TE-palvelut auttavat yrityksiä työntekijöiden löytämisessä

TE-liven lähetystä suunnittelemassa tuottaja-toimittaja Noora Mäkinen ja AV-teknikko Janne Tikkanen. 
TE-liven lähetystä suunnittelemassa tuottaja-toimittaja Noora Mäkinen ja AV-teknikko Janne Tikkanen. 
19.11.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

TE-toimiston Avoimet paikat -palvelu on Suomen laajin maksuton rekrytointikanava. Palvelussa tehdään 14–18 miljoonaa paikkahakua kuukaudessa. Työnhakijoille lähetetään Paikkavahti-palvelusta kuukausittain 3–4 miljoonaa sähköpostiviestiä avoimista työpaikoista.

Avoin työpaikka kannattaa ilmoittaa verkossa

Työnantaja voi ilmoittaa avoimen työpaikan TE-toimistoon verkossa Yrityksen ja työnantajan oma asiointi -palvelussa. Sinne on koottu kaikki yrityksille ja työnantajille suunnatut verkossa hoidettavat TE-palvelut. Oma asiointi -palveluun voi kirjautua suomi.fi-tunnistuksella ja -valtuuksilla. Toistaiseksi verkon peruspalveluita pääsee käyttämään myös TE-palvelujen sopimustyönantajan käyttäjätunnuksilla, jotka saa TE-toimistosta.

Oma asiointi -palvelussa työnantaja saa työpaikkailmoituksen nopeasti Avoimet työpaikat -verkkopalveluun. Kirjautunut käyttäjä voi tallentaa työpaikkailmoituksen malliksi, muuttaa aiempaa työpaikkailmoitusta tai poistaa sen. Palvelussa voi myös seurata reaaliaikaisesti työpaikkailmoituksen käsittelytilannetta TE-toimistossa sekä nähdä työnhakijaesittelyt sekä työpaikkaan tehdyt työtarjoukset.

– Ilmoituksen jättäminen ja hallinta verkossa on helppoa, kannustaa Pohjois-Karjalan TE-palveluiden työnantaja- ja yrityspalveluiden palvelupäällikkö Visa Rinne.

Työpaikkailmoitus on osa mielikuvamarkkinointia

Avoimen työpaikan voi ilmoittaa myös puhelimitse paikalliseen TE-toimistoon tai avoimella verkkolomakkeella. Tämän jälkeen TE-toimisto ottaa yhteyttä ja sopii tarkemmin toimeksiannosta. TE-toimiston asiantuntijat saavat työpaikkailmoituksia julkaistavaksi myös yrityskäyntien yhteydessä.

– Työpaikkailmoitus on osa yrityksen imagon rakentamista ja mielikuvamarkkinointia. Työpaikkailmoitus saattaa olla hakijan ensimmäinen kosketus kyseiseen yritykseen. Me TE-palveluissa voimme auttaa yrityksiä ja työnantajia myös tämän ulottuvuuden huomioimisessa, kertoo asiantuntija Sanna Westman.

TE-toimistot palvelevat työnantajia edelleen myös työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvilla alueilla. Työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvilla kunnilla on myös mahdollisuus ottaa vastaan työpaikkailmoituksia ja julkaista niitä TE-toimiston Avoimet työpaikat -palvelussa.

Ketä haetaan ja mihin?

Tavoitteena on, että rekrytointi olisi mahdollisimman nopeaa, luotettavaa ja tuloksellista sekä työnantajille että työnhakijoille. Sen takia työpaikkailmoituksen pitää olla informatiivinen, laadukas ja realistinen. Työtehtävä täytyy kuvata selkeästi.

Asiantuntija Jaana Hukan mukaan mahdollisimman tarkka kuvaus työtehtävistä on tärkeää tietoa.

– Mitä tekeminen sisältää, millaisia taitoja tarvitaan ja vaaditaanko jotain erityisosaamista, kortteja tai muita pätevyystodistuksia. Lisäksi on hyvä kuvailla, millaisessa ympäristössä, millaisilla laitteilla ja ohjelmistoilla työtä tehdään. Tekstissä voi mainita senkin, haetaanko tekijää laajenevaan toimintaan vai vahvistetaanko olemassa olevaa osaamista.

– Yrityksen yhteystiedot ja linkki verkkosivuille tietenkin tarvitaan, ja erityisesti tieto siitä, kuka yrityksessä rekrytointia hoitaa sekä miten ja milloin yhteyttä halutaan otettavan, jos hakijoilla on kysyttävää. Hyvä olisi olla myös varahenkilön yhteystiedot, jos se on mahdollista, Jaana Hukka täsmentää.

– Näkyvissä on oltava myös hakuaika, hakumenettely ja mahdollisesti hakemukseen tarvittavat liitteet. Hakijalta saa toivoa lyhyttä hakuvideota mutta ei valokuvaa, ellei se ole ratkaisevan tärkeää työtehtävien hoitamisen kannalta. Ilmoitus ei saa olla syrjivä eikä muutenkaan asiaton.

Visa Rinne huomauttaa, että työnhakijoita kiinnostaa ymmärrettävästi myös palkkaus.

– Se voidaan esittää joko summana tai työehtosopimuksen kautta määriteltynä. Lisäksi työnhakijat haluavat tietoa työsuhde-eduista ja työhyvinvoinnin ylläpitämiseen liittyvistä asioista.

Hyvässä työpaikkailmoituksessa on seuraavat tiedot:

  • yrityksen ja työnantajan nimi
  • lyhyt kuvaus työnantajayrityksestä
  • ammattinimike
  • tehtävän kuvaus
  • erityistaidot
  • koulutusvaatimukset tarvittaessa
  • työaika
  • työn alkaminen ja työsuhteen kesto
  • työpaikan sijainti
  • palkkaus
  • yhteystiedot
  • hakumenettely

Katso tästä Pohjois-Karjalan TE-palveluiden video "Tee työpaikkailmoitus"

EURES-palveluun englanniksi

– Myös käytettävä kieli on oleellinen, jos osaajaa haetaan ulkomailta. Työnantajan niin halutessa paikka voidaan julkaista EURES-palvelussa eli eurooppalaisessa rekrytointiverkostossa. Tällöin englanninkielinen ilmoitus on yleisin valinta. EURES-palvelussa ilmoitus saavuttaa hyvin suuren kansainvälisen näkyvyyden, Rinne lisää.

TE-live on uusi rekrytointiväylä

Visa Rinteen mukaan videoiden käyttäminen työnantajien ja työnhakijoiden esittäytymisissä alkaa olla tätä päivää.

– Työnantajan video voi olla yrityksen omilla sivuilla tai linkitettynä YouTubesta tms. videopalvelusta. Harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on TE-live. Voimme käydä kuvaamassa esittelyvideon, ja livelähetyksessä työnantaja voi kertoa itsestään ja työpaikasta sekä kuvailla paikkaan haettavaa osaajaa.

– TE-live käynnistyi Pohjois-Karjalassa viime keväänä ja toiminta on lähtenyt vetämään oikein hyvin. Olemme saaneet työnantajilta positiivista palautetta, TE-liven avulla on löydetty työntekijöitä, Rinne mainitsee.

TE-liveä tekee Pohjois-Karjalassa ammattitaitoinen tiimi. Työnantajia palvelee kaksi tuottaja-toimittajaa, jotka osaavat löytää haettavana olevista työpaikoista olennaiset seikat. Sanna Westman kertoo, että TE-liveen pääsee mukaan ottamalla yhteyttä TE-palveluihin tai suoraan tuottaja-toimittajiin.

– TE-liven lähetys on vuorovaikutteinen tilanne, jossa työnhakijat voivat esittää tarkentavia kysymyksiä työnantajalle. Työnantaja voi jakaa linkkiä TE-liveen ja lähetyksen tallenteeseen omissa kanavissaan. Palvelu on maksuton.

Helpotusta hankalaan rekrytointiin

Jaana Hukka toteaa, että TE-palveluiden asiantuntijoilla on vahvaa toimialakohtaista tietämystä ja ajantasainen tilannekuva työmarkkinoista.

– Osaamme kertoa työnantajalle, jos hänen haluamillaan kriteereillä osaajan löytyminen on epätodennäköistä.

– Mikäli hakemuksia ei tule täsmälleen halutunlaisilta työnhakijoilta tai lainkaan, TE-palvelut voivat auttaa työpaikan täyttämisessä. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi työtarjousmenettely tai henkilöasiakkaiden esittelyprosessi työnantajalle.

Sanna Westman huomauttaa, että yrittäjien ja työnantajien edustajien arki on kiireistä, ja odotuksissa on yleensä ammattitaitoisen ja kaikki vaatimukset täyttävän rekrytoitavan löytyminen nopeasti.

– Jos näin ei käy, kannattaa lähteä rohkeasti miettimään, millainen olisi vaadittava vähimmäisosaaminen. TE-palveluiden hakijakartoituksen avulla voi löytyä potentiaalisia työnhakijoita, joilla voisi olla kyseiseen tehtävään hyviä edellytyksiä. Tässä vaiheessa kuvaan voi tulla mukaan esimerkiksi oppisopimus.

– TE-palveluilla on laaja keinovalikoima rekrytoinnin tukemiseen. Voimme ohjata työnantajan koulutussuunnittelun suuntaan, palkkatuen käyttämiseen tai muihin palveluihin. Työllistämisen ja kohtaanto-ongelman parissa työskentelevät tahot muodostavat verkoston, joka toimii yhteistyössä. Työnantajien onnistuneet rekrytoinnit ja työnhakijoiden työllistyminen on meille yhteinen asia.

Työmarkkinatori tulee

Verkossa TE-palvelut – mukaan lukien avoimet työpaikat – ovat vähitellen siirtymässä Työmarkkinatori-palveluun. Työmarkkinatori on uudenlainen digitaalinen työelämäpalvelu, joka tuo yhteen työnhakijat ja työnantajat sekä työelämän ja osaamisen kehittämisen palveluntarjoajat. Työmarkkinatori tarjoaa työnhakijalle ja työnantajalle kaiken tarvittavan tiedon yhden verkkopalvelun kautta.

Palvelun taustalla toimii tekoäly, joka auttaa työpaikan tai työnhakijan löytämisessä. Työnantajan kannalta Työmarkkinatorin merkittävin uudistus on, että kirjautunut työnantaja pystyy etsimään sopivia työntekijöitä hakukriteerien avulla ilman, että hänen tarvitsee julkaista työpaikkailmoitusta. TE-palveluiden avoimien työpaikkojen ilmoitukset siirtyvät automaattisesti Työmarkkinatorille.

– Työmarkkinatorin kokeiluversio on jo käytettävissä osoitteessa kokeile.tyomarkkinatori.fi, kannattaa käydä katsomassa, Visa Rinne vinkkaa.

te-palvelut.fi/tyonantajalle/loyda-tyontekija

TE-live
Tuottaja-toimittaja Noora Mäkinen
[email protected], 0295 043 011
Tuottaja-toimittaja Matti Asikainen
[email protected], 0295 043 191

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä