Elinkeinoelämän suhdannetilanne jatkunut varsin hyvänä

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen (Kuva: Pipsa Stenlund, Oakhill Oy)
02.02.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

EK:n tammikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannetilanne on jatkunut varsin myönteisenä vuodenvaihteen tienoilla. Erot alojen välillä ovat kuitenkin suuria. Kasvu hiipumassa Hämeessä lukuun ottamatta rakentamista ja puutuoteteollisuutta.

– Teollisuus jatkaa hyvää virettään ja kasvun kannalta suurin ongelmana on edelleen materiaalien saatavuus.  Toisaalta palveluissa etenkin rajoituksista kärsineillä aloilla on tullut entisestään lunta tupaan. Rakentamisessa asuntojen ennätystuotanto on kääntymässä alaspäin. Suhdanne on kokonaisuutena kypsymässä, vaikka alojen tilanteet vaihtelevatkin varsin paljon, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

– Yrityksillä tuotanto ja myynti ovat jatkaneet kasvuaan, mutta työvoiman saatavuusongelmat ovat pahentuneet entisestään. Suhdannebarometrin vastaajista jo 35 prosenttia ilmoitti ongelmakseen ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden, rakentamisessa peräti 52 prosenttia. Yrityksissä riittää haasteita, sillä samaan aikaan kustannusten nousuvauhti on kiihtynyt voimakkaasti, Pakarinen toteaa.

Työllisyystoimista saatava lisää vetoapua

Suomen työllisyyskehitystä siivittää nyt globaali noususuhdanne koronapandemiasta. Yritysten henkilöstöodotukset ovat yhä varsin myönteiset. Maailmantaloudessa tilanne on kuitenkin tasaantumaan päin ja jossain vaiheessa suhdanteen tuoma vetoapu hiipuu.

– Katse pitää nyt suunnata niihin työllisyystoimiin, joilla helpotetaan Suomen työmarkkinoiden rakenteellisia ongelmia. Hallitus on päättämässä 110 miljoonan euron työllisyystoimista helmikuun puolivälissä. Vaikka toimien suuruusluokka on vaatimaton, nuokin eurot on saatava kasaan, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

Työllisyystoimien kiireellisyyttä peräänkuuluttaa myös yritysten alati kasvavat ongelmat työvoiman saatavuuden suhteen. Tekijäpula tulee tulevina vuosina vaikeutumaan, sillä työikäisten ikäluokka on pienentymässä.

– Suomessa on samaan aikaan korkea työttömyys ja kaikkien aikojen vakavin pula osaavasta työvoimasta, joka haittaa yritysten mahdollisuuksia kasvaa. Meidän on rohkeasti siirryttävä passivoivasta työttömyysturvasta kohti aktiivista Ruotsin mallista työllisyyspolitiikkaa, Häkämies sanoo.

Kasvu hiipuu Hämeessä

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannearviot heikkenivät vuoden 2021 lopussa omikronvariantin leviämisen myötä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä tammikuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä.

– Kasvu hiipuu Hämeessä pois lukien rakentaminen ja puutuoteteollisuus. Yritysten lähiajan ennusteet ovat vaisuja ja erityisesti matkailualla odotukset ovat voimakkaasti laskeneet, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Tammikuussa Hämeessä vastanneista yrityksistä 8 prosenttia odotti suhdanteiden parantuvan ja 77 prosenttia arvioi suhdanteiden pysyvän ennallaan.

Tuotanto- ja myyntimäärät lisääntyivät vuoden 2021 lopussa aiempien odotusten mukaisesti ja tuotannon odotetaan kasvavan hieman myös lopputalven aikana.

– Tammikuussa vastanneista 20 prosenttia arvioi tuotannon määrän olevan suurempi seuraavan kolmen kuukauden aikana, kun lokakuussa vastaava osuus oli 33 prosenttia, Eerikäinen kertoo.

Pulaa materiaaleista, kapasiteetista ja työvoimasta

Kuten lokakuussakin, hämäläisyrityksistä 28 prosenttia kertoi tammikuussa kysynnän olevan edelleen vaimeaa. Lähes viidenneksellä yrityksistä oli pulaa materiaalista ja kapasiteetista. Kannattavuus on pysynyt vuodentakaisella tasolla ja kustannusten nousu on myyntihintojen nousua voimakkaampaa.

Hämeessä yritysten henkilökunnan määrä oli kausivaihtelu huomioon ottaen hienoisessa nousussa loka-joulukuussa. Vuoden alussa työvoima pysynee ennallaan.
Työvoiman saatavuus heikkenee edelleen ja materiaalien toimituksissa on ongelmia, jotka heikentävät näkymiä. Markkinoilla on selvästi epävarma jakso menossa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä