Teknologian kehitys parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta

Suomalaiset patentoidut Ecowec-hybridivaihtimet soveltuvat kaikille kiinteistöjen jätevesille.
Suomalaiset patentoidut Ecowec-hybridivaihtimet soveltuvat kaikille kiinteistöjen jätevesille.
13.10.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Asuminen aiheuttaa Suomessa noin 40 % CO2-päästöistä. Suomen kokonaispäästöjä vähentääksemme asumisen energiaratkaisuihin kannattaa keskittyä entistä enemmän. Hyvänä uutisena mainittakoon uusien asuinkiinteistöjen kuluttavan tulevaisuudessa entistä vähemmän ostoenergiaa kehittyneempien kiinteistöjen hukkaenergian ja uusiutuvien energiaratkaisuiden ansiosta.

Nykyaikainen vuoden 2021 aikana suunniteltu ja rakennettu A-energialuokan kerrostalo kuluttaa jopa käyttöveden lämmitykseen enemmän energiaa kuin lämmitykseen. Suurin hukkaenergian muoto on siis kiinteistöistä lähtevän jäteveden sisältämä lämpöenergia, joka saattaa olla jopa yli 50 % koko kiinteistön lämpötaseesta. Jäteveden lämmön kierrättäminen kiinteistön käyttöön mahdollistaa suuren säästöpotentiaalin niin energia- kuin myös lämmityskustannusten osalta.

Kustannustehokas ratkaisu kaukokylmän ympärivuotiseen hyödyntämiseen

Kaukokylmän käyttö Suomessa pelkästään kiinteistöjen viilennyksen kesäaikana on materiaali- ja resurssitehokkuuden hukkaamista, jossa hukataan verkoston rakentamiseen ja ylläpitämiseen paljon materiaaleja sekä työtä. Koska viilennyksen tarve kiinteistöissä on vain osan vuotta, on kaukokylmäjärjestelmän käyttöaika samalla rajallinen.

Ratkaisuna resurssitehokkaamman kaukokylmäverkolle olisi, että se otetaan käyttöön ympärivuotiseksi hukka- ja uusiutuvan energian varastointi ja siirtoverkoksi. Tässä ratkaisussa kiinteistöt käyttävät 100 % kaukolämpöä, mutta luovuttavat kiinteistön hukkalämpöjä ja uusiutuvaa energiaa takaisin kaukokylmäverkkoon ilman kiinteistökohtaisia lämpöpumppuja poistoilman ja jäteveden lämmönvaihtimien kautta. Luovutetusta lämmöstä kaukokylmäverkkoon tuotetaan sitten uutta kaukolämpöä keskitetyillä lämpöpumpuilla energiayhtiön toimesta.

Siirtämällä lämpöä ympärivuotisesti +8 °C kaukokylmäverkkoon poistoilmasta ja jätevedestä sekä auringosta ei vaadi kiinteistöiltä investointeja ja huoltoa omiin lämpöpumppuihin, joten ratkaisu on tältäkin osin kustannustehokas. Lämpöpumppuinvestoinnit tekee energiayhtiö, joka keskitetyllä kaupunkiosan lämpöpumppukeskuksella saa lämpöpumppujen tarvitseman primäärienergian kiinteistöiltä myös talven kylmimpään aikaan kaukokylmäverkoston kautta.

Ympäristöystävällisempi ja tehokkaampi energiaratkaisu

Vaihtoehto uusien kiinteistöjen perinteiselle lämmitykselle kaukolämmöllä tai maalämmöllä löytyy aivan uudesta innovaatiosta, jossa kiinteistön ja käyttöveden tarvitsema lämpöenergia tuotetaan kiinteistön alta energiapaaluista geoenergian muodossa jo kerran tuotetusta jäteveden lämmöstä.

Varsinkin suuret asuinkerrostalot paalutetaan painumisen estämiseksi maahan asennettavilla betoni- tai teräsputkipaaluilla. Lämpö- ja viilennysenergiaa kiinteistöön tuottavat paalukeräimet voidaan asentaa teräspaalujen sisään näppärästi jo perustan teko vaiheessa.

Energiapaalujen lisäksi kerran tuotetun lämpimän käyttöveden lämpö voidaan ottaa talteen ennen kunnalliseen viemäriin päästämistä. Esitetyssä hybridijärjestelmässä saatu lämmitys- ja viilennysenergia on uusiutuvaa geoenergiaa. Tämä ekologisempi ratkaisu ei vaadi ylimääräistä, kiinteistön alle tai viereen porattavaa maalampökaivoa. Lisäksi geoenergian tarve on huomattavasti pienempi, vain 50-70 % verrattuna perinteiseen maalämpöjärjestelmään, koska 30-50 % energiasta saadaan jo kerran lämmitetystä jätevedestä. Kiinteistöissä jäteveden lämpöä syntyy keskitetysti tuotettujen suihkuvesien lisäksi myös asuinhuoneistojen omalla sähköllä lämmitettyjen, esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneiden jätevesien muodossa.

Teksti: Jouni Helppolainen, Ecopal Oy

Artikkeli on julkaistu Tampereen seudun Yritysmaailma -lehdessä 2/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä