Eläkeikäisten miesten ryhmätoiminnasta hyötyä sekä yksilölle että yhteiskunnalle

Facebook
25.04.2024 | Sosiaali- ja kuntatalous

Yksinäisyyden ja syrjäytymisen aiheuttamat kulut terveydenhuollolle ovat merkittävät. Tutkimusten mukaan yksinäisyyden aiheuttama kuolemanriski vastaa tupakoinnin, korkean verenpaineen sekä ylipainon riskitekijöitä.

Eläkkeelle jääminen on elämän saumakohta, jossa sosiaaliset suhteet voivat vähentyä radikaalisti. Tähän haasteeseen kehitettiin ratkaisumalleja Voimaa ikämiesten arkeen -toiminnassa. Taloudellista vaikuttavuutta arvioivan SROI-analyysin perusteella jokainen ryhmätoimintaan sijoitettu euro tuottaa noin kahden euron suuruisen hyödyn.

Vertaisryhmätoiminnalle tarvetta

Voimaa ikämiesten arkeen -hankkeen tavoitteena oli eläkeikäisten ja eläkkeelle jäämässä olevien miesten yksinäisyyden kokemusten vähentäminen sekä osallisuuden ja sosiaalisten suhteinen lisääminen Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueilla. Ryhmissä oli viikoittain noin 110 aktiivista osallistujaa. THL:n kehittämän ja osallisuutta arvioivan ”Pienet onnistumistarinat” -haastattelujen perusteella ryhmiin osallistujat jaettiin kahteen kategoriaan.

1. Itsensä yksinäisiksi kokevat miehet, joilla ei ollut miesporukan lisäksi juurikaan muita sosiaalisia kontakteja

"Jäin leskeksi kaks vuotta sitten ja tuli sellanen yksinäisyys. Ensin meni vuos vähän niinku sumussa. Tää on ollut pelastusrengas."

2. Miehet, jotka eivät varsinaisesti kokeneet itseään yksinäisiksi, mutta he kertoivat kuitenkin kaipaavansa vertaisseuraa muista oman ikäisistään miehistä. He elivät yleensä parisuhteessa, mutta miesten kesken tapahtuva mielipiteiden vaihtaminen koettiin tärkeänä.

Toiminta on kerännyt osallistujiltaan positiivista palautetta. Eniten kiitosta sai osallistujien yhdenvertaisuus, sekä mahdollisuus päästä vaikuttamaan miehiä itseään kiinnostaviin aktiviteetteihin.

"Oon erittäin onnellinen, että läksin tällaiseen mukaan. Tää on elämänrikkausryhmä."

Ryhmätoiminnan organisoinnissa tehtiin tiivistä yhteistyötä kuntien, hyvinvointialueiden sekä paikallisten toimijoiden kanssa. Kumppanuuksien avulla ryhmien jatkuvuus turvattiin myös hankkeen päättymisen jälkeen.

"Olette saaneet luotua tänne Ruokolahdelle pysyvän toimintamallin miesten matalan kynnyksen kohtaamiseen."
Anne Rasimus, työllisyyskoordinaattori, Ruokolahti.

Vaikutukset ja yhteiskunnallinen kustannushyöty

Positiiviset vaikutukset nähdään myös tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden arvioinnissa käytetyissä mittareissa. On tärkeää, että toiminnan tuottamia sosiaalisia ja terveydellisiä hyötyjä pystytään esittämään myös euromääräisessä muodossa. Ryhmätoiminnasta on tehty Social Return On Investment (SROI) -analyysi, jossa toiminnan tuloksena havaitut sosiaaliset vaikutukset rahamääräistettiin korvikemuuttujien avulla. Arviointiin sisällytettiin kaksi toiminnalle tärkeintä sidosryhmää:

  • Ryhmiin osallistuvien miesten osalta toiminnan tavoitteena oli yksinäisyyden kokemusten väheneminen sekä osallisuuden, mielen hyvinvoinnin ja itsevarmuuden lisääntyminen.
  • Julkisen sektorin (ryhmätoiminnan paikkakunnat sekä Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson hyvinvointialueet) tavoitteena oli, että yhteistyö Voimaa ikämiesten arkeen -toiminnan kanssa vähentäisi osallistuvien miesten sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta ja siten toisi mukanaan taloudellisia säästöjä.

SROI-analyysin perusteella jokainen ryhmätoimintaan sijoitettu euro tuottaa noin kahden euron suuruisen hyödyn. Yksinäisyyden kokemus väheni ryhmätoiminnan aikana ja lisäksi osallisuus, henkinen hyvinvointi sekä itseluottamus parantuivat. Kaikki hankkeen aikana käynnistetyt ryhmät jatkoivat toimintaansa itsenäisesti, ryhmäläisten itsensä pyörittämänä, hankkeen päättymisen jälkeen.

Lisätietoja

www.miinasillanpaa.fi/hankkeet/voimaa-ikamiesten-arkeen

Voimaa ikämiesten arkeen on STEA:n rahoittama, Miina Sillanpään Säätiön ja Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Socom Oy:n yhteishanke (2021–2024).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä