Pyydä tarjous

KME Oy:llä muutosten vuosi – puun toimitusmäärät kasvaneet merkittävästi

Digipalvelut
31.08.2023 | Yrityselämässä tapahtuu, Maa- ja metsätalous

Karjalan Metsä ja Energia Oy (KME Oy) on pohjoiskarjalainen metsätalousyritys, joka ostaa ja toimittaa puuta energiakäyttöön sekä jalostettavaksi paikallisille toimijoille.

Vuosi 2023 on ollut KME:lle muutosten vuosi. Yhtiö kehittyy rivakoin ottein.

– Henkilökunnan määrä on lähes tuplaantunut, toteaa toukokuussa aloittanut toimitusjohtaja Jussi Hirvonen.

– Lisää ammattilaisia olemme saaneet niin ostoon kuin työnjohtoon. Samaan aikaan liikevaihdossa ja toimitusmäärissä on ollut huomattavaa kasvua. Ne eivät ole aivan kaksinkertaistuneet, mutta kasvaneet erittäin merkittävästi. Jos toimitusmäärät pysyvät tällä tasolla tai kasvavat, on todennäköistä, että henkilöstöä tarvitaan lisää.

Eväitä kasvuun omistuspohjan muutoksella

Myös yhtiön omistustausta on muuttunut. Aiemmin KME Oy:n omisti sataprosenttisesti Karelwood Oy. Alkuvuodesta 2023 mukaan tulivat enemmistöosuudella kotimaiset pääomasijoitusyhtiöt Joensuun Kauppa ja Kone Oy sekä Nals&PrimeR Oy.

Sijoittajatahojen taustahenkilöinä vaikuttavat pohjoiskarjalaiset liikemiehet Kyösti ja Kari Kakkonen sekä pitkän linjan metsätaloustaitajat Jyrki Ketola ja Matti Karjula.

– KME:llä on nyt leveät hartiat ja vahva tuki lähteä tekemään entistä vahvemmin töitä paikallisen metsätalouden ja bioenergiasektorin hyväksi, toteaa KME:n hallituksen puheenjohtaja Janne Tahvanainen.

Paikallinen toimitusketju on kotiseudun etu

Paikallisuus on olennainen osa Karjalan Metsä ja Energia Oy:n toiminta-ajatusta.

– Haluamme, että bioenergiaa tuotetaan ja puu jalostetaan täällä paikallisesti, eikä puuta kuljeteta pitkiä matkoja ympäristöä kuormittaen. Näin eurot ja energia jäävät omaan maakuntaan, Jussi Hirvonen korostaa.

Paikallisuusajattelu läpäisee koko toimitusketjun. KME:n kumppanit puunkorjuussa, kuljetuksessa ja energiapuun haketuksessa ovat kaikki paikallisia yrityksiä.

Paikallisuudella KME tarkoittaa Pohjois-Karjalan lisäksi myös Pohjois-Savon itälaitaa.

– Voidaan sanoa, että ostoalueemme länsirajana on viitostie. Pohjoiskarjalaisten lämpölaitosten lisäksi toimitamme haketta mm. Kuopioon, Juankoskelle ja Rautavaaralle, Jussi Hirvonen mainitsee.


KME on mukana Silva Metsänäyttelyssä Joensuussa 8.–9.9.2023 osastolla 235. Nähdään Silvassa!


Jussi Hirvosen mukaan maakunnissa ymmärretään paikallistalouden vahvistamisen hyödyt, kun raha jää omalle kotiseudulle. Tilanteeseen on vaikuttanut myös itärajan sulkeutuminen tunnetusta syystä ja puuntuonnin lakkaaminen Venäjältä.

Kotimaisen puun käyttö on lisääntynyt, mikä on näkynyt varsinkin Itä-Suomessa.

Karjalan Metsä ja Energia Oy:n on perustettu vuonna 2007 Nurmeksessa. Yksi vuoden 2023 muutoksista on sekin, että yhtiö siirsi tänä vuonna virallisesti kotipaikkansa Joensuuhun. Nurmeksessa KME:llä on edelleen toimisto.

Monipuolinen puun toimittaja

Suuriin toimitusmääriin sisältyy KME:llä nykyisellään monia puutavaralajeja, joten toimintaansa laajentavaa yhtiötä ei voi enää luonnehtia pelkäksi energiapuun ostajaksi ja toimittajaksi.

Kahteentoista lämpölaitokseen menevän energiapuun lisäksi KME toimittaa raaka-ainetta Itä-Suomessa toimiville tunnetuille puunjalostajille, kuten sahoille (Kaivospuu Oy, Anaika Wood Ltd Oy, Binderholz Nordic Oy, Kuhmo Oy) sekä Pankaboard Oy:n Pankakosken kartonkitehtaalle Lieksaan.

KME:n toimintatapaan kuuluu puun mahdollisimman tarkka hyödyntäminen korjuuvaiheessa.

– Korjaamme energiapuun huolella latvaan saakka. Pyrimme minimoimaan hukan myös tukkien, parrujen ja muiden jalostettavien puutavaralajien osalta. Mielestämme se on metsätaloudellisesti järkevää ja metsänomistajan kannalta positiivinen asia, Jussi Hirvonen kertoo.

Jouhevaa puukauppaa

Paikallisena, kompaktin kokoisena yrityksenä Karjalan Metsä ja Energia on helposti lähestyttävä. Henkilöt ovat hyvin tavoitettavissa ja puukaupat onnistuvat vaivatta.

– Olemme välitöntä ja lupsakkaa porukkaa. Alueelliset ostajat ja aina tiedossa olevat paikalliset korjuuresurssit ovat vahvuuksiamme puukaupoissa. Pidämme puun myyjän ajan tasalla koko kaupanteko- ja korjuuprosessin ajan, kuvailee Savon alueen ostaja Pasi Koivuranta.

Ostajia KME:llä on tällä hetkellä kolme. Yhtiön oma henkilöstö on erittäin osaavaa, ja kumppaniyritystenkin tekijät ovat kokeneita ammattilaisia.

– Energiapuussa on edelleen painopiste, mutta meiltä kannattaa kysyä tarjous kaikenlaisista leimikoista, vinkkaa Lieksan ja Enon alueen ostaja Juha Hirvonen.

– Energiapuun suhteen voidaan todeta, että meitä kiinnostaa kaikki, mikä palaa: energiapuuharvennukset, hakkuutähteet ja kuituvaltaiset päätehakkuuleimikot. Logistisesti riittää, että käytettävissä on tie, ja että korjattu energiapuu on mahdollista varastoida kuivumaan odottamaan pakkaskelejä.

KME Oy
Telitie 1 D, Joensuu
Kauppatori 3, Nurmes
040 0137 580
[email protected]

kmeoy.fi | Facebook | Instagram

Puun osto

Nurmes, Valtimo, Rautavaara, Juankoski, Nilsiä, Juuka, Lieksa (pohjoinen):
Pasi Koivuranta
040 358 7953
[email protected]

Joensuu, Kaavi, Polvijärvi, Outokumpu, Liperi, Kontiolahti, Rääkkylä, Heinävesi, Kitee:
Lauri Liikonen
040 0148 794
[email protected]

Joensuu, Eno, Kontiolahti, Ilomantsi, Tuupovaara, Lieksa (etelä):
Juha Hirvonen
040 778 6176
[email protected]