KAPU®-pylväiden avulla rakennetaan turvallisempaa Suomea kaikille tienkäyttäjille

Facebook
02.07.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Vuonna 1968 perustettu Sähkö-Jokinen on Suomen johtava ulkovalaistustuotteiden kehittäjä ja valmistaja. Liiketoiminnan ytimenä on ainutlaatuinen valikoima valaisin-, liikennevalo- ja opastepylväitä sekä mastoja ja niihin täydellisesti soveltuvia korkealaatuisia betonijalustoja.

Sähkö-Jokinen Oy:n myyntipäällikkö Ville Nieminen kertoo, että tielläliikkujan turvallisuus ja uudet innovaatiot ovat alusta asti kantaneet Sähkö-Jokisen toimintaa eteenpäin.

- Uraauurtava tuotesuunnittelu ja modernin tekniikan hyödyntäminen ovat tehneet meistä alan edelläkävijän. Laatu, tuotteen kestävyys ja asentajaystävällisyys ovat suunnittelumme kulmakiviä. Yli miljoona huolella valmistamaamme betonijalustaa kannattaa erilaisia pylväitä ympäri Suomen ja myös maailmalla, Nieminen kertoo ja jatkaa:

- Laadun varmistamiseksi valmistamme kaikki tuotteemme omassa tuotantolaitoksessamme Satakunnan Noormarkussa. Automatisoitu tuotantolinja ja tehokkaat tuotantotavat takaavat tasalaatuiset ja mittatarkat tuotteet.

- Sähkö-Jokisen menestys on pohjautunut jo yli 50 vuoden ajan innovatiiviseen tuotekehitykseen, arvostamme luotettavia asiakassuhteita ja reagoimme herkästi markkinan tarpeisiin. Meille tuotteidemme toimivuus ja turvallisuus on tärkeintä ja sitä arvostavat myös asiakkaamme. Olemme mukana asiantuntijoina myös monessa EN-standardiryhmässä, joissa pyritään kehittämään tieturvallisuutta Euroopan laajuisesti. Uskomme näille perustuksille luodun toiminnan kantavan vielä pitkälle tulevaisuuteen, Ville Nieminen luonnehtii Sähkö-Jokisen toimintaa.

Yhteensopivat pylväät kaikille teille

Väylillä ja teillä, missä liikennemäärä ylittää 1500 ajoneuvoa vuorokaudessa ja nopeustaso on yli 50 km tunnissa, on Väyläviraston ohjeiden mukaan käytettävä törmäysturvallisia pylväitä. Kaupunkien ja kuntien katualueilla taas käytetään useimmiten tavallisia pylväitä, joita löytyy myös valikoimista.

- KAPU®-valaisinpylvään turvallisuus perustuu innovatiiviseen, patentoituun rakenteeseen. Kun ajoneuvo osuu pylvääseen, rungon lohkot repeytyvät irti toisistaan ja ajoneuvo pysähtyy hallitusti. Mallista riippuen KAPU®-valaisinpylväs joko väistyy ajoneuvon törmätessä siihen tai taipuu sen edessä pysäyttäen ajoneuvon turvallisesti. Tähän mennessä tuhansiin KAPU® -pylväisiin on törmätty ilman yhtään kuolemaa tai vakavaa loukkaantumista ja tästä olemme erittäin ylpeitä. Meillä on edelleen tutkitusti maailman paras ja turvallisin turvapylväs, Nieminen kertoo.

- Vanhan tievalaistuksen uusiminen KAPU® pylväillä säästää monin eri tavoin. Uuden valaistuksen hoitokustannukset alenevat yli 30% ja tömäyksistä yhteiskunnalle aiheutuvat kustannukset yli 80%. Rahassa mitattuna investointi maksaa itsensä takaisin jo 4 vuodessa. Suoraan laskettavissa olevien kustannussäästöjen rinnalla KAPU pylväillä on mittaamaton arvo liikennekuolemien ja vakavien loukkaantumisten ehkäisemisessä, Ville Nieminen määrittelee.

KAPU®-NE uudet törmäysturvalliset opastepylväät

KAPU®-NE opastepylväät täydentävät nyt KAPU®-tuoteperheen pylväitä. Opastepylväs täyttää kaikki Väyläviraston törmäysturvallisuutta koskevat vaatimukset ja pylväät on törmäystestattu virallisella testiradalla. KAPU Opastepylvästä ei tarvitse suojata kaiteella, kuten tavallisten opastepylväiden kohdalla tehdään. EN 12767 -normin mukaiset KAPU®-NE opastepylväät asennetaan SJ-betonijalustaan. SJ-betonijalustat mitoitetaan luiskaolosuhteiden ja opastetaulujen koon mukaan sopiviksi. Pylväskokoja löytyy aina pienemmistä liikennemerkeistä suuriin opastusmerkkeihin.

- Törmäysturvalliseen opastepylvääseen on kehitetty omat taulun vaakaputkien kiinnikkeet, jotka törmäyksen sattuessa irtoavat pylväästä. Kiinnikkeet ovat varmakäyttöisiä ja huoltovapaita sekä helppoja asentaa. KAPU®-NE opastepylväiden Yleisilmeestä saadaan erittäin yhdennäköinen, kun KAPU-NE pylvään ulkonäkö on hyvin samanlainen tavallisimpien teräsliikennemerkkipylväiden ja valopylväiden kanssa, Nieminen kuvaa

KAPU®-HE ja KAPU®-NE törmäysturvalliset valaisinpylväät

Turvapylväät jakautuvat kahteen eri turvaluokkaan, HE-pylväät eli myötäävät turvapylväät sekä KAPU®-NE väistyvät turvapylväät. KAPU®-HE on voimakkaasti törmäysenergiaa vaimentava valaisinpylväs, jonka patentoitu rakenne pysäyttää ajoneuvon hallitusti puskuroimalla törmäystilanteessa syntyvän energian itseensä. KAPU®-HE suojelee paitsi ajoneuvossa olevia, myös muita tiellä liikkujia. Siksi KAPU®-HE sopiikin sijoitettavaksi erityisesti kevyenliikenteen väylien läheisyyteen ja risteysalueille sekä kohtiin, joissa on vaarana ajautua puita tai kallioita päin.

Kartiomainen KAPU®-HE-pylväs sijoittuu standardin EN 12767 korkeimpaan luokkaan HE, 100. Kyseisen luokan pylväitä voidaan käyttää kaikilla teillä liikenneturvallisuuden edistämiseksi. KAPU®-HE 8 m ja 10 m pylväät kuuluvat matkustajille turvallisimpaan HE, 3-luokkaan.

Ei törmäysenergiaa vaimentavat KAPU®-NE pylväät väistävät ajoneuvoa törmäystilanteessa. Liikennevirasto suosittelee KAPU®-NE pylväitä käytettäväksi teillä silloin, kun pylväiden takana ei ole kevyenliikenteen väylää tai puita. Pylväs ei pysäytä auton matkaa, vaan väistyy sen tieltä, ja auton vauhti hidastuu jonkin verran.

– Jos vaarana on pylvään jälkeen törmäys, esimerkiksi jalankulkijaan tai puuhun, suositellaan käytettäväksi KAPU®-HE pylväitä, Nieminen selvittää.

KAPU® turvapylväälle myönnetty CE-merkki

Sertifiointi- ja laaduntarkastusorganisaatio Inspecta Sertifiointi Oy on myöntänyt CE merkin käyttöoikeuden Sähkö - Jokinen Oy: n valmistamalle KAPU® valaisinpylväälle. CE-merkintä on eurooppalainen tuotehyväksyntämenettely, joka mahdollistaa tuotteiden vapaan liikkumisen Euroopan alueella.

Tavoitteena turvallisuus, arvona perhe

Sähkö-Jokinen Oy:n perustaja, sähköteknikko Antti Jokinen aloitti vuonna 1968 oman yritystoiminnan sähköurakoinnin ja -suunnittelun muodossa. Kun asennustoimintaan oli tullut mukaan tievalourakointi, hän innovoi 1980-luvulla betonisen valaisinpylvään jalustan. Tuohon jalustaan hän kehitti säätöruuvi kiinnitysmekanismin, josta voidaan nyttemmin sanoa tulleen standardin koko Suomeen.  Myöhemmin Antin ideasta alkoi myös törmäysturvallisen valaisinpylvään kehittäminen, joka johti valmistuksen aloittamiseen 1990-luvun alkupuolella. Erittäin turvallinen ja varmatoiminen pylväs on säästänyt jo lukuisia ihmishenkiä ja loukkaantumisia maailmanlaajuisesti. Kekseliäille valmistusmenetelmille ja tuotteille on myönnetty myös useampia patentteja. Sähkö-Jokinen Oy on kotimaisuudestaan tunnettu perheyritys, joka työllistää tällä hetkellä 26 henkilöä.

Artikkeli on julkaistu Savon Yritysuutiset -lehdessä 3/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä