
Korkeaan ammatilliseen osaamiseen tulisi Suomessa satsata enemmän, ehdottaa EduTec

EduTec on tekniikan alojen yritysten ja työelämän tarpeeseen perustettu koulutusyritys, joka keskittyy työn tekemisen kouluttamiseen.
02.05.2025 | Teollisuus, Koulutus ja opiskelu
EduTec Oy tarjoaa teollisuuden yrityksille Rekry-, Täsmä- ja täydennyskoulutuksia sekä toiminnan kehittämisen ja kilpailukyvyn parantamisen palveluita. Sisaryhtiö EduTestin alaa ovat teollisuuden henkilösertifioinnit.
Yhdessä Kiwan kanssa nämä kolme yritystä tarjoavat hitsauksen koulutuksen, henkilösertifioinnin sekä testaus- ja kehittämispalveluiden kokonaisuuden, joka vastaa hitsaavan teollisuuden tarpeisiin uusien osaajien kouluttamisessa, pätevyyksien hankkimisessa, materiaalien koetuksissa ja menetelmätestauksissa.
Mallia ulkomailta?
EduTecin toimitusjohtaja Harri Kilpeläinen korostaa, että tällaisina teknologian, talouden, ekologian ja geopolitiikan murrosaikoina teollisuusyrityksissä tarvitaan korkeaa osaamisen tasoa.
– Tarkoitan nimenomaan ammatillisen osaamisen korkeaa tasoa. Osaamisen laatua, joka parhaimmillaan on räätälöity yrityksen tarpeisiin.
Kilpeläisen mukaan korkea osaamisen taso syntyy siten, että harjoitellaan ja tehdään aitoja työtehtäviä aidoissa ympäristöissä.
– Juuri tämä on EduTecin idea, jota olemme henkilöstökoulutuksessa onnistuneesti toteuttaneet perustamisvuodestamme 2021 lähtien.
Vuonna 2023 valmistuneessa EduTecin ja EduTestin Varkauden toimipisteessä on puolentoista vuoden aikana hitsattu n. 1 600 pätevyyskoetta, joita on ollut tekemässä n. 400 hitsaajaa noin sadasta yrityksestä edustaen 17 eri kansallisuutta.
– Ulkomaalaiset hitsaajat ovat kertoneet, millaisia hitsaukseen erikoistuneita kouluja heidän kotimaissaan on olemassa. Siellä harjoitellaan esimerkiksi tekemällä pienoiskoon voimalaitoksia 100–200 neliön tiloissa, joissa suoritetaan vaativia hitsauksia ja asennuksia. Suomessa ei valitettavasti ole vastaavanlaisia kouluja, Kilpeläinen kertoo.
– Muiden maiden hitsauskoulutukset antavat meille ajatuksia siitä, miten voisimme jatkossa kehittää toimintamalliamme edistämään korkeaa osaamista ja ihmisten työllistymistä entistäkin kokonaisvaltaisemmin.

Hitsausalalla on vetovoimaa
Vuonna 2024 EduTecillä ja EduTestillä pätevöinnin suorittaneista hitsaajista n. 35 % oli ulkomaalaisia. Tänä vuonna heidän osuutensa on ollut lähes 60 %.
– He ovat siis suomalaisten yritysten työntekijöitä. Yritykset ovat kertoneet meille, että koska Suomesta ei saa osaavaa työvoimaa, on järkevintä palkata koulutettuja ulkomaalaisia. Yrityksillä on akuutteja tarpeita vaativiin työtehtäviin, joten tekijöiden on oltava valmiita ammattilaisia, ei harjoittelijoita.
Harri Kilpeläisen mukaan on hienoa, että yritykset löytävät ammattilaisia ja että työvoima liikkuu kansainvälisesti, mutta kansallisesti mm. huoltovarmuuden ja osaamispääoman näkökulmasta katsottuna olisi tärkeää kasvattaa kotimaisen työvoiman osuutta korkean osaamisen töissä.
– Kyllä hitsausalan työt ihmisiä kiinnostavat, varsinkin jos työtehtäviin koulutetaan tiiviisti ja tehokkaasti, kuten me teemme. Minulle tulee päivittäin kyselyitä työttömäksi joutuneilta ja alanvaihtajilta, että mitä koulutuksia meillä olisi tarjolla. Rahoitusleikkaukset ovat hankaloittaneet tutkintotavoitteiseen ammattikoulutukseen pääsemistä aikuisilla.
Kilpeläinen huomauttaa, että monipuolisesti pätevöitynyt hitsaaja on kysytty huippuammattilainen, jonka palkka on samaa tasoa kuin yleislääkärillä.
– Valtiovalta voisi miettiä, kannattaisiko tällaisten osaajien koulutusta tukea.
Viesti yritysten koulutustarpeista kuuluviin
Harri Kilpeläinen kertoo, että vuoden 2025 alussa toimintansa käynnistäneiden työllisyysalueiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella huoli osaavan työvoiman riittävyydestä on työllisyysalueilla tiedostettu.
– Rahoitusta uuden henkilöstön rekrytointikoulutuksiin ja olemassa olevan henkilöstön täsmäkoulutuksiin on tarjolla.
– Toivon, että yrittäjät ottaisivat minuun tai muihin EduTecin edustajiin yhteyttä ja kertoisivat, millaista tekniikan alan koulutusta he tarvitsevat ja miten osaavan työvoiman saatavuus parhaiten turvattaisiin. Meidän kauttamme viesti kulkeutuu koulutusten tilaajille eli työllisyysalueille.
Konekanta tehokkaampaan käyttöön
Koneiden tekemässä työssä, kuten automatisoidussa hitsauksessa ja koneistuksessa, on usein tehostamisen varaa. EduTec auttaa tekniikan alan yrityksiä ottamaan automaatiosta ja robotiikasta kaiken hyödyn irti.
– Palveluihimme kuuluvat konsultaatiot yritysten kilpailukyvyn kehittämisessä. Jos kehitettävää on, kerromme sen ja autamme toiminnan hiomisessa, kuvailee Harri Kilpeläinen.
Yksi EduTecin viimeaikaisista koulutus- ja kehittämishankkeista on toteutettu Kesla Oyj:lle. Kyseessä oli mittava, yli puoli vuotta kestänyt koneistuksen täsmäkoulutus, jolla lisättiin henkilöstön osaamista ja lisäksi modernisoitiin Keslan tuotantomenetelmiä. EduTecin kumppanina toimi KSJ-Service. Koulutusta annettiin kolmella eri Keslan tehtaalla.
– Keslan koulutus- ja kehittämisprojekti on hyvä esimerkki haastavasta mutta molemmin puolin antoisasta ja tuloksekkaasta paketista. On aina mahtavaa saada olla mukana kehittämässä yrityksen tuotantoa, Kilpeläinen toteaa.
Yritys- ja työelämälähtöinen koulutus yleistyy vauhdilla
Ammatillinen koulutus mielletään usein tutkintoon johtavaksi koulutukseksi, mutta tällä hetkellä kaikesta ammatillisesta koulutuksesta lähes puolet on yrityksissä tarvittavien työtehtävien osaamiseen tähtäävää koulutusta, jolla ei ole tutkintotavoitetta. Juuri tällaista koulutusta EduTec tarjoaa.
– On ennustettu, että kymmenessä vuodessa jopa 70 % ammatillisesta koulutuksesta saattaa olla ei-tutkintoon-johtavaa, mainitsee Kilpeläinen ja muistuttaa, että perinteinen tutkintokoulutus ja yritysten tarpeisiin räätälöity koulutus täydentävät toisiaan.
– Pyrimme oppilaitosten kanssa yksissä tuumin edistämään sekä yritysten että työntekijöiden etua.
Kattava kumppaniverkosto
EduTec on menestyksekkäästi toteuttanut omaa yritys- ja työelämälähtöistä koulutusmalliaan luoden samalla kattavan kumppaniverkoston.
– Yhteistyökumppaneitamme ovat tekniikan alojen johtavat laite- ja tuotevalmistajat sekä maahantuojat. Heidän kanssaan voimme tarjota tuoreinta tietoa ja katsauksia uusimpaan teknologiaan, Harri Kilpeläinen kertoo.
– Haluamme tarjota yrityksille parasta palvelua yhden luukun periaatteella. Kestävimmät tulokset saavutetaan yhteistyöllä.
– Kun yritys kertoo meille tarpeistaan, räätälöimme valmiin paketin. Toimimme yhden luukun periaatteella, kontakti EduTeciin riittää. Hoidamme mm. koulutuksen järjestämistä koskevat keskustelut työllisyysalueen kanssa.
Facebook | Instagram | LinkedIn
Harri Kilpeläinen, EduTec Oy, 040 539 6885, [email protected]
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

Valtio rakennuttaa nyt enemmän kuin koskaan: ensi vuoden investointitarve noin miljardi euroa
Valtion kiinteistöistä vastaava Senaatti-konserni peruskorjasi ja rakennutti uusia tiloja viime vuonna yhteensä 759 miljoonalla eurolla.
Teollisuus

Yli 200 yritystä ehdottaa pääministerille lisätoimia teollisuuden uudistamisen ja kestävän kasvun edistämiseksi
Julistuksen mukaan teollisuuden toiminta- ja kasvuedellytykset on nostettava poliittisessa päätöksenteossa tärkeysjärjestyksen kärkeen.
Yrityselämässä tapahtuu, Teollisuus