Näin jäähdytät oikein ilmalämpöpumpulla

Jäähdytyksen tavoitelämpötila kannattaa asettaa vain pari astetta ulkoilmaa viileämmäksi. Ilmalämpöpumppu myös kuivaa sisäilmaa, joka tuntuu silloin viileämmältä.
Jäähdytyksen tavoitelämpötila kannattaa asettaa vain pari astetta ulkoilmaa viileämmäksi. Ilmalämpöpumppu myös kuivaa sisäilmaa, joka tuntuu silloin viileämmältä.
28.06.2023 | Rakentaminen

Ilmalämpöpumppua oikein käyttämällä voi omakotitalon pitäminen viileänä helteillä maksaa vain 20 senttiä päivässä. Mutta onko fiksua sammuttaa jäähdyttävä ilmalämpöpumppu hellekaudella työpäivän ajaksi, jos kotiin ei jää ketään? Entä, jos koko perhe on vaikka neljä päivää mökillä?

Asiantuntijan ohje kodin viilentämiseen on yksinkertainen: hellekauden aikana lämpöpumppu on järkevää pitää koko ajan päällä, jos ainakin iltaisin ollaan kotona. Viikon reissun ajaksi Daikinin lämpöpumppuasiantuntija, tekninen päällikkö Jussi Kummu sen sijaan sammuttaa ilmalämpöpumpun.

Kummu korostaa, että jäähdytys on mukavuusasia. Siksi lämpöpumppu on hyödyllisintä pitää koko ajan päällä silloin, kun asunto on käytössä päivittäin.

– Hellekaudella talon rakenteita ei kannata päästää kuumenemaan. Kun ilmalämpöpumppu jäähdyttää koko ajan pienellä teholla, sisälämpötila pysyy kurissa pienellä lämpötilaerolla eikä jäähdytystä tarvitse käyttää todella suurella teholla silloin, kun kotiin tullaan takaisin, Kummu neuvoo.

Viilennä vain pari astetta, sillä kuivempi sisäilma ei tunnu tukalalta

Kun ulkolämpötila oli juhannusviikon maanantaina 27 astetta, Jussi Kummun omakotitalon ilmalämpöpumpun pyyntilämpötilaksi oli asetettu 25 astetta. Jäähdyttäessään sisäilmaa ilmalämpöpumpun sisäyksikkö poistaa ilmasta samalla kosteutta, jolloin sisällä tuntuu viileämmältä. Sisäyksikön ilmavirtaa ohjataan koko ajan mahdollisimman ylös, sillä viileä ilma laskeutuu katon rajasta sopivasti alaspäin. Sen sijaan ilmavirtaa ohjaavien läppien automaattinen vaakakääntö on päällä, jolloin viileä ilma jakautuu mahdollisimman tasaisesti koko huonetilaan.

– Päivän aikana jäähdyttämiseen oli lämpöpumppua ohjaavan ja sen toimintaa seuraavan mobiilisovelluksen mukaan käytetty 1,3 kWh sähköä. 15 sentin sähkön kokonaishinnalla se merkitsee noin 20 sentin maksua asumismukavuudesta, Kummu laskee.

Energiatehokkaalla, laadukkaalla ilmalämpöpumpulla jäähdytyksen sähkönkulutus on siis vähäistä. Auringon lämpösäteilyä sisätiloihin kannattaa silti rajoittaa esimerkiksi verhojen ja markiisien avulla varsinkin, jos talossa on suuria ikkunapintoja.

Ajasta yöksi päälle hiljainen tila

Yön ajaksi Kummu ohjelmoi sekä sisä- että ulkoyksiköt siirtymään hiljaiseen tilaan, jolloin lämpöpumpun puhallinten äänet eivät häiritse sen enempää sisällä nukkuvia kuin naapureitakaan. Hiljaisessa tilassa täysi viilennysteho ei ole käytössä, mutta yön viilentyessä sisätilojen lämpötila pysyy mukavuusalueella pienelläkin teholla.

Jos kotoa ollaan poissa useamman päivän ajan, voi lämpöpumpun sammuttaa joko kaukosäätimellä tai mobiilisovelluksella.

– Ukkoskaudella lämpöpumpun voi suojata salamaniskuilta katkaisemalla virran turvakytkimestä tai sulakkeesta samalla, kun irrotat astianpesukoneen ja pyykkikoneen pistokkeet. Normaalisti riittää sammuttaminen laitteen omalla kaukosäätimellä tai mobiilisovelluksella, Kummu neuvoo.

Asiantuntijan vinkit jäähdyttävän ilmalämpöpumpun käyttäjälle

1. Aseta lämpöpumpun pyyntilämpötila vain pari astetta ulkoilman lämpötilaa alemmas.

2. Ohjaa sisäyksikön ilmavirta ylös, mutta tasoittamaan lämpötilaa läppien automaattisella vaakakäännöllä.

3. Vähennä auringon säteilylämpöä kaihtimilla tai markiiseilla.

4. Pidä ovet ja ikkunat kiinni, kun lämpöpumppu on käytössä.

5. Pidä jäähdytys päällä helteillä koko ajan, vaikka kotoa oltaisiin päivällä poissa.

6. Jos kotona ei ole ketään useampaan päivään, sammuta lämpöpumppu mobiilisovelluksella tai kaukosäätimellä.

Teksti- ja kuvalähde: Daikin Finland

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä