Energiasaneeraus on nyt aiempaa ajankohtaisempi aihe

Facebook
04.07.2022 | Rakentaminen

Varsinais-Suomen alueella toimiva Terra Lämpö toteuttaa kiinteistöjen energiasaneeraukset pääasiassa maalämpö- ja ilmavesijärjestelmillä. Erityisesti ilmavesijärjestelmien tehokkuus on parantunut merkittävästi viime vuosina ja niistä on tullut varteenotettava vaihtoehto maalämpöjärjestelmille.

– Maalämmöllä pystytään toteuttamaan paljon suurempia kohteita, kuin ilmavesijärjestelmillä. Ilmavesikoneilla saavutetaan helposti 120 kW:n lämmitystehot, jolla pystytään lämmittämään jo todella isoja kiinteistöjäkin. Tosin ilmavesikoneita täytyy asentaa kohteeseen määrällisesti enemmän maalämpöön verrattuna, toimitusjohtaja Ari Mäkilä kertoo.

Mäkilän mukaan pientaloissa riittää lähes aina yksi maalämpökaivo, mutta pienemmätkin rivitaloyhtiöt vaativat kolme lämpökaivoa. Isommissa maalämpökohteissa kaivomäärä moninkertaistuu.

– Maalämpöjärjestelmissä suurin kustannuserä tulee lämpökaivojen porauksesta näihin liittyvistä lisätöistä, kuten maansiirtourakoinneista ja vastaavista.

Terra Lämmön toistaiseksi suurin maalämpötoteutus on teholtaan 100 kW:ia. Kohteeseen asennettiin kaksi maalämpöpumppua ja kahdeksan lämpökaivoa.

– Ilmavesipumppujen osalta pienemmissä kohteissa pärjätään toki yhdellä pumpuilla, mutta vähänkin isommissa kohteissa puhutaan useista pumpuista. Esimerkiksi toteuttamassamme 100 kW:n maalämpökohteessa olisi tarvittu neljä ilmavesilämpöpumppua. Tästäkin huolimatta kohde olisi ollut moninkertaisesti edullisempaa toteuttaa ilmavesilämpöpumpuilla. Ilmavesikonetta ei voida toki suoraan verrata maalämpöön, koska hyötysuhteeltaan niissä jäädään jonkin verran maalämmöstä jälkeen, Mäkilä toteaa.

Rivitalokohde Naantalissa.

Energiasaneerauksella saavutetaan 50–70 %:n hyötysuhde

– Olemme tehneet paljon sekä ilmavesi- että maalämpökohteita. Kummallakin järjestelmällä saadaan 50–70 %:n hyötysuhde, joka riippuu aina kohdekiinteistöstä sekä kiinteistön aiemmasta lämmönluovutusjärjestelmästä. Pääasiassa saneerauskohteissamme on ollut energianlähteenä öljy, mutta pientalokohteissa on voinut olla myös pieniä suoran sähkön varaajia.

Mäkilä muistuttaa, että energiasaneerauksissa kannattaa tarkastella lämmitysjärjestelmää hiukan muiltakin osin. Kannattaako lämmönluovutusjärjestelmää saneerata muiltakin osin, esimerkiksi vaihtaa lämpöpattereita tehokkaammiksi, jolloin järjestelmän saadaan hyötysuhdetta parannettua.

– Kun lämpöpatterit uusitaan energiasaneerauksen yhteydessä, voidaan pattereille vietävän menoveden lämpötilaa laskea, jolloin laitteiston hyötysuhdetta saadaan parannettua merkittävästi.

Vanhoissa pienkohteissa voi olla vanhoja pattereita, joissa on ajettu todella kuumaa menovettä, että kiinteistö on saatu lämmitettyä.

Mäkilän mukaan patterisaneeraus ei ole kuitenkaan hirveän kallista, koska siinä puhutaan yleensä vain muutamien tuhansien kustannuksesta.

– Se on yleensä hyvin kannattavaa, koska sillä saadaan parempi hyötysuhde järjestelmästä ja patterit toimimaan paremmin. Samalla saadaan saneerattua myös termostaatit.

Pirjon Pakari -leipomohallin lämpöpumput (2 x 17 kW) lämmittää noin 1000 m²:n leipomorakennusta Raisiossa.

Energiasaneeraus voi onnistua nopeastikin

Pientaloissa energiasaneeraus kestää vain muutaman päivän, mutta isommissa kohteissa puhutaan Mäkilän mukaan jo useammista viikoista. Saneerauksen aikana huoneistossa on myös mahdollista asua, ellei ajankohta ole keskitalven kovin pakkasjakso.

– Mitä isompi kiinteistö on kyseessä, sitä nopeampi energiasaneerauksen takaisinmaksuaika on – joka on parhaimmillaan vain kolmesta neljään vuotta. Pientalopuolella energiasaneerauksen takaisinmaksuaika on reilusti yli 10 vuotta.

Lämmitysjärjestelmä kannattaa tarkastuttaa vuosittain

– Kun asiantuntija käy katsomassa, että kaikki toimii optimaalisesti ja asetukset ovat oikein, lämmitysjakson aikaisilta ongelmilta yleensä vältyään. Asukkaat käyvät välillä itsekin säätelemässä koneita, eivätkä monestikaan perehdy laitteiden käyttöohjeisiin, jolloin koneissa voi olla aika ihmeellisetkin säädöt asiakkaiden jäljiltä. Tavoitteenamme on tuottaa lämpöpumpuilla vain se energia, minkä kiinteistö tarvitsee, eikä mitään ylimääräistä, jolloin järjestelmällä päästään parhaaseen hyötysuhteeseen, Mäkilä painottaa.

Terra Lämpö Oy on toteuttanut mm. VASO:lle kolmen rivitaloyhtiön energiasaneerauksen pari vuotta sitten. Energiasaneerauksessa kaikkiin kolmeen rivitaloyhtiöön asennettiin maalämpöjärjestelmä.

– Kaksi kohteista oli kohtalaisen suuria kiinteistöjä, jolloin sinne oli järkevämpää valita maalämpö. Kohteissa oli aiemmin öljylämmitys.

www.terralampo.fi

Facebook

Kaarinan Terveyskeskuksen viilennysjärjestelmä.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia