Töitä lähes kaikille ammattialoille

Facebook
22.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Kunnat, kaupungit, hyvinvointialueet ja erilaiset kuntaomisteiset organisaatiot ovat suuryritystä muistuttavia toimijoita, joiden palveluksessa työskentelee valtava määrä eri alojen ammattilaisia. Julkinen sektori kokonaisuudessaan tarjoaa paljon mielenkiintoisia työtehtäviä sekä suuren työantajan mahdollisuudet uralla etenemiseen. Avoimet työpaikat ja kesätyöpaikat löytyvät helposti Kuntarekry.fi-palvelun kautta.

– Kuntarekry on sijaisten ja vakituisten työntekijöiden rekrytointiin suunniteltu palvelu, jota suurin osa suomalaisista kunnista, hyvinvointialueista ja erilaisista kuntaomisteisista organisaatioista käyttää aktiivisesti. Jos mietitään ihan kunta-alaa kokonaisuudessaan, niin sehän on Suomen suurin nuorten kesätyöllistäjä ja suurin osa näistä työpaikkojen hakuilmoituksista löytyy Kuntarekry-palvelun kautta. Vuositasolla noin 50 000 nuorta työllistyy kuntiin ja hyvinvointialueille, Anne-Mari Mourukoski Kuntarekry-palvelua tuottavasta FCG Oy:stä kertoo.

Perustehtävistä vaativampiin asiantuntijatehtäviin

– Nuorille tarjolla olevat kesätyötehtävät ovat yleensä ns. avustavia töitä eri yksiköissä, esim. vanhuspalveluissa tai puutarha-/puistopuolella. Julkisen sektorin kesätyöt kannattaa nähdä porttina tulevaisuuteen, koska julkisorganisaatio on yleensä iso ja hyvin monialainen konserni, mistä löytyy työtehtäviä vesilaitostyöntekijöistä aina hallintoon ja kunnanjohtajaan saakka.

Mourukoski toteaa, että julkinen sektori tarjoaa monipuolisia työtehtäviä, kuten asiakaspalvelutyötä, teknistä työtä, sivistyspuolen työtä, opetusta, kasvatusta ja vanhuspalveluita. Sieltä löytyy runsaasti teknisen alan työpaikkojakin.

– Julkisen puolen palkkaus on erittäin monessa tehtävässä kilpailukykyinen verrattuna yksityissektorin vastaaviin työtehtäviin. Toki palkkataso on aina tehtäväsidonnainen. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien sivuilla (www.kt.fi) on paljon dataa, jonka kautta löytyy mm. palkka- ja henkilöstötilastoja.

Kesätöiden ja harjoitteluiden kautta työelämään

– Kesätyöpaikat ja erilaiset harjoittelut ovat hyviä ponnahduspaikkoja, joiden kautta pääsee tutustumaan organisaation henkilöihin sekä näyttämään omaa osaamistaan ja asennettaan työn tekemiseen. Yleensä riittää, kun on reipas ja aktiivinen.

Mourukoskella on itselläänkin kokemusta hyvin tehdyn harjoittelun hyödyistä.

– Menin aikoinaan AMK-harjoittelussa Lohjan kaupungille palkanlaskentapuolelle. Lyhyt kolmen kuukauden harjoittelu johti siihen, että olin kaupungilla vakituisissa työtehtävissä yhdeksän vuoden ajan. Onnistuneen harjoittelujakson jälkeen minua pyydettiin kaupungin toiseen yksikköön jatkamaan töitä. Hyvä sana oli kiirinyt kaupunkiorganisaation sisäisesti.

Kesätyöhakemus kannattaa lähettää aina

Vaikka kesätöihin on aina runsaasti hakijoita, Mourukoski rohkaisee lähettämään hakemuksen.

– Kannattaa katsoa Kuntarekryn sivuilta vapaana olevia paikkoja ja hakukriteereitä. Hakemukseen kannattaa todella panostaa ja kertoa osaamisestaan, mielenkiinnon kohteistaan sekä harrastuksistaan, vaikka varsinaista työkokemusta ei vielä olisikaan ehtinyt kertyä. Näin rekrytoijat voivat hahmottaa millainen henkilö on kyseessä ja katsella nuorelle mahdollisesti sopivia työtehtäviä. Esimerkiksi valokuvausosaamista omaavan nuoren on mahdollista päästä vaikkapa kesäsomettajaksi. Omien harrastusten vaikuttavuutta työnhaussa ei kannata koskaan aliarvioida.

Julkisella sektorilla on suuri tarve uusille tekijöille

– Muun muassa yli puolet kunta-alan työntekijöistä tulee eläköitymään seuraavan 20 vuoden sisällä, joten nuorille tekijöille löytyy varmasti töitä. Vaikka monet tehtävät on jo mahdollista automatisoida, kunnissa tehdään edelleenkin hyvin paljon ihmisten työpanosta vaativia töitä. Jotta meille tulee vettä hanoista ja WC:n käyttö on mahdollista, siihen tarvitaan kunnan työntekijöiden panosta. Kunta-alalla tarjoaa noin 10 000 eri ammattinimikettä, joten sieltä löytyy melko todennäköisesti jokaiseen makuun sopivia työtehtäviä, Mourukoski toteaa.

– Käy ihmeessä kuntarekry.fi-sivustolla tutustu työnantajiin -osiossa katsomassa millaisia esittelyjä organisaatiot ovat itsestään ja työtehtävistään kertoneet.

Sosiaalinen media on yhä tärkeämpi väylä kuntien markkinoinnissa

Kunnista löytyy myös sosiaaliseen mediaan liittyviä työtehtäviä.

– Kunnat ovat panostaneet viime vuosina hyvin aktiivisesti somenäkyvyyteen. Esimerkiksi useampi kunta on palkannut kesäsomettajia. Sometehtävien kautta halutaan tuoda esille myös nuorten kuntalaisten näkökulmaa.

Mourukosken mukaan sosiaalisen median merkitys on ymmärretty hyvin myös kuntatoimijoiden keskuudessa.

– Halutaan kertoa yhä enemmän tarinoita, joihin on mahdollista samaistua, sen sijaan että käytettäisiin ns. tyhjiä korulauseita. Aidot tarinat työn tekemisestä ja kunnassa asumisesta kiinnostavat ihmisiä. Aito tarinankerronta on lisääntynyt ja tulee lisääntymään edelleenkin myös kuntapuolella.

Julkinen sektori on turvallinen työnantaja

Jokainen on varmasti lukenut lehdistä, että työntekijöitä on tällä hetkellä vaikea löytää eri tehtäviin. Kaikkialla mmärretään, että hyvien työntekijöiden saaminen vaatii ponnisteluita. Tästä syystä eri toimijoiden on pystyttävä kertomaan omista vahvuuksistaan työnantajina.

– Julkisen sektorin organisaatiossa työurat ovat yleensä melko pitkiä ja organisaatio on vakaa ja turvallinen työnantaja, Työtehtäviä on mahdollista vaihtaa saman työpaikan sisällä, joten työura ei välttämättä ole lainkaan yksitoikkoinen, vaikka ura saman työnantajan palveluksessa olisi ajallisesti pitkä, Mourukoski huomauttaa.

Sosiaalipuolen työntekijöistä on todellista pulaa

Erityisesti sosiaalipuolen työpaikoille kaivataan uusia työntekijöitä. Jos nuori haluaa opiskella itselleen varman työpaikan, kannattaa Mourukosken mukaan kouluttautua esimerkiksi puheterapeutiksi.

– Puheterapeutteja metsästetään ympäri Suomen, mutta tekijöitä ei meinaa löytyä. Myös lapsiperheiden kanssa työskentelevistä sosiaalityöntekijöistä on pulaa ja tarve on kasvanut merkittävästi viime vuosina.

Olipa työpaikkatoiveet millaiset tahansa, julkinen sektori pystyy Mourukosken mukaan tarjoamaan työtä kaikilta toimialoilta.

– Mahdollisuuksia on tarjolla todella paljon. Työtehtäviä löytyy todella monipuolisesti, IT-puolelta hoitotyöhön, joten jos kunnasta ei löydy sopivaa työtä, on oman kiinnostuksen kohteen oltava hyvin spesifinen. Vaikkapa hyvinvointialue on työnantajana verrattavissa isoon monialakonserniin, joten siellä on mahdollista hakeutua myöhemmin myös uusiin työtehtäviin. Alan vaihtaminen onnistuu kohtalaisen mutkattomasti eri organisaatioiden sisällä.

www.kuntarekry.fi

Facebook | LinkedIn | Instagram | X

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia