Työ, jossa pääsee näkemään työnsä tulokset käytännössä

Facebook
18.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Telatek Worksillä levyseppähitsaajana työskentelevän Kimmo Pääahon vastuualueisiin kuuluvat hitsaaminen sekä levytyö. Työtehtäviä tehdään välillä myös omien vastuualueiden ulkopuolella, kun sille syntyy tarvetta. Pääahon mukaan Telatekilla osataan arvostaa moniosaajuutta. Pääaho työskentelee Taivalkoskella, vaikka asuukin itse Pudasjärven kunnassa. Ajomatkaa kertyy päivittäin 160 kilometriä.

– Aamuvuoroon mennessä herään aamuneljältä, että ehdin kuudeksi tehtaalle. Pitkä ajomatka ei enää tunnu mitenkään vaivalloiselta, kun siihen on tottunut.

Telatek Works lyhyesti

Telatek Works Oy on yksi Suomen suurimmista hitsaavista konepajoista. Yrityksellä on tuotantotilaa 12500 m² ja henkilöstöä 100. Telatek Works on suurten potkurilaitteiden runkojen johtava sopimusvalmistaja Euroopassa, jonka lisäksi se valmistaa vaativia teräsrakenteita offshore- ja kaivosteollisuudelle. Kaikki hitsaajat ovat EN-287 mukaisesti pätevöitettyjä. Valmiiden tuotteiden painot ovat tyypillisesti 40–120 tonnin välillä. Viimeinen työvaihe on yleensä koneistus ja tämän vuoksi Telatek Worksillä on ajanmukaiset raskaat NC-ohjatut avarruskoneet. Kilpailukyvyn perusta ovat paksujen teräslevyjen muovaus- ja hitsausosaaminen sekä massiivisten kappaleiden koneistus sekä pintakäsittely.

Alalle isän jalanjäljissä

Kone- ja metallialan ammattitutkinnon suorittanut Pääaho kuvailee työtään mielenkiintoiseksi, koska siinä pääsee näkemään oman kädenjälkensä.

– Hitsaamme ja työstämme pääasiassa laivanrakennusterästä. Seppä muotoilee ja koostaa kappaleen, jonka sitten hitsaamme kasaan. Valmistamme täällä ruoripotkurin ohjausrunkoja, Azipod®, jotka ovat aika jänniä möhkäleitä, Pääaho sanailee. Pääahon työt tehdään pääosin käsin, eli kappaleet poltetaan ja hitsataan käsityönä. Osien leikkaus tapahtuu kuitenkin CNC-ohjatulla polttokoneella.

– Meidän tehtaan kaltaista tuotantokokoonpanoa ei taida olla monella muulla toimijalla Suomessa. Kappale rakennetaan täällä alusta lähtien ja kappale lähtee meiltä valmiiksi koneistettuna maailmalle. Ainoastaan pintakäsittely ja sähkökomponenttien asentaminen tehdään muualla. Alalle Pääaho tuli isänsä jalanjäljissä ja on työskennellyt Telatek Worksillä kohta kuusi vuotta.

– Tulin yritykseen rekrykouluksen kautta, jonka jälkeen jäin tänne töihin. Olen viihtynyt täällä todella hyvin. Työ on Pääahon mukaan mielenkiintoista, kun osia lähdetään tekemään, koostamaan ja hitsaamaan.

– Työskentely tehdään omaan tahtiin, toki johdon antamien rakennusaikataulujen mukaisesti. Työprosessimme on kehitetty niin toimivaksi, ettei siinä pääse syntymään mitään turhaa kiirettä, Pääaho kiittelee.

Työtehtävät kehittyvät oman kiinnostuksen mukaan

– Tekemällä työnsä hyvin, ja olemalla kiinnostunut, voi päästä kokeilemaan myös muitakin työtehtäviä, kuin mihin on alun perin tänne tullut. Mikäli jokin toinen työtehtävä sattuisi kiinnostamaan, sitä lähdetään harjoittelemaan yhdessä meidän ammattilaisten kanssa. Välillä olen itsekin saanut tehdä muita työtehtäviä, kun tekijöistä on ollut pulaa. Pääaho kertoo pitävänsä työstään, eikä hän koe tällä hetkellä mitään tarvetta lähteä hakemaan uusia haasteita.

– Nyt kun olen oppinut hitsaamisen ja levytyöt, teen niitä jatkossakin hyvin mielelläni.

Uudet työntekijät perehdytetään hyvin

Päivittäisiin rutiineihin kuuluu aamupalaveri, jonka aiheena on töiden ja työpisteiden läpikäynti työnjohtajan kanssa.

– Käytännössä päivä alkaa sillä, että käymme hakemassa omat koneet ja aloitamme työt. Toki uusia tekijöitä opastetaan alkuun. Itse pääsin opettelemaan työtehtävät oman isäni kanssa, vaikka toki työnjohtajatkin kävivät tarvittaessa neuvomassa ja katsomassa miten oppimiseni eteni. Aina kannattaa kysyä ja apua saa kyllä tarvittaessa, Pääaho toteaa.

Työntekijöiden jaksamisesta ja turvallisuudesta pidetään huolta

– Meillä löytyy täältä kahviautomaatit ja juomapisteitäkin on tuotannon puolella varsin riittävästi. Nyt kun saimme tänne uuden toimistorakennuksen, sen yhteydessä on uusi hieno ruokailutila, missä voimme viettää ruokatauot. Työntekijöillä on myös lupa käydä paikallisella kuntosalilla vapaa-aikanaan maksutta. Työturvallisuuden ylläpidosta huolehtii järjestelmä, jossa turvallisuuspuutteista, tai läheltä piti -tilanteista, tehdyistä raportoinneista palkitaan kahvilipukkeilla. Tavoitteenamme on, ettei meillä sattuisi yhtään työtapaturmaa, Pääaho toteaa.

Alan palkkaus on hyvällä tasolla

– Hakeuduin tälle alalle, koska minua kiinnostaa hitsaus- ja levytyöskentely. Jos haluaa oman kädenjälkensä näkyvän jossakin, tässä se onnistuu hienosti. Meidän tehtaalla on hyvä työilmapiiri ja kaikki tekijät tuntevat toisensa, joten kyllä näin hyvän porukan kanssa pärjää. Ja kyllä täältä leivän päälle lihaa saa. Alan palkkaus on mielestäni hyvällä tasolla, vaikka tokihan se voisi aina olla parempikin. Kun tekee työnsä hyvin ja tehokkaasti, sen huomaa myös palkkakuitissaan, Pääaho kertoo.

– Työskentely on vuorotyötä, johon kuuluu vapaat viikonloput. Tuotantotehtävissä on vuoroviikoin ilta- ja aamuvuoroa, joten rytmin muutokset onnistuvat vaivatta viikonlopun aikana.

Uusille tuotantotyöntekijöille tarvetta

Pääaho mainitsee, että tarvetta uusille tekijöille on olemassa koko ajan.

– Tekemistä täällä tuntuu riittävän. Suomalainen tekijä olisi aina parempi, koska ulkomaisten vuokratyöntekijöiden kanssa haasteena on yhteisen kielen puuttuminen.

– Meidän nuorin työntekijä on tällä hetkellä 25-vuotias ja vanhimmat ovat noin 60–70-vuotiaita. Tekijäkunta on ikääntynyttä, koska tällä alalla osataan arvostaa myös tekijöiden vahvaa kokemusta. Kun vanhempi ikäluokka eläköityy, töitä on varmasti tiedossa nyt ja tulevaisuudessa uusillekin osaajille. Laivoja tullaan tekemään varmasti myös tulevaisuudessa, joten siitä näkökulmasta töitä varmasti riittää.

www.telatek.fi

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Itä- ja Pohjois-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä