Kaksoistutkinto monipuolistaa etenemismahdollisuudet

Jenni Antila opiskelee metsäkoneenkuljettajaksi ja ylioppilaaksi Ähtärin Tuomarniemellä. Sedun ja lukion yhteiskampus tekee kaksoistutkinnon suorittamisesta joustavaa.
Jenni Antila opiskelee metsäkoneenkuljettajaksi ja ylioppilaaksi Ähtärin Tuomarniemellä. Sedun ja lukion yhteiskampus tekee kaksoistutkinnon suorittamisesta joustavaa.
02.02.2022 | Maa- ja metsätalous, Koulutus ja opiskelu

Sedu Ilmajoki järjestää maatalousalan koulutusta niin nuorille kuin aikuisille. Ilmajoella voit opiskella maaseutuyrittäjäksi tai eläintenhoitajaksi ja keskittyä opinnoissasi joko tuotanto- tai pieneläimiin. Opinnot toteutetaan tiiviissä yhteistyössä lähialueen maatilayritysten kanssa. Sinulla on mahdollisuus opiskella alan AMK-opintoja, C-ajooikeus ja kuljettajan perustason ammattipätevyys jo ammatillisten opintojen aikana.

Jenni Antilan tulevaisuus on metsässä

Jenni Antila opiskelee metsäkoneenkuljettajaksi ja ylioppilaaksi Ähtärin Tuomarniemellä. Sedun ja lukion yhteiskampus tekee kaksoistutkinnon suorittamisesta joustavaa.

Suunnitelmallista opiskelua

Sekä metsäalan perustutkinto-opinnoissa että lukio-opinnoissa on selkeä opiskeluohjelma, joka etenee koko ajan.

- Kaksoistutkinnon suorittajana joudun sumplimaan keskimääräistä enemmän viikkoaikatauluja. Onneksi opot miettivät opiskeluohjelmat melko pitkälle ja auttavat ratkaisujen hakemisessa.

- Merkkaan lukujärjestykset kalenteriin aina sunnuntaisin. Samalla tulee tarkasteltua, miltä seuraavan viikon ohjelma näyttää.

- Onneksi saan muilta kaksoistutkinnon suorittajilta vertaistukea. Ajatukseni on valmistua kolmessa vuodessa.


Tuomarniemen kampus

Tulevaisuuden koneyrittäjä?

Aivan kylmiltään Antilan ei tarvinnut opintojaan aloittaa. Metsäalan yrittäjyys kulkee suvussa, useassa sukupolvessa.

- Ensimmäiset muistoni motosta ovat vuosien takaa. Oli jännittävää nähdä puun kaatuvan, laskea runkomäärä ja miettiä puulajeja.

Antila teki jonkin verran metsätöitä jo ennen opintoja ja sai perehtyä vähän myös metsäkoneen käyttöön.

- Tykkään erityisesti metsän raivauksesta. Siinä näkee oman kädenjälkensä. Vaikka on ajamisessakin tietenkin puolensa.

Ammattiopinnot ovat kasvattaneet kiinnostusta erityisesti isoihin koneisiin.

- Olemme käsitelleet mm. moottorin rakennetta ja toimintaa, voimansiirtoa ja hydrauliikkaa. Kun motoon tai metsätraktoriin tulee vika, osaa aiempaa paremmin etsiä vian syytä.

Mahdolliseen tulevaisuuteen metsäkoneyrittäjänä Antila ei ota kantaa.

- Metsäalan koulutuksesta on hyötyä tulevaisuudessa. Valitsin kaksoistutkinnon saadakseni monipuoliset mahdollisuudet edetä jatkokoulutukseen. Tavoitteeni on opiskella metsätalousinsinööriksi valmistumisen jälkeen.

Hyviä tyyppejä ja tekemisen meininkiä

Antilan mukaan Tuomarniemen kampuksen opiskelijat ovat sopivasti jalat maassa olevia ihmisiä, joiden seurassa on hyvä meininki.

- Opiskelu on tuntunut mukavalta alusta asti. On mukava ajaa välillä kotiin Kauhajoelle, mutta aivan yhtä mukava palata Ähtäriin. Olen tutustunut ja ystävystynyt sellaisten ihmisten kanssa, joihin en olisi muuten tutustunut.

Metsäalan opiskelukaverit ovat rentoja tyyppejä, jotka osaavat viljellä hurttia huumoria. Vaikka Antila opiskelee ainoana naisena herraseurassa, ongelmia ei ole.

- Ehkä olen saanut vakuutettua koneosaamisellani, Antila naurahtaa.

Ajohommia ja armeijaa

Ensimmäisen työelämässä oppimisen jakson Antila työskenteli ajokoneella ja metsän istutustöissä. Erillisluvalla hankittu ajokortti helpotti kulkemista töihin ja opiskelemaan.

Kuntosalitreeni Tuomarniemen kuntosalilla, neulominen ja virkkaus ovat rentouttavaa vapaa-ajan puuhaa. Rentoutumiseen riittää myös piipahdus luonnonkauniin kampuksen rantaan.

Antilan tavoitteena on armeija valmistumisen jälkeen.

- Koen varusmiespalveluksen velvollisuutena. Kun metsässä on ikänsä kulkenut, eiköhän siellä pärjää. Ainakin silloin, kun ei valita, Antila päättää hymynkare suupielessä.


Ville Ojanperä elää tilallisen arkea Ilmajoella pian kuudetta vuotta. Hän opiskelee maaseutuyrittäjäksi Sedun Ilmajoen kampuksella.

Maaseutuyrittäjyys oli Ville Ojanperälle selvä valinta

Ville Ojanperä elää tilallisen arkea Ilmajoella pian kuudetta vuotta. Hän opiskelee maaseutuyrittäjäksi Sedun Ilmajoen kampuksella kolmatta vuotta.

- Kyllä minulle on ollut pienestä pitäen selvää, että valitsen maatalousalan. Ei minua mihinkään toimistoon ainakaan saa istumaan, Ojanperä naurahtaa.

Ei kahta samanlaista päivää

Merkityksellinen työ osana suomalaista ruokaketjua, eläinten, ihmisten ja luonnon parissa saa Ojanperän innostumaan. Hän on kantanut isoa vastuuta perhetilan töistä vuosien ajan ja työ jatkuu myös valmistumisen jälkeen.

- Tässä työssä yksikään päivä ei ole samanlainen. Aina löytyy tekemistä, kun vain aukaisee oven ja menee pihalle. Työn ohessa ehtii tarkkailla luonnon kiertokulkua.

Kahden robotin lypsykarjatilaa isännöivälle nuorelle miehelle maatilayritys on mahdollisuus myös tulevaisuudessa.

- Maatilojen toimintaedellytyksistä käydään jatkuvasti keskustelua, mutta en anna keskustelun häiritä ammattiunelmiani. En ole ammattivalintaani katunut.

Maatalousalan perustutkinto laajensi ja vahvisti osaamista

Ojanperä on elänyt opiskelijan arkea aikana, johon koronapandemia on tuonut omat mausteensa.

- Vaikka etäopetus on välillä nyppinyt, kyllä Ilmajoella kelpaa maatalousalaa opiskella. Olen saanut laajentaa maaseutuyrittäjyyteen, eläintenhoitoon ja viljelyyn liittyvää osaamista sekä saanut vahvistusta käytännön töihin.

- Apua saa ja opiskelukavereiden kanssa on mukava tehdä. Konehommat tuntuvat mielenkiintoisimmilta niin opinnoissa kuin kotitilalla.

Ojanperä kiittää Ilmajoen Sedun opettajia mahdollisuudesta suorittaa yksi työelämässä oppimisen jakso kotitilalla.

- Tämä mahdollisti kotitilamme arjen töiden sujuvan hoitamisen siinä kohtaa, Ojanperä kiittää.

- Juuri nyt suoritan C-korttia ja kuljettajan perustason ammattipätevyyttä osana opintoja. Viimeistään toukokuussa vietetään valmistujaisia, Ojanperä hymyilee.


Sedun Ilmajoen kampus

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia