä alalla haluamme kasvaa. Ajatuksena on, että asiakkaat voisivat hankkia kauttamme konseptoinnin, suunnittelun ja valmistuksen. Tarvetta olisi siis suunnitteluinsinööreillekin tulevaisuudessa. Ingman kertoo, että työ Putkilaserilla on modernia tekemistä isojen ja hienojen laitteiden kanssa.

– Tätä kannattaa pitää yhtenä vaihtoehtona työpaikkaa miettiessä, koska meillä on mainettaan parempaa tekemistä ja täällä on töitä tarjolla. Alan mainetta olisi pystyttävä kirkastamaan yhteistyössä oppilaitosten kanssa.

Sami työllistyi harjoittelun kautta Suomen Putkilaserille

– Olin ammattikoulun aikana eri harjoittelupaikoissa ja viimeisenä vuonna tulin harjoitteluun Putkilaserille, jonka kautta työllistyin yritykseen armeijan jälkeen, Sami Lähdekorpi kertoo. Lähdekorpi painottaa, että Putkilaserin tulisi näkyä enemmän ammattikoulumaailmassa ja selkeyttää viestiään siihen suuntaan.

– Nykyiseen työhöni kuuluu yhden putkilaserkoneen hoito, johon liittyy tavaran pakkaamista ja varastointia – oikeastaan kaikki työvaiheet siitä lähtien, kun materiaali nostetaan hyllystä työstökoneeseen, koneesta tavarat lavalle ja pakataan lähetyskuntoon. Tehtäviimme kuuluu materiaalien rekasta purku, niiden varastointi, tilauksen vastaanotto, leikkaaminen ja sen lähettäminen asiakkaalle.

Laserleikkaus on kehittyvä ala

Työ Putkilaserilla on ollut Lähdekorven mukaan mielenkiintoista.

– Jos metallipuolelle aikoo, kannattaa ajatella, että laserleikkaus on kehittyvä ala ja sitä pystytään hyödyntämään jo todella monessa eri työstötilanteessa. Lasertyöstöön liittyvän opetuksen määrää kannattaisi hiukan laajentaa oppilaitoksissa. Lähdekorpi kertoo, että työpäivien kuormittavuus on työpäiväkohtaista.

– Putkien suojana olevaa rasvaa lukuun ottamatta, laserleikkaus on siistiä sisähommaa. Rohkaisen opiskelijoita kyselemään rohkeasti työssäoppimispaikkoja suoraan yrityksistä.

www.putkilaser.fi

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Etelä-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia