Sibelius-lukio

Facebook
28.11.2023 | Koulutus ja opiskelu

Sibelius-lukio on Suomen suurin ja laaja-alaisin musiikkilukio sekä tanssin erityisen koulutustehtävän saanut lukio. Sen toiminnassa korostuvat korkea taiteellinen taso ja monipuolisuus ja myös opiskelijoiden yksilöllisen kasvun tukeminen ja yhteisöllisyys.

Kattava musiikin opetussuunnitelma mahdollistaa monipuolisen muusikkouden kehittämisen. Koulusta valmistuu paitsi tulevia musiikkialan huippuja, myös monipuolisesti sivistyneitä, suvaitsevaisia ja vuorovaikutustaitoisia kulttuurielämän toimijoita – niin ammatti- kuin harrastustasolle.

Yli satavuotias Sibelius-lukio on toiminut musiikin erityistehtävän saaneena lukiona vuodesta 1982 lähtien. Tanssin opetus lisättiin opetusohjelmaan 1990-luvun alkupuolella.

Sibelius-lukio on myös yksi 11:sta erikoislukiosta, joille opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtakunnallisen kehittämistehtävän.

Sibelius-lukio tarjoaa opiskelijoilleen tavallisen yleissivistävän lukio-opetuksen ohella monipuoliset mahdollisuudet musiikin ja tanssin opiskeluun. Lukiossa on kolme linjaa: musiikki-, tanssi- ja yleislinja.

Legendaarisella Tavastialla oli reilusti menoa Sibelius-lukion bändimaratonissa. Loppuunmyydyn illan esiintyjinä toimi ykkösiä, kakkosia ja abeja.

Monipuolista taiteen opetusta

Taidelinjojen opiskelijat valitsevat opetussuunnitelman mukaisista musiikin tai tanssin kursseista 24 opintopistettä, jotka sisältyvät opiskelijoiden kokonaiskurssimäärään.

Taideopetuksen lisäksi lukiolaiset opiskelevat muita aineita valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaisesti. Se antaa heille saman jatko-opintokelpoisuuden kuin tavallinen lukio.

Taideaineopinnot toteutetaan Sibelius-lukiossa yleensä taideaineita varten erikseen varatussa taidepalkissa. Se tarkoittaa taideaineiden tuntien sijoittumista samoihin ajankohtiin joka jaksossa. Osa opetuksesta sovitaan jakso kerrallaan.

Musiikkia opiskellaan yleensä koulupäivän aikana ja jokainen opiskelija laatii ohjatusti oman opintosuunnitelmansa. Jokaisella opiskelijalla on oma lukujärjestys sen mukaan millaisia kursseja he haluavat valita.

Sibelius-lukion kurssitarjonta kattaa kaikki länsimaisen musiikin lajit, myös harvinaisemmat. Vankka tiedollinen pohja yhdistyy monipuoliseen musiikin tekemiseen. Musiikillisia raja-aitoja ei tunneta.

Suuressa lukiossa on mahdollista pitää yllä harvinaisempiakin kokoonpanoja, kuten sinfoniaorkesteria, kuoroja, jazzbändejä tai vanhan musiikin yhtyeitä.

Yhteistyö tanssilinjan kanssa laajentaa opiskelijoiden taidekäsitystä. Musiikkialan ja taiteiden väliset projektityöt tarjoavat monipuolisia valmiuksia myöhempään opiskelu- ja työelämään – niin tieteen kuin taiteenkin alalla.

Sibiksen tanssilinjalla perehdytään laajasti tanssin eri tyyleihin.

Produktiot tärkeä osa lukion toimintaa

Koulussa valmisteltavat laajamuotoiset produktiot (konsertit, tanssiteokset, poikkitaiteelliset teokset) kehittävät opiskelijoiden pitkäjänteisyyttä ja vastuullisuutta.

Lahjakkaiden nuorten verkostoituminen johtaa usein kokoonpanoihin, jotka jatkavat elämäänsä kouluajan jälkeenkin – jopa kansainvälisen tason toimijoiksi. Sibelius-lukiosta onkin peräisin monia suomalaisen musiikkiteollisuuden vientituotteita, kuten vaikkapa yhtyeet Rajaton, von Herzen Brothers, The Rasmus.

Laaja-alainen yleissivistys auttaa kulttuurin ymmärtämisessä

Sibelius-lukio tarjoaa erityislahjakkaille nuorille mahdollisuuden hankkia laaja-alainen yleissivistys ja samaan aikaan keskittyä oman lahjakkuutensa kehittämiseen. Lahjakkaiden opiskelijoiden vuorovaikutus ja verkostoituminen kannustaa yrittämään parhaansa omalla erityisalueella – mutta antaa myös perspektiiviä muiden taiteen ja kulttuurin osa-alueiden suvaitsevaan ymmärtämiseen. On tavallista, että esimerkiksi huippuluokan klassinen viulisti jammailee jazz- tai rockbändissä, laulaa kuorossa ja tekee yhteistyötä tanssijoiden kanssa.

