Tontilla vedet hallintaan ja pintakerros kuntalla kunnon kuosiin

Kuva: Rae Allen
Kuva: Rae Allen
01.07.2022 | Rakentaminen

Asuintalojen ja loma-asuntojen tonteilla on syytä huomioida sade- ja sulamisveden eli huleveden ohjautuminen oikeaan paikkaan. Vesi ei missään tilanteessa saisi jäädä seisomaan talon vierustalle.

Hulevesiä voidaan käsitellä esim. viivyttämällä, imeyttämällä ja suodattamalla. Vesiä voi hallita myös riittävillä maanpinnan kallistuksilla ja oikein asennetuilla vesikouruilla.

Hulevesien johtaminen kannattaa suunnitella hyvin ja tehdä kuntoon kerralla, sillä maanalaisten rakenteiden korjaaminen on aina hankalaa ja kallista työtä. Oleellista on selvittää pohjamaan laatu ja kallioperän syvyys. Hulevesijärjestelmän suunnittelussa on aina huomioitava oman kunnan rakennusohjeet.

Hulevesiä ei salaojiin

Vesien ja kosteuden kontrolloinnissa oma kokonaisuutensa on tontin salaojitus. Salaojituksen tehtävänä on huolehtia talon rakenteiden kuivana pysymisestä ja maaperän kapillaarisen kosteuden säätelystä.

Sade- ja sulamisvesiä ei johdeta salaojiin, vaan hulevesirakenteet tulee suunnitella ja rakentaa erikseen. Koska salaojaputkissa on reikiä, hulevedet hulahtaisivat putkien läpi perustuksia ja maaperää kostuttamaan. Tällöin kuivatusjärjestelmästä tulisikin rakennuksen perustusten ja alapohjan kastelujärjestelmä.

Määräysten mukaan sade- ja salaojavesillä tulee olla omat kanavansa, jotka yhdistyvät perusvesikaivoon tontin reunalla. Perusvesikaivosta vedet ohjautuvat eteenpäin kunnan verkkoon tai avo-ojaan. Perusvesikaivossa on padotusventtiili, joka estää sadevesien pääsyn rakennukseen salaojien kautta.

Salaojat talon anturan tason alapuolelle

Salaojat keräävät maaperästä vettä ja kosteutta. Mikäli salaojitus ei toimi kunnolla tai se puuttuu kokonaan, kosteus alkaa kerääntymään kiinteistön rakenteisiin ja ympärillä olevaan maaperään aiheuttaen sisäilma- ja lahoutumisongelmia, routavaurioita ja maaperän pehmittymistä.

Uudisrakentamisen yhteydessä salaojitus on kätevä toteuttaa perustustöiden yhteydessä. Salaojituskerros asennetaan aina lattian ja anturoiden tason alapuolelle. Salaojajärjestelmä voidaan rakentaa myös jälkikäteen.

Kuva: Suomen Kunttamestarit Oy

Kuntta on nurmikkoa vaivattomampi

Kun tontin vesien- ja kosteudenhallintajärjestelmät ovat paikoillaan, auki kaivettu piha-alue katetaan ja viimeistellään asukkaiden mieltymysten mukaisesti.

Viime aikoina on trendikkääksi viherrakentamisen ratkaisuksi tullut kuntta eli siirtovarvikko tai metsänpohjamatto. Kunttaa nostetaan mäntykankailta, joille on tulossa päätehakkuu. Kunttakerros uusiutuu uuden kasvavan metsän mukana.

Suomen Kunttamestarit Oy:n yrittäjän Miikka Hartikaisen mukaan kuntan suosio näyttää jatkuvan sekä loma-asuntojen että asuintalojen pihoilla.

– Kaikki menee, mitä nostamme.

Kuntan suosiota selittää sen ekologisuus ja helppohoitoisuus. Kunttapintaiseen pihaan on myös luontevaa yhdistää erilaisia puu- ja kivirakenteita.

– Kuntta on todella luonnollinen ja kaunis materiaali, Hartikainen korostaa.

– Ensimmäisenä vuonna sitä on kasteltava riittävästi, jotta se ei pääse kuivumaan. Syksyllä asennetuissa kohteissa kastelusta tulee huolehtia seuraavan kevään ja alkukesän ajan. Ensimmäisen vuoden jälkeen kuntta on huoltovapaa, se ei vaadi leikkausta eikä trimmausta, ja marjojakin pääsee maistelemaan.

Kuntan asennus onnistuu vielä loppusyksystäkin

Kuntta sopii lähestulkoon kaikkiin olosuhteisiin. Se asennetaan 10–15 cm paksuisen hiekkakerroksen päälle. Hieno hiekka sitoo kunttaan kosteutta, muttei kuitenkaan tarjoa kasvupohjaa rikkakasveille. Ennen kuntan asennusta alalta kannattaa kuitenkin poistaa kaikki rikkakasvit. Hiekan alle voi myös sijoittaa suodatinkankaan, joka ehkäisee rikkakasvien kasvua hiekan läpi.

– Kuntta pärjää aurinkoisessakin paikassa, kunhan alkuvaiheen kastelu hoidetaan kunnolla. Toimitamme kunttaa kaikkialle Suomen hyvinkin erilaisiin ympäristöihin, mainitsee Miikka Hartikainen.

Kuntan voi asentaa itse, tai asennuksen voi hoitaa kuntan toimittaja. Kuntan asennus onnistuu vielä myöhään syksyllä. Esimerkiksi Suomen Kunttamestarit Oy:llä tämän vuoden keskikesä on jo täyteen varattu, joten tällä hetkellä myydään alkusyksyn toimituksia.

– Pääsääntöisesti toimitamme sekakunttaa, jossa varpukasvillisuutena on mm. mustikkaa ja puolukkaa. Voimme asiakkaan toivomuksesta toimittaa myös puolukkaan tai mustikkaan painottuvaa kunttaa. Varvustoltaan valikoidussa kuntassa neliöhinta on sekakunttaa korkeampi. Hinnoittelussa merkittävin tekijä on rahti. Suurempi kunttamäärä tulee tilaajalle suhteessa edullisemmaksi kuin pienempi ala. Asennuksissa hinnoitteluun vaikuttaa kohteen haastavuus, Hartikainen kertoo.

Katso lisätietoa kuntasta esimerkiksi osoitteesta www.suomenkunttamestarit.fi.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä