Uusi työvoimapalvelumalli käynnistyy 2.5.2022

Facebook
05.04.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Työnhakijan asiointi muuttuu toukokuun alusta alkaen. Uusi asiakaspalvelumalli tuo mukanaan työnhakijan henkilökohtaiset, tavoitteelliset, säännölliset kohtaamiset ja tiiviin tukiprosessin heti työnhaun alussa.

Uusi asiakaspalvelumalli otetaan käyttöön toukokuusta alkaen samanaikaisesti kaikissa TE-toimistoissa ja työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvissa kunnissa. Joensuun seudulla kuntakokeiluun kuuluvat Joensuu, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu ja Polvijärvi.

Yrityksiin voi tulla enemmän työpaikkahakemuksia

Uusi työnhakuvelvollisuus tuo lisää omatoimisuutta työnhakuun. Uutta on se, että työttömän työnhakijan on haettava tilanteestaan riippuen 0–4 työpaikkaa kuukaudessa. Työnhakija valitsee itse paikat, joihin hakee.

– Työnantajilta uusi malli ei suoranaisesti edellytä mitään, mutta välillisiä vaikutuksia voi tulla, kun työnhakuvelvollisuus muuttuu. Jatkossa työnhakijalta edellytetään lähtökohtaisesti neljän työmahdollisuuden hakemista kuukaudessa, joten työnantajat voivat saada aiempaa enemmän työpaikkahakemuksia, kertoo kehittämisasiantuntija Mikko Nissinen Pohjois-Karjalan TE-palveluista.

– Mallissa on kuitenkin mahdollista yksilökohtaisesti alentaa määrällistä työnhakuvelvollisuutta, jos henkilö ei ole työkykyinen, tai työhön pääsemisessä on muita vaikeuksia. Ajatuksena on, että haettavat työpaikat ovat sellaisia, joihin hakijalla on perustellusti mahdollista työllistyä, Nissinen lisää.

Mikko Nissinen korostaa, että TE-toimiston yrityspalvelut ovat jatkuvasti työnantajien käytettävissä.

– Työnvälitys on jatkossakin keskeinen osa toimintaamme, vaikka uusi malli korostaa työnhakijan omaa vastuuta ja aktiivisuutta. Jos jokin asia askarruttaa, kannattaa ottaa yhteyttä yrityspalveluihin. 

TE-palveluiden resursseja lisätty

Uudessa työvoimapalvelumallissa työnhakija saa työnhakuunsa yksilöllistä tukea entistä aikaisemmassa vaiheessa ja tiiviimmin.

– Uudessa mallissa kontaktikerrat ja tapaamiset asiakkaiden kanssa lisääntyvät. TE-palvelut panostaa siihen, että tukea ja apua on riittävästi tarjolla, kun uusi malli astuu voimaan. TE-toimistoille ja kuntakokeiluille on kohdennettu 70 miljoonan euron vuotuinen määräraha, mikä valtakunnallisesti tarkoittaa noin 1 200 henkilötyövuotta. Uutta henkilöstöä on jo rekrytoitu kautta maan, Nissinen mainitsee.

Työvoimapalvelumalli on yksi toimista, joilla hallitus uudistaa työvoimapalveluita tukemaan nopeaa työhön pääsyä ja uudelleentyöllistymistä. Lisäksi hallitus haluaa uudistuksella kohtuullistaa työttömyysturvan seuraamusjärjestelmää niin, että oikeudet ja velvollisuudet ovat tasapainossa. Uuden mallin periaatteiden mukaan karenssit lievenevät.

Kouluttautuminen on vaihtoehto

Mikko Nissisen mukaan uuden työvoimapalvelumallin yhtenä päämääränä on, että se laajentaisi työnhakijoiden näkemystä siitä, miltä aloilta töitä voisi löytyä.

– Mikäli sopivaa työtä ei näytä löytyvän, työnhakijan tavoite voi siirtyä kouluttautumiseen. Kyseeseen voi tulla jatkokoulutus tai kouluttautuminen uudelle alalle. Avoinna olevat TE-palveluiden koulutukset löytyvät tällä hetkellä osoitteesta koulutukset.te-palvelut.fi.

Pohjois-Karjalan TE-palveluiden yhteystietoja yrittäjille

  • Oma asiointi -verkkopalvelussamme voit ilmoittaa avoimista työpaikoista.
  • Puhelimitse tavoitat meidät arkisin klo 9.00–16.15. Jos emme vastaa, jätä viesti takaisinsoittopalveluumme, niin otamme sinuun yhteyttä.
  • 0295 043 183 (yritys- ja työnantaja-asiakkaiden maakunnallinen puhelinpalvelu)
  • 0295 043 000 (vaihde)
  • Palvelemme yritys- ja työnantaja-asiakkaitamme toimipaikoissamme Joensuussa, Kiteellä, Lieksassa ja Nurmeksessa. Asiointiaika kannattaa varata etukäteen yritys- ja työnantaja-asiakkaiden puhelinpalvelumme kautta. Asiantuntijamme tulevat pyydettäessä mielellään yritys- ja työnantajakäynnille, jolloin saatte lisätietoa palveluistamme.

Työmarkkinatori korvaa te-palvelut.fi-sivuston

Toukokuussa tapahtuu myös asiakkaan palvelukanavissa muutoksia. Tällä hetkellä kokeilukäytössä olevan Työmarkkinatori.fi:n käyttö laajentuu ja se tulee korvaamaan valtakunnallisen te-palvelut.fi-sivuston.

Yhdeltä luukulta palvelut kattavasti

Työmarkkinatori on uudenlainen työelämäpalvelu, joka tarjoaa julkisille, yksityisille ja kolmannen sektorin työelämä- ja koulutuspalveluiden tarjoajille sekä eri työnvälitysalustojen työpaikoille yhteisen palvelun.

Työnhakijalle Työmarkkinatori tarjoaa entistä paremmat mahdollisuudet löytää juuri omaa osaamista vastaavaa työtä sekä keinoja oman osaamisen parantamiseen. Työnantaja saa entistä kätevämmät välineet uusien, sopivien työntekijöiden löytämiseen. Työmarkkinatoriin liitetään myös eurooppalaisen työnhaun ja rekrytoinnin EURES-portaali.

– Työmarkkinatori ei ole pelkästään TE-palveluiden käytössä, vaan sen on tarkoitus olla laajempi palvelualusta, jossa mukana ovat työnantajat sekä muut työllistämisen ja työnvälityksen toimijat, Mikko Nissinen kertoo.

Työmarkkinatori on jo avoinna

Mikko Nissinen vinkkaa, että työnantajien kannattaa käydä tutustumassa Työmarkkinatoriin ennen kuin se korvaa TE-palveluiden nykyisen sivuston. Osoite on kokeile.tyomarkkinatori.fi.

– Työmarkkinatorille voi rekisteröityä jo nyt. Kirjautuminen tapahtuu vahvalla tunnistautumisella.

– Työmarkkinatorilla työnantajat voivat ilmoittaa avoimia työpaikkoja ja muita mahdollisuuksia. Työnhakijat voivat viedä Työmarkkinatorille omat tietonsa osaamisestaan ja työllistymistavoitteistaan joko avoimena hakemuksena tai johonkin avoimeen työpaikkaan kohdistettuna hakemuksena.

Kohtaannon kohentamista

Työmarkkinatorin kantavana ajatuksena on lisätä kohtaantoa mahdollistamalla monipuoliset haut sekä työnantajille että työnhakijoille.

Työnantaja voi tehdä hakuja työnhakijoiden profiileihin, vaikkei avointa työpaikkaa olisikaan tarjottavana. Vastaavasti työnhakijat voivat perehtyä Työmarkkinatorilla mukana oleviin työnantajiin.

– Jos työnantajalla on avoin työpaikka, siihen voi Työmarkkinatorilla hakea sopivaa työntekijää haluamillaan kriteereillä. Jos potentiaalinen työnhakija löytyy, työnantaja voi ottaa häneen yhteyttä, vaikka hän ei olisi paikkaa hakenutkaan.

– Nykyiseen sivustoon verrattuna työmarkkinatori tulee olemaan kattavampi foorumi, ja se mahdollistaa työnhakijoiden ja työnantajien automaattisempaa kohtaamista, Mikko Nissinen tiivistää.

https://kokeile.tyomarkkinatori.fi/
Twitter
LinkedIn
YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia