– Lahden lyseossa on peruskorjatut tilat ja kaiken kaikkiaan uuden lukion tuntu. Tällaisessa lukiossa, jossa on motivoituneita ja kivoja opiskelijoita, työskentely on hyvin mieluisaa. Lyseon motto, huomispäivän oppia vahvalla perinteellä, ilmenee käytänteissä monilla tavoilla. Poikalyseoperinne huokuu opiskelijoiden vahvana kiinnostuksena liikuntakulttuuriin. Melkein 90 % lukiolaisistamme harrastaa lyseon erinomaisella kuntosalilla voimailun eri muotoja, kertoo rehtori Tero Matkaniemi.
– Lyseossa johtajuutta jaetaan siten, että kehittämisryhmien vetäjät muodostavat rehtoria avustavan johtoryhmän – opiskelijoiden ja henkilökunnan näkemykset ujuttautuvat sujuvasti mukaan kehitystoimintaan. Lyseon henki on vahva ja se voi hyvin.
Lukio keskellä kaupunkia
Lahden lyseossa on lähes 900 opiskelijaa. Opettajia ja henkilökuntaa on noin 50.
– Suomalaisittain suuri lukio pystyy tarjoamaan opiskelijoilleen monipuolisen ja runsaan kurssitarjonnan. Opiskelijoille lukion hyvä sijainti kaupungin keskustassa on tärkeää. Tärkeää on myös, että bussilinjat ja junat eri suunnista suuntaavat kohti lyseota. Lyseoon on perinteisesti ohjautunut eri alojen taitajia omaa maakuntaa laajemmalta alueelta: opiskelijoita on Uudeltamaalta, Kymenlaaksosta, Etelä-Karjalasta ja jopa Kainuusta.
Lahden lyseo toimii perinteikkäässä lyseokiinteistössä kaupungin keskustassa. Lukion varustetaso ja fyysinen ympäristö ovat erinomaisessa kunnossa.
– Lahden kaupunki on osoittanut suurta ymmärrystä nuorten lukiolaisten tarpeille. Esimerkiksi urheilulukio ja liikunnan opetus saivat uudistetut liikuntatilat. Koko lukioyhteisöä hyödyttää uusi voimailusali, joka on tärkeä kohtaamispaikka myös vapaa-aikana viikon jokaisena päivänä ympäri vuoden. Lahden kaupungin lukiot sijaitsevat lähellä toisiaan ja niistä muodostuu tietynlainen lukiokampus, Tero Matkaniemi sanoo.
– Lahdessa on kehitetty lukiokoulutusta määrätietoisesti. Olemme saaneet vaikutteita muista suurista, mutta myös pienistä lukioista. Suuret lukiot ovat tulevaisuudessa nykyistä yleisempiä, koska suurten yksikköjen toiminta on pitkällä aikavälillä huomattavasti taloudellisempaa kuin pienten yksikköjen. Tärkeintä on kuitenkin se, että suuressa lukiossa toimiminen on opiskelijan näkökulmasta pientä lukiota joustavampaa.
Yleislinjan lisäksi Lahden lyseossa opiskellaan valtakunnallisen erityistehtävälinjan saaneella urheilulinjalla ja luonnontiede-, matematiikka- ja teknologialinjalla. Yleislinjan opiskelijat voivat valita myös liikuntapainotteisen linjan.
– Lahden lyseo on ilmeisen vetovoimainen lukio, jolla on kaksi valtakunnallista erityistehtävää. Suuren lukion etuna on myös se, että meillä on useita saman oppiaineen opettajia. Voimme perustaa oppiainekollegioita ja tarkastella ilmiöitä yli oppiainerajojen. Lyseossa tarkasti harkitut toimenpiteet parantavat opetuksen laatua ja siten oppimistuloksia.
Laaja kurssitarjonta kieliä
Lahden lyseossa opiskellaan A-kielenä englantia, ranskaa ja saksaa. B2-kielinä tarjotaan ranskaa ja saksaa. B3-kielenä voi aloittaa espanjan, ranskan ja saksan. Lyseossa voi suorittaa saksan kielidiplomin (Deutsches Sprachdiplom), jonka korkein taso kelpaa todistukseksi Saksassa korkeakouluopiskeluun vaadittavasta saksan kielen taidosta. Lahden lyseon kumppanuuslukioita ovat saksalaiset Max Planck-Gymnasium Delmenhorstista ja Oberstdorfin urheilulukio.
Urheilulukiolla on yhteyksiä myös ruotsalaiseen Gudlav Bilderskolaniin Sollefteåssa ja ranskalaiseen Lycée Jean Mouliniin Albertvillessä. Kiinteänä osana lyseon kansainvälisyyttä on vaihto-opiskelijatoiminta. Lukiosta lähtee vuosittain opiskelijoita ympäri maailmaa. Joka toinen vuosi Lahden lyseo osallistuu CERN-projektiin, jossa tutustutaan syvällisesti Sveitsissä sijaitsevaan hiukkaskiihdytinlaboratorioon.
– Kansainvälinen yhteistyö suomalaisuutta unohtamatta on meille tärkeää, Matkaniemi korostaa.
Lukion pakollisten ja syventävien kurssien lisäksi opiskelija voi valita soveltavia erikoiskursseja, kuten liikunnan diplomikurssin. Lahden kaupungin lukiokoulutus mahdollistaa opiskelijan kurssivalinnat myös Kannaksen lukiosta ja Tiirismaan lukiosta. Lahden lyseo tekee yhteistyötä myös Lahden yhteiskoulun lukion, LUT-yliopiston, Helsingin yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta opastaa monella tapaa lyseon urheilu- ja liikuntatoiminnoissa. Lukiolaisille on tarjolla avoimia yliopisto-opintoja, erilaisia yhteistyökursseja ja työelämään tutustumiskurssi.
Ulos luokkahuoneista sisälle yhteiskuntaan
Tero Matkaniemi toteaa, että Lahden lyseo on ollut jo pitkään valmis digitaaliseen ylioppilastutkintoon.
– Lahden lyseo oli ensimmäinen lukio Suomessa, jossa ylioppilastutkintokokeet tehtiin langattomassa verkossa. Eri oppiaineet käyttävät järkeviksi katsotuissa kohdissa tieto- ja viestintätekniikan menetelmiä.
Tero Matkaniemen mukaan suomalaisessa lukiojärjestelmässä on kehittämistä.
– Lukio-opetusta pitäisi edelleen yksilöllistää, valinnaisuutta on lisättävä. Opetusta voi edelleen monipuolistaa. Luokkahuoneista pitää päästä sisälle ympäröivään yhteiskuntaan. Vaikka opinahjo on täynnä kaikenlaisia laitteita, pidämme päämme kylminä. Teknohuumaan emme missään vaiheessa lähde mukaan ajatustoiminnan kehittämisen kustannuksella. Laitteet eivät hallitse opetuksen ja oppimisen sisältöjä, vaan ne ovat opetuksen renkejä. Päätehtävämme on tarjota opiskelijoillemme mahdollisimman hyvät eväät jatko-opintoihin.
Hakeminen
Lahden lyseoon haetaan yhteishaussa 23.2.–23.3.2021 Opintopolussa. Lisäksi täytetään Lahden kaupungin lukioiden sähköinen ainevalintakortti. Ainevalintakortin lopussa on Lähetä-painike, jolla tieto siirtyy lukioon. Peruskoulun oppilaanohjaajavoi pyytää hakijalta tulosteen ainevalintakortista, mutta lukioon tulostetta ei lähetetä.
Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdissä (Etelä-Suomi, Länsi-Suomi).