Loviisan Asuntomessujen Lilla Hygge on kuin luotu älykotoiluun

Facebook
28.06.2023 | Rakentaminen

Kirjailija Hannele Lampelan ja psykoterapeutiksi opiskelevan Markus Lampelan perheen unelmien kotikaupunki löytyi puolitoista vuotta sitten Loviisasta.

Elokuussa Lampelat pääsevät muuttamaan uuteen kotiinsa Loviisanlahden itäiselle rannalle, mutta sitä ennen heidän talonsa Lilla Hygge on osa vuoden 2023 Asuntomessuja.

Lampeloiden tie asuntomessujen rakentajaperheeksi kulki pienen mutkan kautta.

– Minua kiehtoi ajatus messutalosta, joten vakoilin messujen verkkosivuja ja taivuttelin Markusta suunnitelmani kannalle. Kun viimein kävin katsomassa Loviisan asuntomessujen tonttien hakuaikoja, huomasin surukseni niiden menneen jo umpeen! Muutamalla talonrakennusfirmalla oli onneksi tontti vailla asukkaita, ja valitsimme lopulta yhteistyön Deko-Talon kanssa, Lampela riemuitsee.

Älykoti oli onnistunut yllätysveto

Yhteinen sävel perheen ja Deko-Talon välillä löytyi nopeasti. Hannele ja Markus Lampela halusivat kodin, joka sopisi heidän koko perheensä tarpeisiin. Uuteen kotiin haluttiin riittävästi tilaa kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle sekä Markuksen aikuiselle tyttärelle, joka usein vierailee kodissa.

– Saimme juuri sitä, mitä halusimme. Deko-Talon rakennusarkkitehti Julia Heinonen osasi toteuttaa meidän toiveisiimme ja budjettiimme sopivan kokonaisuuden, Hannele Lampela kehuu.

– Korkeat huoneet vaikuttavat yllättävän paljon tilan tuntuun, hengitys kulkee vapaammin ja ideat lähtevät lentoon. Viimein saan myös oman työhuoneen, viimeiset kymmenen vuotta olen tehnyt töitä kotona sohvannurkassa istuen, Lampela iloitsee.

Myös Deko-Talon puolella ollaan tyytyväisiä yhteistyöhön.

– Rakentajaperheellä oli erittäin hyviä ideoita ja visioita, joiden pohjalta oli helppo lähteä tekemään suunnitelmia. Lilla Hyggessä uusi ja vanha kohtaavat viehättävällä tavalla. Ulkoverhoiluun on valittu perinteikäs pystylaudoitus, mutta toisaalta asukkaat hyötyvät älykodin parhaista puolista, kertoo Deko-Talon myyntijohtaja Mika Issakainen.

Dekotalossa äly on mukana vakiona

Lampelat eivät olleet aikaisemmin asuneet modernissa talossa, joten heidän mielikuvansa älykodista ei aivan vastannut todellisuutta.

– Olemme kaikki elämäntapanautiskelijoita, jotka viihtyvät kotona yhdessä leffoja katsellen. Älykodista innostuin siinä vaiheessa, kun ymmärsin sen tarjoavan pieniä herkkuja arkeen. Älypistorasiaan kytketyn kahvinkeittimen saa päälle Wiser-sovelluksen nappia painamalla, kuin olisi oma hovimestari kahvia valmistamassa. Lastenhuoneet on meillä sijoitettu alakertaan ja aikuiset nukkuvat ylhäällä, mutta jos pojat hipsivät yöllä viereen nukkumaan, sytyttää liiketunnistin heille käytävään valot automaattisesti, Lampela kuvaa.

Dekotaloissa on älykotivalmius vakiona, ja talotoimittaja esittelee kaikille asiakkailleen erilaisia älykotivaihtoehtoja sähkösuunnitteluvaiheessa. Älykoteihin on saatavilla runsaasti erilaisia arkea helpottavia laitteita ja ominaisuuksia vesivuotosensoreista valaistuksenohjaukseen.

Älyominaisuuksia voi laittaa koko kotiin tai vaikka vain osaan huoneista. Koko talon kattavan järjestelmän sijaan esimerkiksi pari älypistorasiaa riittävät hyvin alkuun, älyjärjestelmään voi myöhemmin kytkeä uusia laitteita ja kodin tiloja.

Wiser ja Exxact ovat älykodin voimakaksikko

Dekotaloihin asennetaan vakiona Schneider Electricin Exxact-sarjan sähkökalusteita, jotka on suunniteltu toimimaan Schneiderin Wiser-älykotijärjestelmän kanssa. Älykodin toimintoja ja laitteita ohjataan kätevästi Wiser-sovelluksen avulla oman puhelimen tai tabletin kautta.

Yksi syy Exxactin käytölle Dekotaloissa on laaja värivalikoima, mitä myös Lampelat arvostavat. Hän kuvaa Lilla Hyggen antrasiitinvärisiä sähkökalusteita ulkoasultaan moderneiksi mutta pyöristetyn muotonsa ansiosta myös talon perinteiseen ilmeeseen sopiviksi.

Tulevaisuudessa Lampelat harkitsevat uusien turvaominaisuuksien liittämistä älykotiinsa.

Teksti- ja kuvalähde: Schneider Electric

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia