"Emme ole tipahtaneet investointien kelkasta", toteaa Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtaja Esa Pellikainen

Esa Pellikainen vetämässä paneelikeskustelua vuoden 2022 Pohjoinen Teollisuus –tapahtumassa. Kuva: Messukeskus, kuvaaja Toni Eskelinen
Esa Pellikainen vetämässä paneelikeskustelua vuoden 2022 Pohjoinen Teollisuus –tapahtumassa. Kuva: Messukeskus, kuvaaja Toni Eskelinen
08.05.2024 | Teollisuus

Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtajan Esa Pellikaisen mukaan Suomessa ei ole syytä ripotella tuhkaa omille harteille, vaikka viime aikoina tänne aiottuja isoja investointeja on joko lykkääntynyt tai päätetty toteuttaa muissa maissa.

– Jos katsotaan EK:n investointilistaa tai Lapin kauppakamarin kokoamaa selvitystä Pohjois-Suomen, Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan investointipotentiaalista, huomataan tilanteen olevan lupaava.

Lapin kauppakamarin selvityksessä kolmen maan pohjoisten alueiden yhteinen investointipotentiaali on 186,9 mrd €, josta Pohjois-Suomen osuus 76 mrd €. Hankepotentiaali sisältää erilaisia ja eri vaiheissa olevia hankkeita.

– En näe tilannetta huonona, mutta kannattaa muistaa, että investointien eteneminen vie aikaa, Pellikainen huomauttaa.

Suomen keinot

Maailman tapahtumat ja isojen maiden toimet vaikuttavat investointien realisoitumiseen. Esimerkiksi Venäjän Ukraina-hyökkäyksen jälkeen korkojen nousu ja inflaatio voimistuivat.

– Kohonnut rahan hinta tietysti mietityttää investoreja, Pellikainen sanoo.

Jotkut maat, kuten Yhdysvallat ja Saksa, ovat toteuttaneet satojen miljardien suuruisia investointien tukipaketteja.

– Suomen kaltainen pieni maa ei pysty tällaiseen vastaamaan, mutta toisaalta Suomessa tehdään paljon hyviä asioita, joilla mahdollistetaan investointien saaminen tänne. Tärkeä houkutin on vihreä sähkö, jonka tuotantoa pyritään lisäämään rakentamalla tuuli- ja aurinkovoimaa sekä pumppuvoimalaitoksia.

– Lisäksi hallitusohjelmaan on kirjattu paljon oikeansuuntaisia tavoitteita ja toimia investointien saamiseksi Suomeen ja investointeihin liittyvien ympäristölupaprosessien sujuvoittamiseksi. Näitä pyrimme yhdessä viemään eteenpäin.

Esa Pellikainen huomauttaa, että pohjoissuomalaiset yritykset ovat osallistuneet ja osallistuvat investointien rakentamisvaiheisiin myös Suomen ulkopuolella.

– Esimerkiksi SSAB:n työmaa tulee nyt Raahen sijaan olemaan Luulajassa.

Suurhankeinfossa neljä esitystä

Pohjoinen Teollisuus -tapahtuman ohjelmassa on Oulun kauppakamarin järjestämä Suurhankeinfo, jonka moderaattorina on Esa Pellikainen.

– Olemme saaneet koottua napakkaan pakettiin jälleen kerran mielenkiintoisia hankkeita.

Pellikaisen mukaan Oulun Energian vetylaitoshanke osoittaa, että vihreän sähkön jatkojalostamista halutaan Suomessa aidosti kehittää.

– Siitä on hyvä esimerkki myös Haapaveden uusiutuvan energian triohanke, jossa Puhuri Oy:n tuulivoimasähköä NordFuel Oy ja Liquid Wind Oy jalostaisivat omilla prosesseillaan vihreäksi polttoaineeksi.

– Vihreän polttoaineen valmistamisessa tarvittavaa hiilidioksidia saa toiminnassa olevien tehtaiden piipuista, joten monet yritykset Pohjois-Suomessa selvittävät parhaillaan keskinäisen yhteistyön ja integraattien mahdollisuuksia hiilidioksidin talteenotossa, Pellikainen mainitsee.

Haapaveden uusiutuvan energian hankkeiden sekä Oulun Energian vetylaitoshankkeen ja Oulun Energian tytäryhtiö Syklon Hyvinkään muovinkierrätyslaitoksen esittelyiden jälkeen suurhankeinfossa lavan ottavat haltuun suuret investoinnit matkailuun (Kalajoen Marina) ja infraan (Hailuodon kiinteä yhteys).

– Kalajoen Marina -hankkeessa tarvitaan ensin laaja-alaista rakentamista ja matkailukeskuksen toimiessa monipuolisia palveluita, Esa Pellikainen kertoo.

– Hailuodon kiinteän maantieyhteyden rakentaminen alkaa nyt toukokuussa. Kiinteää yhteyttä Hailuotoon on puuhattu jo pitkään ja nyt se toteutuu.

Ohittamaton tilaisuus verkostoitumiselle

Oulun kauppakamari on yksi Pohjoinen Teollisuus -tapahtuman yhteistyökumppaneista. Esa Pellikainen pitää arvokkaana asiana sitä, että tällaiset suurmessut ovat vakiintuneet Pohjois-Suomeen.

– Onhan se huikeaa, että meillä on joka toinen vuosi teollisuudelle ja teollisuuden ketjuille suunnattu tasokas tapahtuma. Tälläkin kertaa tupa tuli näytteilleasettajien osalta täyteen jo hyvissä ajoin.

– Kun tällaiseen tapahtumaan ja suurhankeinfoon kokoonnutaan, tapahtuu monenlaista verkostoitumista.

Oulun kauppakamari on järjestänyt suurhankeinfoja 3–4 kertaa vuodessa jo vuodesta 2012. Infoista on kehitetty konkreettisia ja pk-yrityksiä mahdollisimman paljon kiinnostavia siitä näkökulmasta, mitä kysyntää pk-yritysten palveluille tai tuotteille suurhankkeissa on tarjolla rakentamisen aikana ja investointien valmistumisen jälkeen.

– Suurhankeinfoista on tullut todella suosittuja, ja ne saavat erinomaisia arvosanoja tekemissämme osallistujakyselyissä.

– Se on takuuvarmaa, että kun Ouluhallille 22.–23.5 saapuu, niin hyödyllisiä keskusteluja ja yhteyksiä on luvassa. Odotan jo itsekin innolla tapahtuman alkamista, Esa Pellikainen sanoo.

pohjoinenteollisuus.expomark.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä