Tervetuloa opiskelemaan metsäalaa Riveriaan

Facebook
29.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

– Metsäalan ammatillinen koulutus on siinä mielessä harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, että se melko varmasti työllistää omalle kotipaikkakunnalle tai kotiseudulle. Puunkorjuuyrityksiä toimii kaikkialla maassa, työpaikkoja on pienilläkin paikkakunnilla. Ala kaipaa jatkuvasti uusia ammattilaisia, perustelee Mikko Saarimaa, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian metsäalan tiimipäällikkö.

Toisena metsäalan vahvuutena on työllistymismahdollisuuksien laaja skaala. Metsäalan perustutkintonimikkeitä Riverialla ovat metsäkoneenkuljettaja (ajokone tai harvesteri), metsäkoneasentaja, puutavara-autonkuljettaja sekä metsuri-metsäpalvelujen tuottaja. Riveria kouluttaa metsäalan ammattilaisia Valtimon ja Joensuun Jukolankadun kampuksilla.

Kuva: Irma Lehikoinen

Oman ammatin saloihin käsiksi jo opintojen alussa

Mikko Saarimaa mainitsee, että perustutkintouudistus tulee voimaan vuonna 2024. Riverian metsäalan koulutuksessa se tarkoittaa käytännössä sitä, että puutavara-auton kuljettajan suuntautuneisuus tulee valittavaksi jo yhteishaussa.

– Ensimmäisen opintovuoden aikana ryhdytään perehtymään ajoneuvon tekniikkaan, huoltoon ja kunnossapitoon sekä puutavara-auton kuljettamiseen. Aikaisemmin näitä on alettu käydä läpi vasta toisena vuotena.

– Opintoihin kuuluu B-ajokortin suorittaminen ensimmäisen tai toisen vuoden aikana, ellei se ole jo suoritettuna. Myöhemmin opintoihin kuuluu tietenkin myös C- ja CE-ajokortin suorittaminen.

Ajokoneen tai harvesterin kuljettajaopiskelijat suuntautuvat omaan osaamiseensa toisesta vuodesta alkaen. Opinnot voi aloittaa Joensuussa olevan ryhmän mukana, mutta toisen vuoden suuntautumisvalinnan (ajokone tai harvesteri) jälkeen opinnot jatkuvat Valtimolla.

– Koneenkuljettajat voivat suorittaa valinnaisena ns. C-korttikorotuksen, jolloin he saavat C-ajo-oikeuden ja kuljettajatason ammattipätevyyden, joka oikeuttaa metsäkoneiden siirtokuljetuksiin, Saarimaa mainitsee.

Metsäkoneasentajan opinnoissa Riverialla perehdytään ensimmäisestä vuodesta lähtien koneiden tekniikkaan sekä ryhdytään huoltamaan ja korjaamaan koneita.

Työssäoppiminen on isossa roolissa

Opintopolku tulee jokaiselle opiskelijalle yksilölliseksi yrityksissä tehtävien työssäoppimisjaksojen kautta.

– Taitojen kehittymisen ja osaamisen perusteella katsotaan, milloin on kenenkin hyvä ajankohta käydä minkäkin tyyppisessä työssäoppimisessa. Jos taidot ovat kohdallaan, ei kannata enää hinkata harjoituksia, vaan silloin on viisainta suorittaa sopiva työssäoppimisjakso, Mikko Saarimaa kuvailee.

– Ensi alkuun opiskelijan kannattaa työssäoppimisjaksolla osoittaa omaa motivaatiotaan, jolloin yritys voi bongata, että tässä on hyvä henkilö, josta kannattaa pitää kiinni. Kakkosvuonna voi osoittaa jo enemmän osaamistaan ja kehittymistään.

Kolmannen vuoden työssäoppiminen on jo monipuolinen, laaja-alainen ja pitkä, jolloin korostuvat opiskelijan sitoutuneisuus ja toimintavarmuus. Koulutuksen puitteissa työharjoittelua tehdään lähtökohtaisesti palkattomana, ns. koulutussopimuksella. Jos yrittäjä haluaa maksaa palkkaa, tulee kyseeseen oppisopimus.

– Hyvää asennetta osoittaneelle ja työssäoppimisessa menestyneelle opiskelijalle kätellään usein työsopimus. Viimeisimpien tilastojen mukaan perustutkinto-opiskelijoistamme on valmistuttuaan työllistynyt peräti 80 %, Saarimaa sanoo.

Puitteet kunnossa

Mikko Saarimaan mukaan opiskelijat arvostavat Riverian metsäalan opetuksen erinomaisia oppimisympäristöjä.

– Simulaattorit ja koneet ovat nykyaikaisia – ja ennen kaikkea niitä on riittävästi, jolloin jokainen saa henkilökohtaista ajoaikaa.

Simulaattoreita on Valtimolla ja Joensuussa yhteensä yli 20. Valtimolla on kenttäsimulaattori-oppimisympäristö, jossa on kolme konetta käytettävissä. Metsät ovat Valtimolla lähellä.

Mikko Saarimaa kertoo, että simulaattoreiden ja kenttäsimulaattorin ansiosta opiskelijoiden osaaminen saadaan kuudessa viikossa niin hyvälle tasolle, että he voivat sen jälkeen siirtyä oikeilla koneilla aitoon ympäristöön saamaan ajoaikaa kahdessa vuorossa.

– Tällaisen tehokkaan prosessin kehittämiseen olemme satsanneet viimeisimmät viisi vuotta, ja nyt se tuottaa hedelmää.

– Kiitoksia opiskelijoilta saavat myös meidän opettajamme. He ovat paitsi ammattitaitoisia myös mukavia tyyppejä, joiden kanssa tulee hyvin juttuun.

– Erityisesti Valtimon valttikorttina voimme tarjota asuntolapaikkoja kauempaa kotoisin oleville opiskelijoille. Asuntolapaikkoja on riittävästi ja yhteishenki on vahva. Olemme panostaneet vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin, tarjolla on kaikenlaista toimintaa. Meillä on käynnissä hanke, jonka puitteissa voidaan järjestää iltaohjelmaa. Ateriat saavat opiskelijoilta erityiskehut. Ruoka on huippuhyvää ja keittiöllä työskentelee aivan unelmahenkilöstö. Tarjolla on koko kattaus aamupalasta lounaaseen ja päivälliseen.

Valtimolla on jo yli 50-vuotinen historia metsäkonekoulutuksessa.

– Meillä alkaa olla opiskelijoita jo kolmannessa sukupolvessa, Mikko Saarimaa naurahtaa.

Itsenäistä ja vaihtelevaa työtä "maisemakonttorissa"

Millainen henkilö sitten olisi omiaan metsäalalle? Mikko Saarimaan mukaan kiinnostus alaan on hyvä lähtökohta, ja se, että viihtyy metsässä.

– Alalla työskentelevät ovat usein omatoimisia. Siksi he alalle hakeutuvatkin, koska työ on itsenäistä ja siinä on toiminnanvapautta. Opiskelijoilla on usein luontoon liittyviä harrastuksia.

– Kotitausta voi olla maa- ja metsätalouden parissa, mutta yhtä hyvin metsäalan työ sopii kaupunkilaiselle, joka haluaa luonnon pariin. Motivaatio on se ratkaiseva tekijä.

Suomi elää metsästä

Metsäteollisuudella on aina ollut vankka asema Suomen kansantaloudessa, vaikka suhdanteet vaihtelevatkin.

Suomalainen metsäteollisuus on viime vuosina käyttänyt puuta 65–72 miljoonaa kuutiota vuodessa. Ala on investoinut uusiin suurtehtaisiin ja kehittänyt olemassa olevia. Esimerkiksi Itä-Suomessa lisäkapasiteettia saavat tai ovat saaneet aallotuskartonkitehdas Kuopiossa sekä sahalaitokset Kajaanissa, Kuhmossa ja Lieksassa.

– Kaikki nämä investoinnit takaavat sen, että puu tulee liikkumaan kannoilta tehtaille myös tulevaisuudessa, toteaa Mikko Sarimaa.

riveria.fi/koulutusala/metsaala/

instagram.com/riveriavaltimo/

facebook.com/riveriavaltimo

Riverian hakuneuvonta puh. 013 244 3000 | e-mail [email protected]

www.riveria.fi

Riveria sosiaalisessa mediassa:
Facebook | Instagram | LinkedIn | TikTok | Vimeo | YouTube | X

Vuosittain Riverian koulutuksiin osallistuu noin 17 000 opiskelijaa. Osaavaa ja ammattitaitoista henkilöstöä Riveriassa on noin 700. Riveriassa voidaan järjestää yli 100 erilaista ammatillista tutkintoa eri koulutusaloilla. Koulutusyksiköt sijaitsevat Joensuussa, Kiteellä, Lieksassa, Nurmeksessa, Outokummussa ja Valtimolla. Valtaosa tutkinnon suorittaneista työllistyy tai aloittaa yritystoiminnan Pohjois-Karjalassa. Osa jatkaa opintojaan korkeakouluissa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia