
Varovaisia merkkejä paremmasta Keski-Suomessa

10.11.2024 | Yrityselämässä tapahtuu
Maakunnallista näkemystä ja lyhyen aikavälin ennakointia työllisyydestä, osaamisesta ja elinkeinoelämästä kokoavat Työvoimabarometri ja Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus kertovat Keski-Suomessa niin turbulenssista kuin varovaisista paremman merkeistäkin. Nousun eväitä löytyy bio- ja kiertotaloudesta, puhtaasta energiasta ja puolustusteollisuudesta.
Syksyn Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus osoittaa yleisvireen varovaisen myönteisenä. Isot yritykset investoivat, mutta pk-sektorin kassavaroihin vaikuttavat useat peräkkäiset haasteelliset vuodet: korona, energiakriisi ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, mikä näkyy varovaisuutena myös investoinneissa.
Ongelmakohtien vastapainona johtava asiantuntija Päivi Hamarus Keski-Suomen ELY-keskuksesta näkee myös paljon hyvää.
– Kuituosaamisen ympärille on kehittymässä uusien innovaatioiden myötä uutta teknologiaa, uusia materiaaleja ja avauksia puhtaasta energiasta.
Metsä Groupin palkki- ja levymateriaaleja valmistava kertopuutehdas valmistuu vuoden 2026 loppuun mennessä. Investoinnin arvo on 300 miljoonaa euroa. Suunnitteilla on myös ligniinituotteen koelaitos, jonka investointipäätös tehdään tänä vuonna samoin kuin Kuura-tekstiilituotetehtaan sijoittumispäätös. Metsä Group puolestaan tekee selvitystä sellutehtaiden hiilidioksidin talteenotosta. Kuituteknologiayhtiö Spinnova jatkaa kehittämistyötä ja on kaupallistamassa nahkajätekuidun tuotantoa yhteistyössä kenkävalmistaja Eccon kanssa.
– Keski-Suomessa myös teknologia- ja metalliteollisuus ovat vahvoja aloja. Meillä on vahvaa puolustusteollisuutta, ja puolustus- ja turvallisuusalan vahvistumisen myötä yrityksille on avautunut uusia liiketoimintamahdollisuuksia, Päivi Hamarus luettelee.
Lupaavia signaaleja perinteisten alojen isojen yritysten takana
Keski-Suomessa on tunnettujen metsä- ja metalliteollisuuden yritysten kuten Valmetin ja Metsä Groupin lisäksi monia pieniä, keskisuuria ja suuriakin kasvuyrityksiä puolustusteollisuudessa ja kiertotaloudessa:
• Nammo Lapua: investoi 52 miljoonaa euroa uuteen ruutitehtaaseen ja nallitehtaaseen Laukaassa sekä 45 miljoonaa euroa uuteen tuotantolaitokseen Jyväskylässä.
• Patria: ostanut Nordic Drones Oy:n, joka valmistaa ja kouluttaa droonijärjestelmiä.
• Finn-Savotta: kaksinkertaistanut liikevaihtonsa ja investoi.
• Jämsän Kaipolassa useat yritykset ovat aloittamassa toimintaa:
mm. Corsair Finland Oy:n tavoitteena on aloittaa jätemuovista öljyä valmistava toiminta Kaipolassa yhteistyössä Shellin kanssa.
Lisäksi:
• Vireon: rakentaa Suomen ensimmäisen vetytankkausaseman Jyväskylään.
• Fortum: suunnittelee suurta datakeskushanketta Seppälänkankaalle.
• Alva: suunnittelee synteettisiä polttoaineita valmistavaa teollisuuslaitosta.
• Toyota Gazoo Racing World Rally Team: Perustaa uuden, nykyaikaisen teknologiakeskuksen Jyväskylään
Esimerkit osoittavat, kuinka tällä hetkellä erityisesti puolustusteollisuuden, metsä- ja kiertotalouden sekä puhtaaseen energiaan liittyvät yritykset ovat investoimassa vahvasti alueelle.
Alueelliset kehitysnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, johon on koottu ELY-keskusten näkemykset alueensa seutukuntien nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.
Tekstilähde Keski-Suomen ELY-keskus
Kuvalähde: Canva.
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

Yritysten odotuksissa myönteisiä palautumisen merkkejä Pohjois-Karjalassa
Epävarmuus on vähentänyt ulkoisen rahoituksen käyttöä.
Yrityselämässä tapahtuu

Pk-yritysten tilanteessa pieniä merkkejä paremmasta
Yli puolet yrityksistä arvioi, että taloudellinen tilanne on joko erittäin hyvä (17 %) tai melko hyvä (36 %).
Yrityselämässä tapahtuu