Raussin pyrolyysilaite tekee jätepuusta arvokasta biohiiltä

Facebook
14.09.2022 | Yrityselämässä tapahtuu, Maa- ja metsätalous

Raussi-yhtiöiden valmistama pyrolyysilaite jalostaa vähäarvoisesta biomassasta eli ns. roskapuusta (pajukot, hakkuutähteet, risut jne.) biohiiltä. Laite on siirrettävä, joten sitä voidaan käyttää logistisesti kustannustehokkaalla tavalla.

Pyrolyysi eli kuivatislaus on menetelmä, jolla eloperäinen aines hajotetaan kuumentamalla sitä hapettomasti. Prosessissa syntyy kaasua, tisleitä ja hiiltä. Suomalaisille historiasta tuttuja pyrolyysin soveltamistapoja ovat tervan ja puuhiilen valmistus.

Pyrolyysillä tehdyllä biohiilellä on lukuisia käyttökohteita. Se sitoo kosteutta maaperään ja antaa paremman kasvualustan. Biohiilen suodatusominaisuudet ovat erinomaiset, joten sitä voidaan käyttää likavesien, esimerkiksi hulevesien, suodatuksessa.

Prosessi toimii

Raussi-yhtiöiden perustajalla Taisto Raussilla on keksijän mielenlaatu. Hänen kehittämänsä pyrolyysilaite on ottanut merkittävän askeleen kohti maailmanmarkkinoita, kun pyrolyysin tuloksena syntyvän biohiilen jäähdytys säilytyskuntoon on saatu toimimaan halutulla tavalla.

– Koneen toiminta seulastoineen ja jälkijäähdytyksineen on nyt kunnossa. Teetätti paljon töitä saada hiili jäähtymään kunnolla, jotta se pysyy turvallisesti säkissä kuumentumatta uudelleen. Siinä lopulta onnistuttiin, kun laitettiin tarpeeksi tekniikkaa tekemään jäähdytystä, kertoo Raussi.

– Ensin yritimme jäähdyttää hiilen ennen seulastoa, mutta hankaluus oli siinä, että hiili ei saa olla kosteaa seulastolle mennessään. Silloin se ei seuloudu, eikä lajittelu onnistu. Nyt laitteessa on ennen seulomista esijäähdytys, jottei hiili tule hehkuvana seulastolle, ja varsinainen jäähdytys tapahtuu seulaston jälkeen. Lajiteltu hiiliaines jäähdytetään turvalliseen säilytyslämpötilaan.

Esikuivatuspää

Suomessa jää raaka-ainetta hyödyntämättä

Pyrolyysilaite on toimivaksi koeteltu, mutta kehittämistyö jatkuu ja ominaisuuksia tulee lisää. Laitteeseen on kehitetty esikuivatuspää, joka tehostaa biohiilen tuotantoprosessia.

– Esikuivatuksella raaka-aineesta saadaan ylimääräinen kosteus pois ennen pyrolyysia, jonka ansiosta hiilen tuotantoa saadaan tehostettua kuutiolla tunnissa.

Tällä hetkellä valmistaja itse tarjoaa pyrolyysipalvelua pienessä mittakaavassa ja laitteen testausmielessä, mutta pelkästään Suomessa on valtava määrä toimijoita, joilla puuperäisiä sivuvirtoja jää nykyisellään täysin hyödyntämättä.

– Neuvotteluja käydään. Monella seudulla on suunniteltu perustaa ryhmittymiä, jotka ottaisivat hoitaakseen biohiilen tuotannon esimerkiksi kuntakohtaisesti, Taisto Raussi mainitsee.

Järkevä menetelmä kiinnostaa maailmalla

Biohiilen tuotannolla pyrolyysimenetelmällä on maailmanlaajuiset mahdollisuudet, kiinnostusta on esimerkiksi Kaukoidässä ja muualla Aasiassa. Taisto Raussi sanoo, että tietotaito on kaupan sopivaa korvausta vastaan.

– Lähtökohtana on myydä laitteen valmistusoikeus kiinnostuneisiin maihin. Emme aio ryhtyä valmistamaan koneita täällä ja rahtaamaan niitä kauas.

Pyrolyysin raaka-aineena voi olla mikä tahansa jätteenä pidetty eloperäinen aines, kuten kookospähkinöiden kuoret, sokeriruokojen rungot tai kahvinjalostuksen tähteet. Lämpimissä maissa raaka-aineen alkukosteus on usein pieni, joten pyrolyysiin päästään helposti. Kiertotalousajattelu vahvistuu maailmalla kovaa vauhtia.

– Siihen suuntaan ollaan menossa. Biotuotteita kysytään ja niitä käytetään aina vain enemmän, Raussi huomauttaa.

Kotimainen turve on osa huoltovarmuutta

Raussi-yhtiöiden juuret ovat kotimaisessa turvetuotannossa. Raussin Metalli Ky on valmistanut turvetuotantokoneita jo vuosikymmenten ajan, ja Raussin Energia Oy tuottaa energiaturvetta yrityksen omilta soilta Kouvolan Sippolasta.

Taisto Raussi toteaa, että turvetuotannon alasajo näkyy koneiden kysynnässä. Turvetuotannon lopettamisvaatimuksiin alan konkari antaa näkökulman huoltovarmuuden kannalta.

– Talvisin on ollut kausia, jolloin haketta ei ole ollut saatavana. Useissa laitoksissa on vastaanottovalmius sekä turpeelle että hakkeelle, ja ilman turvetta moni pannu olisi kylmennyt. Jos laitos joudutaan pysäyttämään polttoainepulan takia, niin se vasta kalliiksi tuleekin.

Raussin Metalli Ky & Raussin Energia Oy

05 366 6295 tai 040 550 6218 (toimisto, myynti)

[email protected]

www.raussinmetalli.com

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia