TAOssa korjataan, huolletaan ja rakennetaan ihan uuttakin

TAO, Turun Ammattiopiston opiskelijat pääsivät syksyllä korjaamaan Turun keskustassa sijaitsevan Koskisen-talon julkisivua.
TAO, Turun Ammattiopiston opiskelijat pääsivät syksyllä korjaamaan Turun keskustassa sijaitsevan Koskisen-talon julkisivua.
09.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Kiinnostaisiko vanhan talon tai huonekalun korjaaminen? Entäpä veneen huolto tai kiinteistönhoito? Näitä ja muita kädentaitoihin liittyviä ammatteja voi opiskella TAO, Turun Ammattiopistosäätiössä! Käytännön työtehtäviä harjoitellaan sekä koulun työsaleissa että oikeilla työpaikoilla. Teoreettisen opiskelun osuus on huomattavasti pienempi kuin lukiossa, mutta jatko-opintokelpoisuus on silti mahdollista yhteisten tutkinnon osien opintojen ansiosta. Halukkaille on tarjolla myös kaksoistutkinnon suorittaminen yhteystyössä Turun Normaalikoulun kanssa. Oppilaitoksen saavuttama Vihreä lippu takaa sen, että kestävään kehitykseen ja ympäristöasioihin kiinnitetään aidosti huomiota.

Kiinteistönhoitoa TAOssa opiskeleva Tino Jansen suorittaa osan opinnoistaan oppisopimuksella Akseli Kiinteistöpalvelut -yrityksessä.

Monipuolinen kiinteistönhoitaja

Kiinteistönhoitajaksi ensi keväänä valmistuva Tino Jansen on suorittanut ammattikouluopintojaan jo kohta vuoden ajan oppisopimuksessa alan yrityksessä nimeltään Akseli kiinteistöpalvelut. Erityisen mukavana Tino pitää ulkotyötä ja työn avoimuutta.

– Tykkään puuhastella ulkona raittiissa ilmassa, ja täällä minulla on oma alue, jonka työtehtävät arvioin tilanteen mukaan ja niiden aikataulusta saan myös itse päättää. Pääasia, että kohteet ovat hienossa kunnossa, hän kertoo. Tinon mukaan pääasiallisesti työtä tehdään itsenäisesti, mutta apua saa aina pomolta tai työkavereilta. Asiakaspalvelutilanteita ulkona työskennellessä kohtaa usein.

– Yleensä saa kyllä hyvää palautetta, eli tullaan kiittelemään ja kehumaan, että tehdään hienoa työtä, havainnollistaa Tino Jansen.

Miksi sitten kannattaisi opiskella kiinteistönhoitoa? Tinon mukaan työtehtäviä on laidasta laitaan niin ulkona kuin sisällä.

– Monipuolisuus kiehtoo, sillä sisällä huollamme hanoja ja pattereita sekä IV-koneita. Ulkona taas vuodenajoista riippuen työtehtävät vaihtelevat, esimerkiksi kerätään roskia ja lehtiä, leikataan nurmikkoa ja jopa puita pitää joskus kaataa.

TAO, Turun Ammattiopisto on Tinon mielestä mukava opiskelupaikka.

– TAOssa on hyvät opettajat, jotka osaavat asiansa. Eikä koulussa olla koko ajan vain tietokoneen ääressä, vaan pääsee myös ihan kunnolla tekemään alan töitä. Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana mennään jo työharjoitteluun, jossa taas oppii lisää. Useinhan sieltä harjoittelupaikasta voi sitten saada kesätöitä ja mahdollisesti myöhemmin vielä oppisopimuspaikan. Töitä tällä alalla löytyy helposti, iloitsee Tino Jansen.

Ajokortti on kiinteistönhoitajalle ehdoton valttikortti, mutta alaikäisenä eri työkohteisiin pääsee myös polkupyörällä.

Veneenrakennusalan opettaja Petri Leimu opastaa opiskelija Otto Salolle oikeita ja kestävän kehityksen mukaisia työtapoja.

Kestävä kehitys käsityöaloilla

TAO, Turun Ammattiopistosäätiön ympäristöpäällikkö Petri Leimu kertoo, että oppilaitoksessa on tehty pitkäjänteistä työtä kestävän kehityksen hyväksi jo yli 10 vuotta. Osoituksena tästä on ISO14001-ympäristöstandardi sekä Vihreä lippu. Viimeksi mainittu tarkoittaa, että myös opiskelijat pääsevät TAOssa mukaan kestävän kehityksen toimintaan. Nykyisellä toimintakaudella teemana on ollut jätteiden vähentäminen.

– Palattiin tavallaan alkuun ja perusasioihin, sillä tätä lajittelun ja kierrätyksen teemaa meillä on jo käsitelty aiemminkin. Kierrätysaste on parantunut selkeästi, joten hyvin on sujunut, iloitsee Leimu. Uutena asiana TAOn lajitteluun on tullut nyt muovin kierrätys.

– Teimme myös uudet lajitteluohjeet ja jäteastiat uusittiin. Seuraavalla toimintakaudella teemaksi nousee energiansäästö, mikä on tietenkin tällä hetkellä hyvin ajankohtaista, kertoo Leimu.

Myös veneenrakennuksen opettajana toimiva Leimu toteaa, että veneenrakennusalalla kestävä kehitys näkyy niin, että kun pidetään kalustosta huolto, veneiden elinkaari jatkuu pitkään.

– Kaikki vauriot ja viat on syytä korjata välittömästi, ja alun perinkin tulee rakentaa vahvaa, hyvää ja kestävää, eikä mitään pikamuotia, hän painottaa. Tätä ajattelutapaa suositaan myös TAOn muilla opintolinjoilla.

Laadukkaan työn lisäksi voidaan miettiä myös käytettäviä materiaaleja.

– Veneenrakennusalalle on kyllä tullut puupohjaisia lujitteita, biohartsia, ja bioepoksia, mutta ongelmana on edelleen se, etteivät hinnat ole vielä kilpailukykyisiä.

– Lisäksi sähkömoottorit ovat nopeasti yleistyneet veneenrakennusalalla, ja varsinkin pienissä perämoottoreissa sähkömoottorit ovat jo suurimmaksi osaksi korvanneet bensakoneet, Leimu tietää.

Pintakäsittelypuolella vesiohenteisten maalien käyttö on lisääntynyt ja korvannut liuotinohenteisia tuotteita.

Materiaalitehokkuus sen sijaan on sellainen asia, mihin voidaan helposti kiinnittää huomiota kaikilla käsityöaloilla.

– Eli käytetään materiaaleja säästeliäästi, pyritään välttämään hukkapalojen syntymistä, tai hyödynnetään ne jossain muussa työssä, korostaa Petri Leimu.

Käsityötaidoilla on nyt vetovoimaa

Yksi hieno esimerkki käsityötaidosta ja kestävästä kehityksestä on 1800-luvulta peräisin olevan Koskisen-talon julkisivuremontti, joka toteutettiin TAOssa tänä syksynä.

Turun keskustassa sijaitseva puutalovanhus toimii restaurointialan opiskelijoiden työtilana. Julkisivuremontissa korjattiin rakennuksen hirsirakenteita sekä uusittiin pintakäsittelyt sekä osa ränneistä. TAOn rehtorin Pirjo Ylösen mukaan vanhan talon korjaamisen ansiosta restaurointi-, maalaus- ja rakennuspeltiseppäopiskelijat pääsevät osaksi vuosisatojen ketjua. Myös opiskelijat itse olivat iloisia ja tyytyväisiä päästessään antamaan oman työpanoksensa rakennuksen korjaamiseen.

– Käsityötaidon arvostus sekä sen vaaliminen ja kehittäminen ovat nykypäivänä taas nousussa, ja meillä TAOssa nämä ovat erityisen tärkeitä asioita, vakuuttaa Ylönen.

www.taos.fi

Facebook

Instagram

YouTube

TAO, Turun Ammattiopistosäätiössä

  • Voit opiskella yhdeksään eri käsityöammattiin. Näitä ovat: maalari, pintakäsittelijä, lattianpäällystäjä, veneenrakentaja, verhoilija, sisustaja, rakennuspeltisseppä, kiinteistönhoitaja ja restauroija.
  • Kaikkiin koulutuksiin kuuluu työelämässä tapahtuvaa opiskelua. Osa opinnoista on mahdollisuus suorittaa oppisopimuksessa alan yrityksessä.
  • Voit suorittaa kaksoistutkinnon, mikäli olet peruskoulusta juuri valmistunut ja sinulla on päättötodistuksessa vähintään arvosana 7 matematiikassa, äidinkielessä ja englannissa.
  • Vaalitaan käsityötaitoa ja perinteitä. Vuonna 1929 perustettu yksityinen oppilaitos on Suomen vanhimpia ammattikouluja.
  • Toteutetaan kestävän kehityksen periaatteita, mikä näkyy esimerkiksi vanhan korjaamisena, huoltamisena ja materiaalien vastuullisuuden huomioon ottamisena.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia