Helsingin Katajanokan ilme on muutoksessa

Facebook
24.03.2023 | Rakentaminen

Työeläkeyhtiö Varman omistaman puusta tehtävän toimitilan rakentaminen alkaa näkyä helsinkiläisille. Katajanokan Laituriksi nimetty toimitila tulee olemaan puurakentamisen taidonnäyte. Rakennukseen sijoittuvat muiden muassa Stora Enson pääkonttori ja S-ryhmän hotelli.

Yhdelle Helsingin hienoimmista sijainneista nouseva toimitila muuttaa Helsingin keskustan rantaviivan siluettia. Katajanokan Laiturin työmaalla on aloitettu puuelementtien asennus, joita rakennuksen runkoon tulee yhteensä 2 500 kappaletta. Nelikerroksiseksi nousevan rakennuksen Kauppatorin pääty on harjakorkeudessa toukokuun lopussa. Julkisivujen asennus käynnistyy kevään aikana, ja sisätiloja päästään rakentamaan kesällä.

– Tavoitteemme on rakennuttaa Katajanokalle, Helsingin paraatipaikalle, kaupunkikuvallisesti ja maisemallisesti korkeatasoinen toimitila, jossa toteutuvat myös kestävän rakentamisen periaatteet ja ympäristöarvot. On hienoa saada toteuttaa hanketta, joka elävöittää Katajanokan rantaa tuomalla sinne työpaikkoja ja houkuttelemalla matkailijoita, Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo.

Uuteen toimitilaan tulee vuokrattavaa tilaa 16 000 neliömetriä, ja sen suunnittelusta vastaa suunnittelukilpailutuksen kautta voittajaksi edennyt arkkitehtitoimisto Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy. Stora Enson pääkonttorin ja S-ryhmän Solo Sokos Hotel Pier 4:n lisäksi rakennukseen tulee muita palveluntarjoajia ja yleisölle avointa tilaa.

Purkumateriaalin huutokauppa vähensi jätteen määrää

Katajanokan Laiturin rakentamista ohjaavat vastuullisuus ja kiertotalouden periaatteet. Tontilla aiemmin sijainneen rakennuksen purkutyön yhteydessä toteutettiin Helsingin kaupungin kanssa huutokauppa, jossa purkukohteesta saadut käyttökelposet kalusteet, talotekniset laitteet sekä rakennusosat ja -materiaalit myytiin uudelleen käytettäviksi. Huutokaupan myötä vähennettiin syntyvän jätteen määrää 29 tonnia. Myyntiin otetuista tavaroista 90 prosenttia saatiin eteenpäin.

Katajanokan Laiturin rakentaminen noudattaa vähähiilistä rakentamista. Tämä tarkoittaa, että rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljestä tulee mahdollisimman pieni.

– Tulevan pääkonttorirakennuksemme valmiissa puurugossa tulee olemaan noin 7 600 kuutiometriä Stora Enson toimittamaa massiivipuuta. Se tarkoittaa, että näyttävän rakennuksen puurakenteet varastoivat hiiltä lähes 6 000 tonnia, mikä vastaa noin 3 500 henkilöauton keskimääräisiä vuotuisia päästöjä Suomessa, Stora Enson maajohtaja Seppo Parvi sanoo.

– Näemme puurakentamisen tulevaisuuden mahdollisuutena, ja puurakentaminen sopii hyvin myös Varman ilmastotavoitteisiin. Meillä on suunnittelussa toteuttaa muitakin puusta rakennettavia kohteita, kuten Keilaniemen Portiksi nimetty toimitila Espoossa, Risto Murto sanoo.

Helsingin kaupungin tavoitteena Katajanokan elävöittäminen

Helsingin kaupunki on sitoutunut kehittämään Helsinkiä muun muassa siten, että keskustan alue säilyy elävänä. Katajanokalle rannan ja rakennuksen väliin avataan kävely-yhteys, jolloin katutason toimijat voisivat hyödyntää merellisiä ulkotiloja esimerkiksi avaamalla niille terasseja.

– Katajanokan Laituri on puuarkkitehtuurin uusi helmi, joka täydentää Helsingin upeaa merellistä siluettia. Hanke tukee ja tekee eläväksi niin rakennuksena kuin konseptina Helsingin tavoitteita. Rannan kehittäminen mahdollistaa hienolla tavalla sen, että uniikki rantatilamme on yhä laajemmin kaikkien helsinkiläisten käytössä ja toisaalta puurakentaminen tukee kunnianhimoisten ilmastotavoitteidemme saavuttamista, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sanoo.

– Solo Sokos Hotel Pier 4:n suunnittelussa rima on asetettu edelläkävijätasolle, ja vastuullisuus ja kestävyys ohjaavat sen toimintaa raaka-ainevalinnoista palveluun. Tavoitteemme on rakentaa pääkaupunkiseudun mielenkiintoisin hotellitarjonta. Uusi hotelli onkin kerännyt kiinnostusta myös kansainvälisesti ja lisää varmasti Helsingin vetovoimaa matkailukaupunkina, S-ryhmän hotelliyhtiö Sokotel Oy:n toimitusjohtaja Jari Annala kertoo.

Katajanokan maanrakennustyöt aloitettiin tammikuussa 2022 kaivamalla maahan vedenpitävä kaivanto rakennuksen perustuksia varten. Kellarin betonirakennetyöt käynnistyivät viime vuoden syyskuussa, ja toimitila valmistuu 2024.

Hanketta ja reaaliaikaista kuvaa toimitilan rakentamisesta voi seurata verkossa osoitteessa www.katajanokanlaituri.fi.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä