Sähkön korkea hinta parantaa aurinkosähkön kannattavuutta taloyhtiöille

Energianeuvoja Jouni Järvinen
Energianeuvoja Jouni Järvinen
29.10.2021 | Rakentaminen

Aurinkosähkö on entistä kiinnostavampi vaihtoehto taloyhtiöille. Viime kesän lukuisat aurinkoiset päivät yhdessä korkean sähkön hinnan kanssa tekivät aurinkosähköstä ennätyksellisen kannattavaa. Energianeuvonta kannustaa taloyhtiöitä yhteistyöhön muiden taloyhtiöiden kanssa.  

Ilmastonmuutos on lisännyt kiinnostusta päästöttömään energiantuotantoon. Yksittäisille kiinteistöille aurinkoenergia on yksi hyvä vaihtoehto. 

Aurinkoenergian kannattavuus on parantunut 

Aurinkoenergiaa on hyödynnetty jo kymmeniä vuosia.  Viime aikoina sen kannattavuus on parantunut laitteiden hintojen laskun ja paneelien tehon kasvun myötä. Kiinteistössä oleva aurinkovoimala vähentää ostettavan sähkön tarvetta. 

Kulunut kesä oli aurinkosähkön suhteen erittäin hyvä. Aurinkojärjestelmät tuottivat aurinkoisten päivien ansiosta hyvin ja korkea sähkönhinta vielä paransi kannattavuutta. 

– Tietenkään vuodet eivät ole samanlaisia ja aurinkotuntien määrässä on vuosittaista vaihtelua. Sähkön hinta tuskin palaa entiselleen ja tulevaisuudessa sähkön pörssihinta vaihtelee paljon, kuten jo nyt nähdään, sanoo Keski-Suomen energianeuvoja Jouni Järvinen. 

Suomessa aurinkoenergian tuotantoa heikentää vähäinen auringonvalo marras-, joulu- ja tammikuussa. Tällöin energian saanti on melko heikkoa, mutta seinään asennetut paneelit tuottavat jonkin verran silloinkin.

Aurinkojärjestelmän sähköä myös osakkaille

Aikaisemmin taloyhtiöissä aurinkosähköä on voitu hyödyntää vain kiinteistösähköön. Nyt taloyhtiöt voivat perustaa energiayhteisön ja aurinkojärjestelmän tuottamaa sähköä voidaan jakaa myös osakkaille asuntokohtaiseen käyttöön. Tämän vuoden alusta useat sähköyhtiöt tarjoavat energiayhteisön perustamispalvelua. Vuodesta 2023 alkaen hyvityslaskenta on mahdollista kaikille taloyhtiöille palvelun siirtyessä kantaverkkoyhtiö Fingridille. 

Parhainta kannattavuus on kohteissa, jotka pystyvät kuluttamaan kaiken tuotetun sähkön itse. Sähkön myynti verkkoon on mahdollista, mutta ei taloudellisesti kovin tuottoisaa. Kokonaistaloudellisuus riippuu laitteiston oikeasta mitoituksesta suhteessa kiinteistön kulutukseen. Ammattilaisen tekemä aurinkoselvitys antaa selkeän kuvan investoinnista sekä kannattavuudesta. Lisäksi oikea mitoitus ja suunnitelma takaa onnistuneen lopputuloksen.

Energianeuvonta opastaa aurinkosähköasioissa

Motivan Aurinkosähköä kotiin -verkkosivulle on koottu tietoa ja vinkkejä aurinkosähköjärjestelmän hankkimisesta pientaloihin ja taloyhtiöihin. Valtakunnallisessa Asiaa energiasta palvelussa on tietoa ja ideoita, kuinka arjessa voi säästää energiaa, ympäristöä ja ilmastoa.

Maakunnissa toimivat alueelliset energianeuvojat auttavat aurinkosähkön sekä muiden energiaan liittyvien kysymysten kanssa ja kannustavat kuluttajia, yrityksiä ja kuntia energiatehokkuuteen. Kuluneena vuonna alueelliset energianeuvojat ovat kampanjoineet erityisesti taloyhtiöiden energiatehokkuuden edistämisessä.

– Keväällä käynnistetyissä taloyhtiöfoorumeissa hallitusten jäsenet voivat jakaa kokemuksia hyvistä ja miksei pieleenkin menneistä projekteista tai hankinnoista. Yhteistyötä on tehty myös kilpailutusten sekä eri tilaisuuksien merkeissä, sanoo Keski-Suomen energianeuvoja Sanna Oikari. 

Sähköautot lisääntyvät ja latauspisteitä asennetaan. Uusien tekniikoiden ansiosta voidaan aurinkosähkön tuotantoa ohjata autojen sekä muiden sähköisten kulkuvälineiden lataukseen, jolloin liikkuminen tapahtuu itse tuotetulla ja päästöttömällä energialla. Omavaraisuutta lisää huomattavasti sähkövarasto ja siihen liitetty aurinkovoimala, kun varastoidaan päivällä tuotettua sähköä ja kulutetaan sitä yöllä.

– Tulevaisuudessa älykkäät sähköverkot, kysyntäjoustot, kulutuksen ohjaus, sähköautojen akut ja kiinteistökohtaiset sähkövarastot ovat osa kiinteistöjen energiataloutta. Niiden avulla taloyhtiötkin voivat päästä tehokkaaseen ja vähäpäästöiseen sähkön kulutukseen, sanoo Motivan energianeuvonnasta vastaava asiantuntija Päivi-Suur-Uski.  

Energiaviraston rahoittama valtakunnallinen Asiaa energiasta -neuvonta ja maakunnissa toimivat energianeuvojat antavat maksutonta ja puolueetonta neuvontaa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia