Pyydä tarjous

Rohkeutta luopua tai kasvaa?

Suomen metsäkeskuksen projektipäällikkö Jouni Silvast ja Puuteollisuusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Janne Liias. Kuva: Hanna Luoma
Suomen metsäkeskuksen projektipäällikkö Jouni Silvast ja Puuteollisuusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Janne Liias. Kuva: Hanna Luoma
11.03.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Puutuotealalla luodaan mallia omistajanvaihdoksiin. Puutuotealan toimijoita huolestuttaa iäkkäiden pienyrittäjien suuri määrä. Riskit liiketoiminnan lopettamiseen kasvavat yrittäjän iän myötä. Samaan aikaan puutuotteiden kysyntä kasvaa kotimaassa ja ulkomailla, koska puu on vähähiilinen materiaali. Vuoden alusta alkaen Suomen metsäkeskus ja Puuteollisuusryrittäjät ry ovat aktivoineet puutuotealan yrityksiä omistajanvaihdokseen tai siihen tähtääviin kehittämistoimiin, yhteistyössä Suomen Yrittäjät ry:n kanssa.

Nyt on tarjolla osaamista, näkemystä ja kokemusta matalalla kynnyksellä. Puutuotealan toimijat tarjoavat apua pienyrityksille, joille omistajanvaihdokseen valmistautuminen on ajankohtaista. Yritysverkostojen haavoittuvuus kasvaa, jos yritykset lopettavat läheskään samaa tahtia kun yrittäjät ikääntyvät, tai muista paineista johtuen. Liiketoimintojen jatkuvuus ja onnistuminen omistajanvaihdoksissa on toimialalle hyvin tärkeää.

Omistajanvaihdoksien onnistumista varten Suomen metsäkeskuksen yritysasiakasneuvoja ja projektipäällikkö Jouni Silvast ja Puuteollisuusyrittäjät r:n toiminnanjohtaja Janne Liias ovat koonneet puutuotetoimialan järjestöistä vahvan osaamisverkoston. Verkoston avulla rohkaistaan suunnitelmallisempaan omistajanvaihdokseen, tarvittaessa kasvun ja kehittämisen kautta.

- Välitämme puutuotealan ja yrittäjyyden vahvojen tekijöiden kokemusta pienyritysten hyödynnettäväksi. Olemme koonneet taustatiimin vahvistamaan osaamista ja alueelliset yhteyshenkilöt jatkuvampaa neuvontaa varten, Jouni Silvast sanoo.

Omistajanvaihdoksesta kiinnostuneille tarjotaan erittäin luottamuksellista yrityskohtaista sparrausta, täysin yrityksien omilla ehdoilla.

- Haluamme tarjota sparrausta ensiajatuksesta lähtien. Jos siis harkitsette puutuotealan yrityksen myyntiä, kokonaan tai osittain, tai olette kiinnostuneet ostamaan yrityksen, kannattaa ottaa yhteyttä meihin. Tukemme on pitkälti maksutonta, Janne Liias kertoo.

Ensin tehdään nykytila-analyysi, jolla selvitetään yrityksen realistisia vaihtoehtoja, tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamistarpeita sekä arvonmääritystä. Sen jälkeen voidaan tehdä vielä kehittämissuunnitelma ja ehdotus aikataulutetuista konkreettisista toimenpiteistä. Kaikki raportit jäävät digimuodossa yrityksien hyödynnettäviksi muun muassa hallitus- tai omistajastrategiatyössä. Lisäksi on mahdollisuus saada neuvontaa ja jatkuvampaa sparraustukea omistajanvaihdokseen mm. puutuotetoimialan asiantuntijoiden ja Suomen yrittäjät ry:n kautta. Luopuva yritys voi saada tukea vaikkapa uusien sijoittajatahojen tai jatkajavaihtoehtojen kartoituksessa, arvon määrityksessä ja lopulta yrityskauppojen toteuttamisessa.

Puutuotetoimialan ponnistus omistajanvaihdoksien vauhdittamiseen kestää aluksi vuoteen 2024 saakka, pääosin EU:n maaseuturahaston rahoittamana ja Suomen metsäsäätiön tukemana hankkeena - Omistajanvaihdoksella kasvua puutuotealalle. Parin vuoden aikana on tarkoitus saavuttaa suurin osa yrityksistä, jotka harkitsevat omistajanvaihdosta.

Tavoitteena on myös luoda pysyvämpi omistajanvaihdoksia tukeva verkosto ja luonteva tapa käsitellä aihetta puutuotealan edistäjien toiminnassa.

Oletko kiinnostunut keskustelemaan lisää omistajanvaihdoksesta tai yrityksen kehittämisajatuksista? Ilmoita yrityksesi mukaan: https://bit.ly/3uWrHQA

Twitter

Facebook