Trendikasvit 2024

Päivänliljan keltaiset ja oranssinpunaiset kellomaiset kukat tuovat väriä pihan aurinkoisimpaan kohtaan. Kuva: Ella Räty
Päivänliljan keltaiset ja oranssinpunaiset kellomaiset kukat tuovat väriä pihan aurinkoisimpaan kohtaan. Kuva: Ella Räty
01.03.2024 | Rakentaminen

Suomalaiset viher- ja puutarha-alan järjestöt Taimistoviljelijät ry (TVY), Suomen Puutarhakauppiaat ry (SPK) ja Maisemasuunnittelijat ry (MAS) ovat valinneet vuoden trendikasvit 2024. Vuoden 2024 trendikasveissa on useita monikäyttöisiä kasveja. Niitä voi käyttää samanaikaisesti niin koriste- kuin hyötykasvina.

Trendikasvien valinnalla halutaan nostaa esiin kuluttajille mielenkiintoisia ja terveitä kasveja. Valintakriteerinä ovat muun muassa: Kasveja on hyvin saatavilla kotimaisilta taimitarhoilta ja puutarhamyymälöistä, ne menestyvät suomalaisissa olosuhteissa, ovat ulkoasultaan edustavia, eivät ole taudeille ja tuholaisille alttiita ja ovat helppohoitoisia koriste- sekä hyötykasveina.

Vuoden 2024 trendikasvit

PUUT: Koristeomenapuut – alkukesän runsaat kukkijat

Koristeomenapuut ovat komeimpia kukkivia lehtipuitamme. Niiden alkukesän näyttävä valkoinen tai punaisensävyinen kukinta tuo puutarhaan ja puistoon romanttista eksotiikkaa keräten ohikulkevien ihailevia katseita. Loppukesästä kukista muodostuu syömäkelpoisia, pieniä ja koristeellisia hedelmiä, jotka kelpaavat lisäravintona linnuille, oraville ja maahan pudotessaan myös muille puutarhan eläimille. Marjoista voi kokeilla valmistaa myös hilloa.

Purppuraomenapuu "Rixi". Kuva: Jyrki Uimonen

PENSAAT: Heisiangervot – terveitä joka paikan pensaita

Heisiangervot ovat monikäyttöisiä, vaatimattomissakin oloissa kasvavia pensaita. Ne ovat terveitä, nopeakasvuisia ja helppohoitoisia joka paikan pensaita. Kasvumuodoltaan pyöreähkönä ja pystyhaaraisina ne soveltuvat hyvin pihan suoja- ja aidannepensaiksi. Matalakasvuisia lajikkeita voi istuttaa myös yksittäiskasviksi perennojen joukkoon. Heisiangervojen vahva juuristo sitoo hyvin maata, joten pensaita voidaan käyttää myös rinneistutuksissa.

KÖYNNÖKSET: Viiniköynnökset – oman viinitarhan alku

Enää ei tarvitse haaveilla Etelä-Euroopan viinitarhoista! Talvenkestävistä viiniköynnöksistä voi viinitarhahaaveita toteuttaa vaikka omassa puutarhassa, kasvihuoneessa tai parvekkeella. Satohaaveet voivat toteutua jo parin vuoden kuluttua istutuksesta, kun viiniköynnös istutetaan mahdollisimman aurinkoiseen ja lämpöiseen paikkaan, jossa on paksu ja muheva multakerros. Isoon ruukkuun istutettuna viiniköynnöksen voi sijoittaa terassin ruukkupuutarhaan ja siirtää sen talvipakkasilta suojaisempaan paikkaan.

Oman pienen viinitarhan voi perustaa pihalle, kasvihuoneeseen, terassille tai parvekkeelle esimerkiksi Rondo-lajikkeesta. Kuva: Jyrki Uimonen

PERENNAT: Helppohoitoiset päivänliljat ja monikäyttöiset värimintut

Päivänliljat ovat saaneet nimensä siitä, että yksittäinen kukka kukkii noin päivän ajan. Monilla lajikkeilla kukinta-aika on kuitenkin pidempi. Ne ovat helppohoitoisia ja vaatimattomia perennoja, joilla on kaunis koko kasvukauden raikkaanvihreänä pysyvä lehdistö.

Värimintut ovat voimakastuoksuisia perennoja. Niiden latvakukintoja ympäröivät ylälehdet värittyvät keltaisen tai punaisen sävyihin muodostaen näyttävän värikkään ”kukinnon”. Värimintut eivät ole oikeita minttuja, mutta samaan sukuun kuuluvina ne ovat yhtä käyttökelpoisia teeyrtteinä ja rohtokasveina.

HYÖTYKASVIT: Mustikkaiset makea- ja marjasinikuusamat

Makeasinikuusamat ja marjasinikuusamat tekevät poikkeuksen kuusamakasvien suvussa, sillä niiden marjat ovat syötäviä toisin kuin muiden kuusamakasvien myrkylliset marjat. Makea- ja marjasinikuusamien myrkyttömät ja hyvänmakuiset marjat ovat niin ihmisten kuin lintujenkin herkkua. Marja- ja makeasinikuusamat ovat vaatimattomia kasvupaikan suhteen.

Tekstilähde: Viherympäristöliitto ry

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä