Ilkka siirtyi koneistajasta jigien suunnittelijaksi Alsiva Oy:ssä
Ilkka Meriläinen suunnittelee Alsiva Oy:ssä koneistus- ja mittajigejä.
12.12.2022 | Koulutus ja opiskelu
Ilkka Meriläisen työtä Alsiva Oy:ssä on pääasiassa uusien koneistus- ja mittajigien suunnittelu ja valmistus. Tuotekohtaisia jigejä käytetään koneistuksessa ja mittauksessa kappaleen kiinnittämiseen.
– Alun perin kouluttauduin sähköasentajaksi ja kävin myös ammattikorkeakoulussa puolitoista vuotta automaatioinsinöörin opintoja. Se ei kuitenkaan tuntunut sopivalta alalta, joten siirryin työelämän pariin. Työskentelin Perloksella meistäjänä, ja siitä heräsikin ajatus opiskella metallialaa. Perloksen toiminnan loputtua suoritin metallialan perustutkinnon.
– Seuraavaksi työskentelin jonkin aikaa Muuntosähkö Oy:llä. Opiskeluja jatkoin koneistuksen perustutkinnolla ja sen päälle ammattitutkinnolla, jonka suoritin Pohjois-Karjalan Aikuisopistossa 2016. Siitä lähtien olen työskennellyt Alsivalla. Paikan sain ensin vuokratyöfirman kautta, Meriläinen mainitsee.
Käytännön kokemus on etu suunnittelutyössä
– Jigit suunnitellaan tietokoneella. Ensin katson, millainen on lopputuote, ja sen ympärille suunnittelen jigit. Suunnitelman perusteella tilautan tarvittavat tarvikkeet, ja kun ne ovat saapuneet, jigi koneistetaan valmiiksi, kuvailee Ilkka Meriläinen.
– Tässä työssä tarvitaan hahmotuskykyä, sillä suunnittelun perustana ei ole mitään fyysistä kappaletta, vaan pelkkää tietokoneella oleva 3D-malli.
Meriläisen mukaan suunnittelutyössä on tarpeen ajatella loogisesti ja selkeästi, jotta jigi olisi ensinnäkin mahdollinen tehdä ja toiseksi mahdollisimman helppo käyttää.
– Liian monimutkaista ratkaisua ei kannata toteuttaa. Oma koneistajan tausta auttaa ymmärtämään, millainen jigi on hyvä ja millainen ei.
– On palkitseva tunne, kun näkee suunnittelemansa kappaleen valmiina ja toimivan kuten oli tarkoituskin.
Osaaminen käyttöön
Ilkka Meriläinen kertoo Alsiva Oy:n olevan rehti ja reilu työnantaja.
– Työnantajan ja työntekijän kesken voidaan tarvittaessa joustaa molemmin puolin. Yhtiö huolehtii hyvin työntekijöistään ja tarjoaa koulutusmahdollisuuksia.
Lisäksi Meriläinen korostaa sitä, että Alsivalla osataan huomata työntekijöiden yksilöllinen osaamispotentiaali ja tarjotaan mahdollisuuksia vaativampiin tehtäviin.
– Esimerkiksi minulla oli hieman kokemusta 3D CAD-ohjelmisto Inventorista. Asia tuli työnantajan tietoon ja pääsin kokeilemaan jigien suunnittelua. Siitä tulikin sitten päätehtäväni.
– Tekemällä oppii. Tavoitteeni on kehittyä tässä tehtävässä koko ajan paremmaksi. Joka päivä oppii jotain uutta, melkeinpä jokaisen jigin valmistuttua tulee uusia ideoita. Se tekee työstä mielenkiintoista.
Alsiva Oy on painevalujen asiantuntija
Alsiva Oy on kotimainen alumiini- ja sinkkipainevalujen sopimusvalmistaja. Alsivan valmistamia painevalutuotteita käytetään niin sähkötekniikka-, elektroniikka-, sairaalatarvike-, kuin konepajateollisuudessa. Tuotteiden käyttökohteet vaihtelevat rakenteellisista valukappaleista teknisesti ja visuaalisesti vaativiin potilasmonitorien mekaniikkakokoonpanoihin.
Alsivan tuotantotilat sijaitsevat Kontiolahdella Lehmossa. Alsiva Oy on osa Ouneva Groupia. Saumaton yhteistyö muiden Ouneva Groupiin kuuluvien yhtiöiden kanssa mahdollistaa laajat kokoonpanot, jolloin tuotekokonaisuuteen voi kuulua esimerkiksi levyosia, elektroniikkaa ja johdinsarjoja.
– Pääosan liiketoiminnastamme muodostaa alumiinipainevalu, ja olemmekin Suomen suurin alumiinipainevalimo, kertoo tehtaanjohtaja Janne Manu.
– Tuotamme valujen jatkokäsittelyyn lisäarvoa esimerkiksi koneistuksella ja viimeistelyllä. Ouneva Groupin sisällä pystymme tarjoamaan asiakkaalle täysin valmiin paketin mm. maalattuna ja kokoonpantuna.
Töitä riittää
Valimotyöntekijöiden ohella Alsivan tuotannossa työskentelee koneistajia, kokoonpanijoita ja viimeistelijöitä. Henkilöstöä tuotannossa on 75, toimihenkilöitä on 11.
– Vuoden aikana olemme rekrytoineet toistakymmentä henkilöä. Työllistymismahdollisuudet ovat jatkossakin hyvät, sillä lähitulevaisuudessa on jäämässä suuria ikäluokkia eläkkeelle. Uusia ammattilaisia tarvitaan, huomauttaa Janne Manu.
Alsiva kouluttaa käytännössä valimon työntekijät itse, sillä valimotekniikkaan ei Suomessa ole ammatillista perustutkintokoulutusta oppilaitoksissa. Aikuiskoulutusta valimoalalle järjestää Tampereen Aikuiskoulutuskeskus, jonka palveluita Alsiva voi käyttää, mikäli koulutettavia löytyy tarpeeksi.
Alsiva tekee oppilaitosyhteistyötä Riverian ja Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa.
– Tarjoamme opiskelijoille harjoittelupaikkoja ja maksamme heille myös harjoittelijan palkkaa, Manu toteaa.
Ison konsernin edut
Ouneva Group ja siihen kuuluva Alsiva Oy on vakaa pohjoiskarjalainen perheyritys, joka työnantajana on luotettava ja vetovoimainen.
– Se näkyy yritysryhmän kaikissa yrityksissä pitkinä työsuhteina. Meillä on töissä sitoutunutta väkeä, Janne Manu kuvailee.
– Panostamme henkilöstön hyvinvointiin ja koulutukseen. Esimerkiksi viime vuonna neljä työntekijäämme suoritti koneistajan ammattipätevyyden. Koneistajista on välillä ollut kova pula tällä alueella ja osittain on edelleenkin. Metallialalle hakeutuu vähän opiskelijoita, vaikka töitä olisi.
Janne Manun mukaan työuralla eteneminen onnistuu Alsiva Oy:ssä luontevasti, jos työntekijällä on henkilökohtaista valmiutta ja halukkuutta.
– Esimerkiksi nykyiset valimon ja koneistamon työnjohtajat ovat tulleet tehtäväänsä talon sisältä, samoin tuotantopäällikkö.
– Meillä siirtyy henkilöitä myös Ouneva-ryhmän sisällä. Ouneva Groupista löytyy työpaikkoja melkeinpä kaikilta tekniikan aloilta. Konsernin portfolio on todella laaja, se sisältää painevalun ohella muovi- ja metallituotteita, elektroniikkaa, pintakäsittelyä ja niin edelleen.
Automaation aallonharjalla
Automaatio on Alsivalla pitkälle vietyä. Robotteja on valukoneissa, robotisoiduissa koneistussoluissa sekä hionta- ja viimeistelysoluissa yhteensä lähes 40 kappaletta.
– Automaatio on tätä päivää ja tulevaisuutta. Opiskelijoille olen korostanut, että automaation kursseilla kannattaa olla hereillä. Ihmisen tekemä työ on meillä lähinnä operaattorina toimimista, koneiden asetusten säätämistä, muottien vaihtoa ja laaduntarkkailua, Janne Manu kertoo.
– Investoimme jatkuvasti toimintamme kehittämiseen. Viime vuonna investoimme lähes 2,5 miljoonalla eurolla.
Alsiva Oy
Perustettu 1994
Liikevaihto 13,5 milj. € (2021)
www.ounevagroup.fi/yhtiot/alsiva-oy/
Ouneva Group
Perustettu 1972
Liikevaihto 115 milj. €
10 tehdasta
700 työntekijää
40+ suoraa vientimaata
Konserniin kuuluvat:
- Alsiva Oy (alumiinin ja sinkin painevalu)
- Electro-Hill Oü (elektroniikan sopimusvalmistus)
- Eswire Oü (elektroniikan ja johdinsarjojen kokoonpano)
- Jotwire Oy (elektroniikan ja sähköisten järjestelmien sopimusvalmistus)
- Ouneva Oy (sähköliitoskomponenttien ja ohutlevymekaniikan valmistus)
- Top Speed Oy (pulverimaalaus)
- Valukumpu Oy (ruiskuvalu ja muoviosien sopimusvalmistus)
- Ase Utra Oy (aseiden äänenvaimentimien valmistus)
www.ounevagroup.fi
LinkedIn
Instagram
Facebook
YouTube
Haluatko oman yrityksen esille tähän?