Tällainen taiteiden ja genrejen rajat ylittävä vuorovaikutus kantaa hedelmää tulevassa ammatissa ja edesauttaa suomalaisen musiikkikulttuurin uusintamista.

Sibiksessä on mahdollisuus esiintyä lukuisissa tilaisuuksissa ja kokoonpanoissa.

Koulutuksen tasa-arvon kehittäjä

Sibelius-lukiolla on merkittävä tehtävä myös koulutuksellisen tasa-arvon kannalta. Musiikkialan ammattiopintoihin pääseminen edellyttää taitoja, joita ei hankita tavallisessa peruskoulussa ja lukiossa, vaan valtaosalla hakijoista on takana pitkä ura (maksullista) musiikkiopistokoulutusta. Sibelius-lukio tarjoaa mahdollisuuden vähävaraisille opiskelijoille mahdollisuuden saada laadukasta musiikkikoulutusta ja siten ammattiopinnoissa vaadittavia tietoja ja taitoja.

Musiikkilukion pitkät perinteet monenlaisine juhlineen, tapahtumineen, konsertteineen ja konserttikiertueineen luovat juuri sellaista yhteisöllistä ja osallistavaa toimintakulttuuria, jota nykypäivän lukiolta odotetaan.

Kaikista lukiolaisista ei tule musiikkialan ammattilaisia. Silti he saavat lukioaikanaan nauttia osallisuuden, osaamisen ja yhteisöllisyyden kokemuksia. Lukion monet kurssit tähtäävät yhteisöllisyyteen, yhdessä oppimiseen ja oman osaamisen jakamiseen. Esimerkiksi koulun kansallisesti ja kansainvälisesti tunnetut kuorot ja sinfoniaorkesteri ovat opiskelijoille tärkeitä yhteisöjä, joissa paitsi opitaan toinen toisilta musiikkia, myös jaetaan omaa elämänpiiriä ja hankitaan yhteisiä jaettuja kokemuksia. Kuorojen matkat ovat elämyksiä, jotka jättävät elinikäisen jäljen – ja elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Koulussa toimii kolme kuoroa: Sekakuoro, Tyttökuoro sekä kuvassa esiintyvä Kamarikuoro.

Opiskelijoilla monenlaisia tavoitteita

Sibelius-lukion taidelinjojen opinnot antavat opiskelijoille laajat ja monipuoliset valmiudet jatkaa taiteenopintoja myös lukion jälkeen. Sibelius-lukion opiskelijoilla on monenlaisia tavoitteita. Merkittävä osa hakeutuu musiikin tai tanssin korkeakouluihin ja ammatteihin.

Lukiosta valmistuneista noin 40 prosenttia suuntautuu musiikkialalle ja suurin osa tanssin opiskelijoista jatkaa alalla. Kuitenkin yli puolet opiskelijoistamme hakeutuu opiskelemaan muille. Heille musiikki ja tanssi ovat vakavasti otettuja harrastuksia. Entiset opiskelijamme ovat kertoneet, että musiikkiin ja tanssiin liittyvä harrastuksen kurinalaisuus, yhdessä tekemisen kulttuuri ja oman lahjakkuuden kasvattaminen ovat olleet heille arvokasta pääomaa jatko-opinnoissa ja työelämässä.

Kattava kielitarjonta

Sibelius-lukio tarjoaa myös laajat mahdollisuudet kielten opiskeluun.

Toista kotimaista kieltä voi opiskella A- ja B1-tasoilla. A-kieliä ovat englanti, ranska, saksa ja B3-kieliä ranska, venäjä, saksa Seuraavia kieliä opiskellaan kampuslukioissa ja koko Helsingin yhteisellä tuntipaikalla kaupungin eri lukioissa: A-kielet: venäjä, espanja ja saksa. B3-kielet: italia, venäjä, ranska, latina, japani ja kiina.

Hakeminen Sibelius-lukioon keväällä 2024

Peruskoululaisten yhteishakuaika on 20.2.–19.3.2024. Lukioon haetaan sähköisen yhteishakujärjestelmän kautta: www.opintopolku.fi

Kevään 2023 pisterajat olivat musiikkilinjalla 16,08 / 20,00 pistettä ja tanssilinjalla 16,85 / 20,00 pistettä. Yleislinjan keskiarvoraja oli 9,23.

Opintopolun hakemuksen lisäksi hakijat täyttävät Sibelius-lukion oman ainevalintalomakkeen. Ainevalintalomake on kaikille linjoille yhteinen.

Taidelinjoille hakevat täyttävät ainevalintalomakkeen lisäksi linjan liitelomakkeen. Lomakkeet julkistetaan helmikuussa. Hakemuksen mukaan ei toimiteta muita liitteitä. Lisätietoja pyrkimisestä voit lukea kotisivuilta www.hel.fi/fi/kasvatus-ja-koulutus/sibelius-lukio/tutustu-ja-hae-sibelius-lukioon.

Instagram | Facebook | YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia