Tuulivoimaa rakennetaan nyt markkinaehtoisesti

Tuulivoimaloita Rasakankaan puistossa Kurikassa.
Tuulivoimaloita Rasakankaan puistossa Kurikassa.
22.04.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Tuulivoimaloihin liittyvät teknologiset harppaukset ovat mahdollistaneet markkinaehtoisen tuulipuistorakentamisen. Kotimainen Ilmatar Energy Oy toteuttaa hankkeet ripeästi koko Suomen alueella – viimeisimpänä valmistui 211 MW:in tuulipuisto Pyhäntään ja parasta aikaa on käynnissä 216 MW:in tuulipuistohanke Alajärvellä. Suunnittelupöydällä on näiden lisäksi viisi uutta tuulipuistohanketta.

Pyhännän Piiparinmäkeen valmistunut tuulipuisto on 41 tuuliturbiinin kokonaisuus, joka on kokonaisteholtaan huimat 211 MW:ia. Tuulipuistolla voidaan kattaa noin prosentin verran koko Suomen vuotuisesta sähköntarpeesta.

– Kohde aloitettiin vuoden 2019 lokakuussa maanrakennustöillä ja vähitellen vuonna 2020 siirryttiin turbiiniasennusten ensimmäiseen vaiheeseen, jolloin nostettiin ensimmäiset 13 voimalaa. Loput 28 voimalaa nousivat vuoden 2021 aikana. Viime kesänä Piiparinmäellä päästiin aloittamaan viimeistelytyöt maanrakennuksen osalta. Hankkeen rakentamisvaihe kesti noin 2,5 vuotta, jonka päälle tulevat vielä viimeistelytyöt, jotka saatetaan loppuun tulevana kesänä, Ilmatar Energyn rakennushankkeista vastaava Petri Ainonen esittelee.

Ainonen mainitsee, että hanke on Suomen ensimmäinen ja samalla suurin vapaarahoitteinen hanke, vuonna 2017 tapahtuneen syöttötariffijärjestelmän päättymisen jälkeen. Hanke siirtyi Metsähallitukselta Ilmatar Energylle vuonna 2018.

– Tuolloin näimme ja uskoimme, että tuulivoimalla on toimintaedellytyksiä myös markkinaehtoisessa rakentamisessa. Vuonna 2018 aloitimme intensiivisen työn hankkeen toteutuskelpoiseksi saattamisessa. Vuoden verran viimeistelimme suunnitelmia ja haimme rahoitusta sekä asiakkaita puistolle. Näiden valmistuttua, vuonna 2019, pääsimme tekemään tuulipuiston investointihankkeen.

Ainonen kertoo, että Ilmatar Energylla oli tehty jo paljon valmistelutöitä ennen investointipäätöstä, jonka ansiosta hankkeessa päästiin nopeasti liikkeelle.

– Vain viikko investointipäätöksen jälkeen meillä oli jo kalustoa työmaalla ja siellä aloitettiin rakentaminen.

Piiparinmäen hankkeen osalta Ainonen on erityisen ylpeä siitä, että Ilmatar Energy on onnistunut tekemään suuren osan tuulivoimapuistoon liittyvistä töistä yhdessä suomalaisten kumppaneiden kanssa.

– Noin 2/3 hankkeen työtunneista on tehty kotimaisin voimin. Olemme saaneet huomata, miten hyviä urakoitsijoita meillä täällä Suomessa on. Ulkomaista työvoimaa on hyödynnetty pääasiassa tuuliturbiineiden asennuksissa. Toinen hieno juttu on ollut se, että olemme rakentaneet Piiparinmäkeen huolto- ja vierailukeskuksen. Siellä on huoltopiste, jonne tuuliturbiinivalmistaja Vestas on perustanut oman toimipisteensä ja se tulee työllistämään 6-7 henkilöä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Ilmatar Energyn rakennushankkeista vastaava Petri Ainonen kertoo, että Pyhännän Piiparinmäkeen valmistuneella tuulipuistolla voidaan kattaa noin prosentin verran koko Suomen vuotuisesta sähköntarpeesta.

Piiparinmäellä on mahdollista päästä tutustumaan tuulipuistoon

Hankesuunnittelusta ja -valmistelusta vastaava Jussi Mäkinen lisää, että valmistuessaan Piiparinmäki oli Suomen suurin tuulipuisto.

– Nyt on toki lähtenyt käynnistymään isompiakin tuulipuistohankkeita myös Pohjanmaalla.

Piiparinmäen tuulipuisto on toiminut hyvänä tutustumiskohteena maanomistajille ja kuntapäättäjille Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla.

Tuulipuistoalue on Mäkisen mukaan edelleen hyvin metsätalousmaista.

– Kun menee käynnissä olevan tuulivoimalan juurelle, turbiinista ja siivistä tuleva humina on pienempää kuin taustalla kuuluva maantien ääni. Tämä on auttanut meitä hankekehityksessä, koska siellä on päästy näkemään ja kokemaan, millaista on asua tuulipuiston läheisyydessä.

Turbiinivalmistaja Vestas on perustanut oman huoltotoimipisteensä Piiparinmäen huolto- ja vierailukeskukseen. Tämä tulee työllistämään 6–7 henkilöä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Teknologian nopea kehittyminen on mahdollistanut markkinaehtoisen tuulivoimarakentamisen

– Uusissa tuulivoimaloissa on menty aiempaa korkeammalle ja turbiineihin on saatu asennettua halkaisijaltaan isommat roottorit. Mitä ylemmäs mennään, sitä varmemmin tuulta on riittävästi ja mitä isommat roottorit tuulivoimalassa on, sitä paremmin ne nappaavat tuulesta kiinni, Ainonen kuvailee.

Tuulivoima mahdollistaa Suomen energiaomavaraisuuden

– Tuulivoimassa näen tärkeimpänä tekijänä ilmastokysymyksen, koska sitä kautta pystytään tuottamaan puhdasta energiaa kotimaisin voimin. Näinä päivinä korostuu varmasti myös energiantuotannon paikallisuus, että voisimme olla riippumattomia tuontienergiasta. Tällä hetkellä tuulivoima on yksi harvoista energianlähteistä, joka voidaan saada tuotantoon vain muutamassa vuodessa hankesuunnittelun aloittamisesta, kun puhutaan satojen megawattien kokonaisuuksista, Mäkinen painottaa

Ainonen lisää, että hän on pitänyt jo pitkään Suomen energiaomavaraisuutta tärkeänä asiana ja tällä hetkellä sen merkitys näyttää entisestään korostuvan.

– Suomella on mahdollisuus myös tuulivoimalla tuotetun energian vientiin. Meillä on täällä hyvin tilaa ja hyvä tuulipotentiaali. Olemme Ilmattarella valmiita lisäämään tuulivoimalla tuotettavan energian kapasiteettia jatkossakin. Alueellisesti ja paikallisesti tuulipuistoista päästään lisäksi hyötymään kiinteistöverotuottojen ja alueelle syntyvien pysyvien työpaikkojen kautta.

Tuulivoimalat tuottavat energiaa ympäri vuoden

Ainonen mainitsee myytistä, jonka mukaan talvella ei tuule, mutta todellisuudessa talvella tuulee enemmän kuin kesällä.

– Samalla kun kulutus on kesällä vähäisempää, myös tuotanto on hiukan pienempää. Tästä syystä tuulivoima soveltuu hienosti Suomen energiatuotantoon. Tuulivoiman yksi eduista on, että energiantuotantoa voidaan helposti hajauttaa ympäri maata, joten tuotantoon sopivia tuuliolosuhteita löytyy aina jostakin osasta Suomea.

Useat energiaintensiiviset tuotantolaitokset toimivat jo tuulivoimalla

– Ilmatar tekee useiden todella isojen sähkönkuluttajien kanssa pitkäaikaisia sähkönostosopimuksia. Hyvin energiaintensiivisetkin yritykset, kuten datakeskukset ja öljynjalostamot, ostavat meiltä isoja määriä sähköä. Sähkö ei toki tule asiakkaalle jostakin tietystä turbiinista, vaan me sitoudumme toimittamaan heille tarvittavan määrän sähköä, jonka hankimme eri lähteistä, jotka myyvät tuulivoimalla tuotettua sähköä. Suomen verkottuminen naapurimaihin takaa sen, että tuulisähköä on aina riittävästi saatavilla kaikille sitä ostaville asiakkaille. Kun isot asiakkaat tekevät isoja tuulivoiman ostosopimuksia, se mahdollistaa lisäkapasiteetin rakentamista meille. Tämä on se taustalla oleva logiikka, Mäkinen avaa.

Jopa 25 % sähköntarpeesta katetaan tuulivoimalla vuoteen 2025 menessä

Nykyinen Suomen sähkönkulutus muuttuu Mäkisen mukaan omavaraiseksi ensi vuoden aikana, mutta koska näköpiirissä on yhteiskunnan ja teollisuuden yhä vahvempi sähköistyminen, tarvitaan myös lisää sähköntuotantokapasiteettia.

– Jos tällä hetkellä tuulivoimalla katetaan noin 10 % koko Suomen sähkönkulutuksesta, ennusteen mukaan vuonna 2025 sillä katetaan jo 25 % kokonaissähköntarpeesta.

Tuulivoimalla tuotettavan sähkön osuuden arvellaan kattavan jatkossa jopa puolet Suomen kokonaissähköntarpeesta.

Vaikka tuulimäärissä on alueittain eroja, sisämaan vähätuulisemmillakin alueilla pystytään tuottamaan tuulivoimaa markkinaehtoisesti.

Useita tuulivoimahankkeita käynnistymässä

– Ilmattaren lisäksi monella muullakin toimijalla on käynnistymässä olevia tuulivoimahankkeita eri puolilla Suomen. Ilmatar tähtää 1000 MW:n omaan tuulivoimatuotantoon muutaman lähivuoden aikana, joka vastaa suuruusluokassaan yhtä ydinvoimalaa, Mäkinen toteaa.

Tuuliturbiineiden yksikkötehot olivat vielä viime vuonna Mäkisen mukaan 5 MW:ia, kun tänä vuonna alettiin rakentamaan jo 6 MW:n laitoksia.

– Seuraaviin laitoksiin tehtävät turbiinihankinnat ovat yksikköteholtaan 7 MW:n laitoksia.

Tuuliturbiineiden kehitysvauhti on ollut hyvin nopeaa, joten muutaman vuoden kuluttua puhutaan varmasti jo maatuulivoimaloissakin 10 MW:n laitoksista. Kun yhden turbiinin tuottama teho on todella paljon isompi kuin aiemmin, tarvitaan entistä pienempi määrä voimaloita, tuottamaan haluttu määrä energiaa.

Ilmattarella jo noin 1000 ympäristötietoista yritysasiakasta

Ilmattaren noin 1000 yritysasiakkaan joukosta löytyy Suomen suurimpien pörssiyhtiöiden lisäksi myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka ovat linjanneet energiapolitiikkansa uusiutuvan energian käyttöön. Uusiutuvan energian käyttöä hyödynnetään myös yritysten markkinoinnissa.

– Viime vuonna, ennen pörssisähkön hintapiikkiä, pystyimme tekemään hyvinkin hintakilpailukykyisiä sähkösopimuksia asiakkaidemme kanssa. Ennen hintapiikkiä meidän kanssa tehty sähkösopimus oli sieltä edullisimmasta päästä. Nyt on ollut poikkeusellinen talvikausi, joten sähkö maksaa tavallista enemmän – joka ei toki vaikuta sähkön tuotantokustannukseen tuulivoiman osalta. Tuulivoimalla on tällä hetkellä hyvin edullista tuottaa sähköä Suomen olosuhteissa, Mäkinen kertoo.

Markkina suosii edullisimpia energiamuotoja

– Energiamarkkina toimii niin yksinkertaisesti, että epäedullisimmat tuotantomenetelmät tippuvat sieltä ensin pois. Tänä päivänä se on kivihiili, koska sillä tuotettu sähkö ei ole enää taloudellisesti järkevää, Ainonen mainitsee.

Mäkinen jatkaa kertoen, että Ilmattaren toiminta ei pohjaudu tuulivoima- tai ilmastolisään, vaan toiminta pohjautuu puhtaasti tuulivoimalla tuotetun sähkön kustannustehokkuuteen.

– Suomessa energian hintaan vaikuttaa Euroopan siirtymä pois fossiilisista tuotantomuodoista ja myös esimerkiksi Saksan päätös luopua ydinvoimasta. Kasvaneeseen energiatarpeeseen ja energian hinnannousuun pystymme parhaiten vastaamaan rakentamalla uutta ja puhdasta energiaa Suomeen.

Ilmatar Energy on suomalainen energiayhtiö

10 vuoden historian omaavan suomalaisen energiayhtiön pääpaikka sijaitsee Helsingissä, jonka lisäksi sillä on sivutoimipisteet Oulussa, Tampereella ja Kuopiossa.

– Meillä työskentelee noin 50 henkilöä, jotka ovat pääasiassa kehittämässä tuulivoimaa. Meillä on tulevaisuuden tuotantomuotoina myös aurinko- ja merituulienergiaa, joita lähdemme lähiaikoina aktiivisemmin markkinoimaan, Mäkinen kertoo.

Ainonen lisää, että Ilmatar on energiayhtiö, joka rakentaa uusiutuvan energian tuotantolaitoksia itselleen.

– Annamme kasvot ja arvot uusiutuvan energian tuotantolaitosten rakentamiselle ja uusiutuvan energian tuottamiselle.

Mitä ylemmäs mennään, sitä varmemmin tuulta on riittävästi ja mitä isommat roottorit tuulivoimalassa on, sitä paremmin ne nappaavat tuulesta kiinni.

Alajärvellä on käynnistynyt Louhukankaan ja Möksyn tuulipuistojen rakentaminen

Louhukankaan ja Möksyn alueiden tuulivoimahankkeet lähtivät liikkeelle viime vuoden loppupuolella. Louhukankaalle nousee 23 voimalaa ja Möksyyn 13. Vaikka kahdesta eri hankkeesta koostuvan tuulivoimapuiston turbiinimäärä on lukumääräisesti Piiparinmäkeä pienempi, se on kokonaisteholtaan 216 MW:ia, joka kertoo osaltaan turbiiniteknologian nopeasta kehittymisestä.

– Alajärvellä on menossa intensiivinen maanrakennus ja infran rakentamisvaihe. Tuulipuisto on tarkoitus saada pystyyn ensi vuonna, jolloin sähköntuotanto käynnistyisi jo vuoden 2023 lopulla. Tässäkin puhutaan noin 2,5 vuoden rakentamisvaiheesta. Kohde on toiminut hyvänä referenssinä Pohjanmaan alueen maanomistajille ja päättäjille.

Ainonen jatkaa, että Kuortaneella käynnistyi viime vuonna 37 voimalan kaavoitushanke, joten siellä on ollut hyvä käyttää referenssinä naapurikunnassa rakentuvaa 36 voimalan hanketta.

– Alajärven tuulivoimahanke on täysin meidän itsemme vetämä kokonaisuus. Ilmattarelta löytyy uusiutuvaan ja tuulivoimarakentamiseen liittyvä osaaminen oman talon sisällä. Hankekehitys, rakentaminen, operointi ja sähkönmyynti löytyvät kaikki saman katon alta.

Mäkinen täsmentää, että nyt rakentuvissa Ilmattaren puistoissa on käytetty hyvinkin vaihtelevaa toimintamallia, osa on ostettu avaimet käteen -mallilla, lähes valmiiksi luvitettuina.

– Alajärven hankkeessa Ilmattarella on vuosien suunnitteluhistoria taustalla, joten uskon että talon sisällä on hyvin paljon rakkautta tätä kyseistä hanketta kohtaan, kun moni pitkäaikainen työntekijä on tehnyt hankkeen eteen töitä jo vuosia. Kun nähdään, että rakennustyöt vihdoin alkavat, voidaan suunnitteluosastolla vihdoin kokea, että nyt on konkreettisesti saatu jotain aikaiseksi – ja viimeistään siinä vaiheessa, kun voimalat tuottavat sähköä.

Viisi uutta tuulipuistohanketta suunnitteluvaiheessa

– Itse vedän meillä hankekehitystyötä, eli puhutaan hankkeista, jotka ovat vielä suunnittelupöydällä. Laskin että meillä on kokonaan tai osittain Pohjanmaan eri maakunnissa tällä hetkellä viisi eri hanketta, jotka eivät ole vielä lähteneet rakentumaan. Niitä on Iistä Kristiinankaupunkin, mutta myös sisämaassa. Hankkeet käsittävät yhteensä 83 tuuliturbiinia, joiden yhteenlaskettu nimellisteho on noin 600 MW:ia. Nämä ovat julkistettuja hankkeita, joissa on kaavoitusmenettelyt käynnissä tai jo päättyneet. Tässä mielessä voidaan todeta, että Pohjanmaa on meille alueena hyvinkin tärkeä ja tulemme käynnistämään siellä uusiakin hankkeita tämän Alajärven hankkeen lisäksi, Mäkinen lupaa.

Tuulivoimaa voidaan tuottaa markkinaehtoisesti kaikkialla Suomessa

– Jos ollaan meren rannikolla, siellä on toki parhaat tuuliolosuhteet, jonka seurauksena sinne on aikoinaan tuulivoimaa lähtenyt kehittymään. Mutta nyt kun on päästy ihan uusiin korkeuksiin, verrattuna vaikkapa 10 vuoden takaiseen tilanteeseen, käytännössä tällä hetkellä koko Suomi on tuotanto-olosuhteiltaan riittävään hyvää aluetta tuulivoimalle. Vaikka tuulimäärissä on alueittain eroja, sisämaan vähätuulisemmillakin alueilla pystytään tuottamaan tuulivoimaa markkinaehtoisesti, Mäkinen toteaa.

Toki on alueita, joilla tuulivoimaloita ei tulla näkemään Mäkisen mukaan tulevaisuudessakaan.

– Alueelle ei voida rakentaa tuulivoimaa, jos siellä on asutusta liian tiheästi, puolustusvoimien ilmavalvontatutkat häiriintyvät tai jos kyseessä on luonnonsuojelualue.

Kaikki harvaan asutut alueet, jotka eivät ole kuitenkaan luonnonsuojelualueita, eivätkä sijaitse maanpuolustuksen näkökulmasta kriittisessä paikassa, soveltuvat tuulivoiman tuotantoon tuuliolojensa puolesta.

ilmatar.fi
Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia