Phillips-Medisize – huippuluokan terveysteknologiaa Itä-Suomesta

Facebook
23.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Kontiolahden Lehmossa kahdessa tuotantolaitoksessa toimiva Phillips-Medisize palvelee pääasiassa lääketeollisuuden ja terveysteknologian sopimusasiakkaita muovikomponenttien valmistajana.

Kontiolahdella tehdään globaalisti kilpailukykyisiä, laadukkaita ja turvallisia tuotteita erittäin spesifeihin tarpeisiin.

Phillips-Medisize on osa kansainvälistä Molex-konsernia, joka toimii mm. lääketieteen ja terveysteknologian, tietoliikenteen, teollisuuden sekä elektroniikan aloilla.

www.phillipsmedisize.fi


Turvallisuus ennen kaikkea

Eevi Vallius työskentelee Phillips-Medisizella EHS-asiantuntijana (EHS = Environment, Health, Safety).

– Lukion jälkeen hakeuduin avoimen amk:n kautta suorittamaan turvallisuuden ja riskienhallinnan tradenomiopintoja Laurea-ammattikorkeakouluun.

– Hain avoimen AMK:n erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi, kun olin suorittanut tarvittavan määrän opintopisteitä. Pääsin tutkinto-opiskelijaksi ja valmistuin keväällä 2023. Olin suorittanut Medisizella korkeakouluharjoittelua, jonka jatkoksi sain työpaikan.

Eevi kiinnostui työturvallisuudesta seuratessaan isänsä työuraa EHS-päällikkönä.

– Kotoa on peräisin tietynlainen safety first -periaate elämään. Lukiossa alkoi muodostua ajatus hakeutua opiskelemaan turvallisuuden ja riskienhallinnan alaa. Laurea-amk on ainoa oppilaitos Suomessa, jossa sitä voi opiskella. Siksi sinne on hankala päästä, hakijoita on paljon ja aloituspaikkoja vähän.

Eevi opiskeli tutkinnon monimuotona, mutta koronasta johtuen opinnot järjestettiin täysin etänä vuoden ajan.

– Ryhmätehtäviä oli paljon, sillä yrityksissä EHS-tehtäviä hoitaa yleensä usean henkilön tiimi tai osasto.

Eevi Vallius

EHS-spesialistin työpäivät eivät toistu samanlaisina.

– Vaikka päivittäin on sähköpostien läpikäyntiä, Excel-tiedostojen pyöritystä ja muuta sellaista, tehtävien rytmityksen saa päättää itse. Olen tykännyt siitä, kun oman työpäivän kulkua voi itse muokata.

– Toinen työssä motivoiva asia on se, kun näkee, että saa vaikuttaa asioihin ja viedä niitä eteenpäin.

Eevi Valliuksen mukaan turvallisuuden ja riskienhallinnan tehtävissä täytyy olla jatkuvaa kehittämisen ja kehittymisen halua.

– Ei ole hyvä sitoutua iäksi niihin vanhoihin kaavoihin, joiden mukaan on toimittu aina ennenkin. Ajan tasalla pysyminen ja asioiden jatkuva parantaminen on kaiken A ja O.

Eevi tuntee valinneensa itselleen oikean alan.

– Tavoitteenani on suorittaa turvallisuusalan ylempi amk-tutkinto. Työelämässä pitää olla pari vuotta, ennen kuin sinne voi hakea.

Medisizella on tarjolla hyvin monenlaisia työtehtäviä monilta ammattialoilta. Työtä on niin ammatillisesti koulutetuille kuin korkeakoulututkinnon suorittaneille. Lisäksi Medisizella on tehtäviä, joihin muualta hankittua pohjakoulutusta ei tarvita, vaan Medisize kouluttaa työhön itse.

– Meillä käy myös paljon opiskelijoita harjoittelujaksoilla, ja tänne tehdään runsaasti opinnäytetöitä.

Medisizella tarvitaan monissa tehtävissä englannin kielen taitoa.

– On hyvä, kun kielitaitoa voi jatkuvasti käyttää. Minulla kielitaito rapistuisi, ellen sitä käyttäisi, Eevi sanoo.

– Itseluottamus ja oman alan sanavarasto ovat kasvaneet huimasti, ja olen oppinut keskustelemaan amerikkalaisten kanssa ihan sujuvasti. Englannin ei tarvitse olla kieliopillisesti täydellistä. Riittää, kun ymmärtää ja tulee ymmärretyksi.

Viestinä oman alan valintaa miettiville Eevi korostaa sitä, että omista kiinnostuksen kohteista kannattaa pitää kiinni, mutta ei ole ollenkaan harvinaista, jos vielä 9. luokan jälkeen se oma kiinnostuksen kohde ei ole hahmottunut.

– Peruskoulun jälkeen lähdin lukioon, koska ammatillisen koulutuksen puolella ei ollut minua kiinnostaneita tutkintoja. Lukio on mielestäni hyvä vaihtoehto, jos tarvitsee miettimisaikaa oman alan valintaan. Lukiosta kyllä selviää, vaikkei olisi huippuoppilas.

Lukion jälkeen avoin ammattikorkeakoulu ja avoin yliopisto tarjoavat oivallisia mahdollisuuksia tutustua kiinnostaviin aloihin.

– Kun kurssille ilmoittautuu mukaan, sen edetessä voi selvitä, onko tämä oikeasti minun juttu, Eevi vinkkaa.


Kehitysinsinööri tekee vanhoista ratkaisuista parempia ja luo uusia

Olli Nurmikanta on tällä hetkellä Phillips-Medisizella kehitysinsinööriharjoittelijana. Menossa on koneinsinöörin opintojen loppusuora.

– Lukion jälkeen suoritin sähkö- ja automaatioasentajan perustutkinnon, valmistuin 2015.

– Medisizelle tulin kokoonpanoasettajaksi vuonna 2020 toisen työnantajan palveluksesta SMD-operaattorin tehtävistä (Surface-Mount Device = pintakiinnityslaite). Huomasin pian, että vuorotyö ei sovellu minulle terveydellisistä syistä. Työ toimihenkilönä konetekniikan parissa kiinnosti, joten hain ja pääsin Karelia-ammattikorkeakouluun alaa opiskelemaan.

Ollin mukaan Karelia-amk:n konetekniikan insinöörikoulutus antaa hyvän käsityksen tuotantotekniikasta ja -prosesseista yleisesti.

– Koronapandemian aikana etäopiskelua oli paljon. Kun kampukset jälleen avautuivat, painottui opiskelussa ryhmätyöskentely. Se olikin sopivaa, sillä esimerkiksi täällä Medisizella harva työtehtävä tehdään yksin. Yleensä työskentelemme projektitiimeissä.

Olli Nurmikanta

Olli Nurmikanta kertoo, että teollisessa tuotannossa kehitysinsinöörin tehtävissä on eduksi, jos pystyy ottamaan huomioon muiden näkökulmia.

– Kukaan ei ole kaikessa asiantuntija, mutta omaa näkemystään voi laajentaa kuuntelemalla toista ja hyödyntämällä hänen tietämystään. Pitää myös olla valmis vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin, sillä sitä mukaa kun ympäristö muuttuu, muuttuvat myös asiakkaidemme tarpeet.

– Toisaalta tarvitaan myös argumentoinnin taitoa, tervehenkistä vanhojen mallien haastamista ja omien näkemysten perustelua.

Kehitysinsinöörin työtehtävät vaihtelevat kulloinkin menossa olevan projektin mukaan. Eteen tulevat haasteet ovat joka päivä erilaisia.

– Olen kuitenkin pyrkinyt tekemään tietyt asiat projektista riippumatta joka päivä, jotta pysyn kärryillä siitä, mitä meillä koko tuotantoympäristössä tapahtuu.

Alun perin Ollin päämääränä oli tuotannon esihenkilön työ, mutta harjoittelu kehitystehtävissä vei mukanaan sille saralle. Hän kertoo, että työstä tekee mielekästä ja kiinnostavaa ratkaisujen keksiminen ongelmiin.

– Ja mieluiten siten, että ratkaisut ovat luovia pysyen silti annetuissa raameissa. On hienoa tuoda ratkaisuun jotain ekstraa, joka edistää projektia ja tuo siihen lisäarvoa. Sitähän se linja-ajattelu on: mahdollisimman paljon arvoa, mahdollisimman vähän hukkaa. Innovaatioilla eteenpäin!

Olli Nurmikanta on havainnut, että Medisizella henkilöstön pysyvyys on korkealla tasolla.

– Työnantaja tekee asioita oikein, kun ihmiset haluavat pysyä talossa ja kouluttautua, jotta voivat olla paremmin hyödyksi työpaikalla. Ei minunkaan tarvinnut miettiä, kun insinööriksi lähdin opiskelemaan, että mihin yritykseen haluaisin harjoitteluun. Näiden seinien sisällä on hyvä olla.

– Muoviteollisuus on todella laaja ala. Meillä se on hyvin spesifiä, mitä valmistamme, mutta periaatteessa muovista voi tehdä mitä tahansa.

Vinkkinä oman alan ja koulutuspaikan valintaan Olli kertoo, että kannattaa ottaa rauhallisesti ja tehdä niin kuin luontevalta tuntuu.

– Lukion jälkeen arvelin, että kyvyt eivät riitä korkeakouluun, joten valitsin ammattikoulun ja menin työelämään. Se oli siinä vaiheessa hyvä ratkaisu. Muutaman vuoden jälkeen opiskelu alkoi kiinnostaa. Oivalsin, että korkeakouluun pyrkiäkseen ei tarvitse olla taustalla opintomenestystä ja hyviä arvosanoja. Jos on halu oppia, niin on myös tapa oppia.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia