Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Toivanen: "Tämä on edunvalvonnan ennätysvuosi"

Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Toivanen
Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Toivanen
09.06.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Antti Toivanen aloitti Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtajana virallisesti lokakuun 2021 alussa, vaikkakin hän oli jo syyskuun ajan ”TET-jaksolla” tutustumassa uuteen työhönsä.

Toivasella on kokemusta maakunnallisen ja alueellisten kehittämisyhtiöiden johtamisesta yli kahdenkymmenen vuoden ajalta. Hän on toiminut Kainuun edun toimitusjohtajana (1999–2020), toimitusjohtajana Snowpolis Oy:ssä 2010–2014, johtajana Entre-yrittäjyyshankkeessa 1998–1999 sekä yrittäjyysasioiden projektipäällikkönä Kainuun liitossa 1994–1998. Koulutukseltaan Toivanen on yhteiskuntatieteiden maisteri (YTM) ja eMBA. Hän on myös Itävallan kunniakonsuli.

Pandemia ja sota

Ensimmäisistä kuukausistaan toimitusjohtajana Antti Toivanen toteaa, että valppaana on pitänyt olla.

– Varmaankin tulee edunvalvonnallisesti ennätysvuosi. On ollut niin paljon yritysten kokonaisliiketoimintaan, toiminnan kehittämiseen ja tulevaisuuden näkymiin olennaisesti vaikuttavia asioita.

– Koronan suhteen huolena on ollut, millaisia sulkuja Pohjois-Karjalaan tulee, ja miten haitat saadaan taklattua. Sitten alkoi sota Ukrainassa. Se on iso haaste varsinkin suuremmille yrityksille, mutta haastetta on ryhdytty kohtaamaan rohkeasti.

– Yrityksille komponenttien saanti ja hinta, energian hinta ja logistiset ongelmat ovat nousseet asioiksi, jotka vaativat meiltä edunvalvontaa. Esimerkiksi pelkästään Saimaan kanavan kautta tehtyjen kuljetusten korvaaminen maaliikenteessä vaatisi 52 500 rekka-autoa, Toivanen havainnollistaa.

Reppu selässä maailmalle

Venäjän kaupasta jää Pohjois-Karjalan osalta nyt saamatta vuositasolla 100 miljoonaa euroa. Laskennallisesti se tarkoittaisi noin 1 000–1 300 työpaikkaa.

– Isku on merkittävä, mutta onneksi yritysten tilauskirjat olivat sen verran täynnä, että tilanne ei ole aivan täydellinen katastrofi, jos komponentteja saadaan. Sota Ukrainassa on vaikuttanut myös siten, että jo aikaisemmin haasteellisena ollut logistiikka on entisestään vaikeutunut.

– Vaikeuksiin suhtautuminen on täällä loistavaa: karjalainen kauppamies lähtee reppu selässä maailmalle etsimään uusia markkinoita sekä uusia kanavia tuoda ja viedä, Toivanen kuvailee.

– Tapahtuu iso siirtymä, fokus siirtyy Eurooppaan sekä Amerikan ja Aasian markkinoille. Pitkään on tehty hyvää yhteistyötä Venäjän kanssa, ja pitkän itärajan läheisyys on ollut alueen yrityksille merkittävä voimavara. Se on nyt poistunut toistaiseksi.

Antti Toivanen korostaa, että Ukrainan sota on todella ikävä ja surkea tapahtuma.

– Ukrainassa on jo alettu korjata tuhoja. Jälleenrakentamiseen tarvitaan tavaraa myös Pohjois-Karjalasta.

Pandemian, Ukrainan sodan ja talouden suurvaltojen välisten jännitteiden vuoksi globaaleja tuotantoketjuja yritetään muuttaa enemmän lokaaleiksi ympäri maailmaa.

– Protektionismi nostaa päätään sekä Yhdysvalloissa että Kiinassa. Esimerkiksi USA:ssa panostetaan nyt omavaraisuuteen piisiruissa.

Kasvavia aloja ja huippuosaamista

Viime vuosi oli COVID-viruksesta huolimatta hyvä kasvun vuosi Pohjois-Karjalassa. Esimerkiksi puun sahaus, metsäbiotalous, luovat alat, tietojenkäsittelypalvelut ja kaivostoiminta kasvoivat huomattavasti.

– Näillä aloilla oli kasvua yli 20 %, puun sahauksen liikevaihto kasvoi peräti 48,5 % edellisvuoteen verrattuna. Huikeita lukuja ottaen huomioon, että COVID-epidemia oli päällä, Antti Toivanen huomauttaa.

– Olen käynyt kiertämässä maakunnan yrityksissä. Aivan huippuosaamista! Esimerkiksi äskettäin eräässä firmassa kerrottiin, että heidän tuotteidensa kysyntä on niin kovaa, etteivät he tällä hetkellä markkinoi tuotteitaan.

Pohjois-Karjalan vahvojen alojen näkymät eteenkin päin ovat positiiviset.

– Metsä- ja biosektori on tehnyt hyvää tulosta. Jos raaka-ainetta ei saada ulkomailta, on käytettävä kotimaista materiaalia, mikä tietää rahan jäämistä tänne, mainitsee Toivanen.

– Myös muoviteollisuus on päässyt kovaan kasvuun korona-aikana. Täällä on vahvaa erikoisosaamista mm. lääke- ja terveysteknologian muovituotteisiin. Terveysteknologian ja -tuotteiden kysyntä on nousussa globaalisti, vaikka COVID näyttää Euroopassa toistaiseksi hellittävän.

HHJ-koulutukset ovat suosittuja

Pohjois-Karjalan kauppakamarin koulutukset ja jäsenpalvelut pyörivät jatkuvasti. Antti Toivasen mukaan kevään 2022 aikana on ollut joka viikko yli 2 000 osallistujaa verkossa järjestetyissä tilaisuuksissa, kuten etäaamukahveilla ja Ukrainan sodan vaikutuksia käsittelevissä tietoiskuissa.

– Hyväksytty hallituksen jäsen -koulutuksilla on ollut todella hyvä imu. Kun maailmalla on mullistuksia, yrityksissä pyritään uudistamaan hallitustyöskentelyä ja ottamaan siihen mukaan eri osa-alueiden, kuten ulkomaankaupan osaajia. HHJ-koulutus pyörähtää seuraavan kerran käyntiin syyskuussa.

Hallitukset töihin Pohjois-Karjalassa

Maaliskuussa kauppakamari käynnisti Hallitukset töihin Pohjois-Karjalassa -hankkeen, jossa on mukana jo lähes 30 yritystä. Yritykset läpikäyvät ensin analyysin, jossa kartoitetaan liiketoimintaa ja hallituksen osaamiskapeikkoja.

– Mukana olevien yritysten tilannetta tarkastellaan strategisessa mielessä ja mietitään, millä tavalla yrityksen kannattaisi uudistua. Tällaisessa maailmantilanteessa hallituksen osaamisen lisääminen on olennainen asia, korostaa Antti Toivanen.

– Ulkopuolinen näkökulma, jollaisen hanke tarjoaa, avaa usein silmiä huomaamaan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Työnantajat koulutuksen tukena

Mielenkiintoinen Pohjois-Karjalan kauppakamarin hanke on myös Työnantajat koulutuksen tukena. Sen yhtenä tavoitteena on yritysten työantajakuvan, rekrytointivalmiuksien ja näkyvyyden kehittäminen erilaisten valmennusten avulla. Toisena tavoitteena on luoda yritysten ja oppilaitosten välille pysyvä toimintamalli, joka vahvistaa toimijoiden yhteistyötä. Tarkoituksena on edistää osaavan työvoiman saatavuutta Pohjois-Karjalassa.

– Työnantajat koulutuksen tukena -hankkeessa yrittäjät ja yritysten edustajat ovat keskustelleet opettajien kanssa siitä, millaista tulevaisuuden työelämä voi olla ja millaisia työntekijöitä tulevaisuudessa tarvitaan, Toivanen kertoo.

– Pula osaavista työntekijöistä on suuri. Asia on tullut esille kaikissa yrityksissä, joissa olen käynyt. Viimesyksyisen kauppakamarin kyselyn tulosten mukaan pohjoiskarjalaisista yrityksistä 70 % koki pulaa osaavasta työvoimasta ja 70 % koki työvoimapulan rajoittavan kasvua ja liiketoimintaa.

Ponnistuspohjaa kansainvälistymiseen

Pohjois-Karjalan kauppakamari toteuttaa vuosittain yritysten kansainvälistymistä edistävän Global Steps® -kehittämis- ja valmennusohjelman. Ohjelmassa luodaan yritykselle tai tuotteelle kansainvälistymisstrategia. Lisäksi perehdytään mm. kansainväliseen liiketoimintaympäristöön, markkinointiin, rahoitukseen, juridiikkaan sekä lukuisiin yritysesimerkkeihin.

– Kansainvälistyminen on yritykselle iso askel, johon tarvitaan apua. Seuraava Global Steps® -koulutus käynnistyy syksyllä. Ilmoittautuminen on käynnissä, vinkkaa Toivanen.

Viestiä päättäjille

Kauppakamarin tärkeä tehtävä on kertoa päätöksentekijöille yritystoiminnan kehittämisen keskeisistä pullonkauloista ja yrityskentän toiveista.

– Tällä hetkellä tapetilla on Siun Sote, jossa tullaan ottamaan yritysten tarjoamat palvelut laajalti käyttöön. Maakunnalle olisi parasta lääkettä, jos yritykset pääsisivät aidosti mukaan kehittämään palveluita, Toivanen sanoo.

– Olemme jo ryhtyneet tuomaan tiettyjä teemoja esille ensi kevään eduskuntavaaleja varten. Yksi teema Pohjois-Karjalassa on osaaminen ja innovaatiokyky. Toivomme, että koulutuksen attraktiivisuutta pystytään lisäämään ja siten tuottamaan ammattitaitoisia työntekijöitä. Toinen teema on logistiikka, eli raideliikenteen kehittäminen, pääväylien kunnossapito ja lentoliikenteen turvaaminen.

Antti Toivanen kertoo, että kauppakamarin välittämän viestin saama vastaanotto on myönteinen.

– Sanomisemme otetaan vakavasti. Alueemme päättäjät haluavat viedä eteenpäin tulevaisuuden kannalta tärkeitä asioita, mistä heille kiitokset.

– Kauppakamarin yhteistyö esimerkiksi kuntien, maakuntaliiton, päättäjien ja muiden sidosryhmien kanssa on päivittäistä ja sujuvaa. Pohjois-Karjalassa puhalletaan yhteen hiileen. Maakunnan sisäinen yhteistyö on tärkeää, mutta erittäin oleellista on myös yhteydenpito esimerkiksi ministeriöihin. Perintönä aiemmalta työuraltani minulla on hyvä verkosto virkamies- ja valmisteluportaaseen sekä kansallisella että EU-tasolla.

– Tavoitteemme on, että Pohjois-Karjala olisi entistäkin parempi paikka yrittää, toimitusjohtaja Antti Toivanen tiivistää.

pohjoiskarjalankauppakamari.fi
pohjoiskarjalankauppakamari.fi/facebook
pohjoiskarjalankauppakamari.fi/twitter

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia