Pyydä tarjous

TuraSteel Oy:n kauhojen kestävyyden takana laadukas raaka-aine ja vuosikymmenien osaaminen

TuraSteelin kauhat tehdään euralaisessa teräspajassa alusta alkaen käsityönä. Osat poltetaan, hitsataan ja maalataan pajalla. Yksi kauha kulkee neljän työntekijän käsien kautta maailmalle.
TuraSteelin kauhat tehdään euralaisessa teräspajassa alusta alkaen käsityönä. Osat poltetaan, hitsataan ja maalataan pajalla. Yksi kauha kulkee neljän työntekijän käsien kautta maailmalle.
25.05.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Euralainen kaivinkoneiden kauhoja ja kiinnikkeitä valmistava TuraSteel Oy on ollut toiminnassa tammikuusta 2022, mutta yrityksen tuotteilla ja tuotannolla on pitkät perinteet. TuraSteel Oy osti Terästyö T. Salminen Oy:n liiketoiminnan tammikuussa 2022. TS-tunnuksella varustetut tuotteet tunnetaan ympäri Suomea kestävinä ja laadukkaina.

TuraSteelin omistaja Janne Hongisto kertoo kauhan valmistuksen alkaneen euralaisen Jorma Stenroosin toimesta. Jorma teki kauhoja ja Timo Salminen piti autokorjaamoa ja myi kauhoja. Vähitellen myös Timo siirtyi kauhan valmistukseen ja korjaamotoiminta sai jäädä. Mallisto muokkautui paitsi asiakkaiden toiveiden mukaisesti, mutta myös omakohtaisista kokemuksista.

- Timo kokeili omalla kaivinkoneellaan toimiiko tuote käytännössä vai ei. Alkuun hän suunnitteli ja valmisti tietynlaisia kauhoja, mutta asiakaskunnan parannusehdotusten myötä mallisto alkoi mukautua toiveiden mukaiseksi. Edelleen valmistamme kauhat näiden suunnitelmien mukaan. Kuuntelemme tarkasti asiakkaitamme, ja tarpeen tullen räätälöimme kauhat asiakkaan tarpeita vastaaviksi, Janne Hongisto kertoo.

- Jorma Stenroos jatkoi töitä omalla toiminimellään TuraSteelillä ja jäi eläkkeelle vuoden 2022 loppupuolella. Saimme korvaamatonta kokemusperäistä tietoa sekä Jormalta että Timolta. Ja edelleenkin molemmilta voin tarpeen tullen kysyä neuvoja, Hongisto jatkaa.

TuraSteelin omistaja Janne Hongisto etsi pitkään ostettavaa liiketoimintaa. Teräspaja tuntui omimmalta ja tähdet loksahtivat kohdalleen. Yrityskaupan myötä hän sai osaavan tekijäjoukon ja ympäri Suomea laadukkaina tunnetut tuotteet.

Yritysostolla uusi toimiala ja hyvät työntekijät

Janne Hongisto kertoo ensimmäisen vuoden TuraSteelilla olleen haasteellinen johtuen raaka-aineen hinnan räjähdysmäisestä noususta. Tulevatkaan ajat eivät vaikuta helpoilta mutta uskoa tulevaan riittää. TuraSteelin kauhat tunnetaan laadukkaina ja kestävinä, mikä edesauttaa menekkiä.

- Asiakkaitamme ovat niin konekauppiaat, maanrakennusurakoitsijat, maatalousyritykset kuin yksityiset henkilöt, jotka omistavat kaivinkoneen. Markkina-alueena on koko Suomi. Tuotteemme tunnetaan TS-logosta, jonka vuoksi halusimme myös rekisteröidä sen tavaramerkiksi.

Hongiston mukaan yritysosto oli pitkällinen projekti. Hongiston tausta pitkän linjan yrittäjänä rakennusalalla edesauttoi projektin läpiviemistä. Metalliala ei ollut entuudestaan tuttu, vaikka rauta materiaalina sekä hitsaaminen olivatkin.

- Etsin ostettavaa liiketoimintaa ja yhtenä syynä valintaan oli se, että rakennusalan myötä maankaivuusta minulla oli paras käsitys. Muitakin vaihtoehtoja tutkin, mutta eivät ne tuntuneet yhtä omilta. Ostamiseen oli otollinen hetki ja kaikki tähdet loksahtivat paikalleen. Rakennusfirmani osti Terästyön liiketoiminnan ja vaihtoi nimensä, mutta y-tunnus on edelleen sama, Hongisto taustoittaa.

Kaikki yrityksen työntekijät siirtyivät Terästyö T. Salmiselta vanhoina työntekijöinä ja Hongisto on heihin erittäin tyytyväinen.

- Hyvän työporukan sain. Tekijät ovat ihan erityyppisiä kuin rakennusalalla, sillä heillä on erilainen työmotivaatio ja tekemisen kulttuuri. Kun kaikki tekevät töitä samalla tontilla, on yhdessä tekeminen kaikkien etu. Meillä on myös oma lounaskahvila, jossa työntekijät pääsevät syömään yhdessä. Se perustettiin jo edellisen omistajan aikana ja halusimme sen säilyttää.

Turassic Parkin Kauhajengi lähes koossa; kuvasta puuttuu kaksi jengiläistä.

Jokaista tarvitaan

TuraSteelin päätuotteita ovat kaivurien kauhat, mutta niiden lisäksi pajalla valmistuu mm. kiinnikkeitä, korvakkeita, asfalttileikkureita sekä trukki- ja routapiikkejä. TuraSteel tuo maahan erilaisia varaosia sekä teräslevyä, josta voidaan asiakkaalle leikata rahtipolttona tarpeiden mukaisia teräskappaleita. Tuotevalmistuksen lisäksi yhtenä palveluna on korjaus ja huolto. Korjaamme myös muiden valmistamia kauhoja.

Kauhat kulkevat kokeneiden käsien kautta

TuraSteel Oy työllistää tällä hetkellä 18 henkilöä, joista omistajan ja toimitusjohtajan lisäksi kaksi työskentelee konttorissa, yksi lounaskahvilassa ja loput tuotannossa. Yrityksen työntekijöitä yhdistää pitkä historia, mikä kertoo sitoutumisesta työhön ja työpaikkaan.

Pitkäaikaisimmat työntekijät ovat tulleet taloon jo 1990-luvun alussa. He ovat nähneet pajan muutoksen aina 90-luvun lamasta ja sen jälkeisestä noususta tähän päivään. Ennen tehtiin kauhoja sitä mukaa, kun niitä tilattiin ja nyt tehdään isoja sarjoja. Aluksi touhuttiin pihalla, kun tilat olivat nykyistä pienemmät. Olosuhteet ovat muutenkin parantuneet, kun tuotantotiloissa on ilmanvaihtokoneet ja imurit. Työntekijät kehuvat työporukkaa hyväksi ja vaihtuvuuden olevan pieni. Vuosien saatossa myös ammattiylpeys valmistetuista tuotteista on kasvanut.

- Kyllä se on kiva katsoa, kun tienposkessa näkyy koneita ja usein niissä on TS-merkki. Tietää, että tuotteet ovat meidän käsiemme kautta kulkeneet. Olemme alusta asti tehneet kauhat hyvistä raaka-aineista eli kulutusteräksestä, minkä vuoksi ne ovat kestäviä, eräs työntekijä tiivistää kaikkien ajatukset.

- Meillä on talossa hyviä työntekijöitä, joilla jokaisella on erilainen osaaminen. Kaikkien osaaminen on tärkeää ja jokaista tarvitaan. Meiltä esimerkiksi löytyy omasta takaa henkilö, joka huoltaa kaikki trukkimme. Henkilökunnan monipuolinen osaaminen ja halu tarttua erilaisiin töihin on valtava voimavara, kiittelee toimitusjohtaja Minna Wester.

turasteel.fi

[email protected]

Myynti puh. 02 865 3333