Pyydä tarjous

Savonlinnan Taidelukio – kuin koti

Digipalvelut
17.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

On maanantaiaamu ja Kullervo Korhonen suuntaa kohti Savonlinnan Taidelukiota, joka tunnetaan tuttavallisemmin nimeltä Taikkari. Kullervo on Taikkarissa toisella vuosikurssilla kuvataidelukion puolella. Kullervo onnistui pääsemään opiskelemaan Taikkariin kaverinsa Veikon kanssa, joka haki musiikkilukion puolelle. Kaverukset muuttivat Imatralta yhteiseen soluasuntoon. Vaikka kotoa pois muuttaminen oli ystävyksille jännittävä ja suuri muutos, oli se silti avartava ja mukava kokemus. 

Kullervo kiipeää Taikkarin neljänteen kerrokseen ja päätyy koulun sydämeen: saliin, jossa taidehistorian tunti on jo alkanut. Taidehistorian tunnilla Kullervo täydentää portfoliotaan Onedu-muistiinpanojen avulla. Kesken tunnin Kullervo muistaa seuraavalla tunnilla olevan filosofian kokeen ja alkaa ripeästi harjoittelemaan haastavaa termistöä. Taidehistorian tunnin jälkeen hän suuntaa toiseen kerrokseen ja menee luokkaan kertaamaan viime hetken muistiinpanojaan. Kokeessa Kullervo joutuu kirjoittamaan pitkän esseen sekä täyttämään monivalintatehtäviä. Koska koe tehdään abittina ja Kullervo on hyvä kirjoittamaan koneella, on hän jo pian valmis kokeensa kanssa.  Kullervo pitää taideopinnoista Taikkarissa, sillä ne tuovat hyvää tasapainotusta teorian täytteiseen arkeen. Normaalit lukuaineet menevät hänen mielestään varsin leppoisasti, onhan hänellä tapana luonnostella tunneilla.

Isoa työmäärää ja stressiä Kullervo kuitenkin hoitaa viettämällä aikaa ystäviensä kesken. Kullervo on iloinen, miten paljon hän on saanut uusia kavereita Taikkarissa. Parasta on se, että he ovat kaikki aika saman henkisiä. 

Aamupäivällä hyväntuulinen Kullervo löytää itsensä syömästä koulun ruokalasta ja niin hän ahmii mangorahkaa sekä pinaattilettuja hymyssä suin. Täyttävän ruokailun jälkeen Kullervo pelaa ystäviensä kanssa korttia käytävän aaltopenkeillä, ennen kuin hän pyyhältää kuvailmaisun perusteiden, lyhyesti kupen, tunnille työstämään ahkerasti maisemakuvaa projektiaan varten. Tunnin aiheena on Chiaroscuron maalaustekniikka, johon Kullervo olikin jo tutustunut vapaa-ajallaan. Koulun ateljee-tila on paras paikka maalata, sillä valo on juuri sopiva. Intoa täynnä olevat ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat tulevat piirtämään Kullervon seuraan, sillä he ovat jo päässeet koulusta. Ei ole epätavallista, että opiskelijat jäävät viettämään aikaa koululle koulupäivän päätteeksi. 

Iltapäivän kupe-tuntien jälkeen Kullervo käy pikaisesti välipalaa lähikaupasta, Manun elintarvikkeesta. Pienen odotuksen jälkeen hänellä alkaa valokuvauksen työpaja. Tänään he työskentelevät pimiössä ja oppivat filmin kehityksestä. Koulun jälkeen Kullervo kavereineen saavat jäädä koululle viettämään myöhäisiltaan asti aikaa, ja he menevät katsomaan Taru sormusten herrasta -elokuvaa koulun graafisen ja tilasuunnittelun luokkaan.  Taikkari on viihtyisä paikka jopa vapaa-ajallakin, koska koulun oppilailla on lupa käyttää mitä vain kalustoja ja tiloja. Viihtyisän siitä tekee myöskin se, että iltaisin koululla tulee vastaan ystäviä. Kullervolla on koulun avain, jonka avulla hän voi olla koulun tiloissa viikon jokaisena päivänä puoli kymmeneen saakka. Näin käy usein, koska Taikkari on Kullervolle kuin koti. 

Artikkelin ovat kirjoittaneet ja kuvanneet Savonlinnan Taidelukion medialinjan opiskelijat. Tarinassa esiintyvä henkilö on fiktiivinen, mutta kokemukset pohjautuvat opiskelijoiden todellisuuteen.

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdissä (Etelä-Suomi, Keski-Suomi, Itä- ja Pohjois-Suomi).

Muita uutisia