Löytyisikö unelmiesi koti Loviisasta?

Israelinmetsän aluetta
Israelinmetsän aluetta
29.06.2023 | Rakentaminen

Loviisa on monipuolinen kylien kaupunki, mistä löydät lukuisia vehreitä vaihtoehtoja omakotiunelmasi toteuttamiseen. Kuumin puheenaihe on tällä hetkellä Asuntomessujen näyttämönä toimiva Kuningattarenranta, joka tarjoilee hyvän katsauksen kaupungin merellisestä elementistä.

Yleisellä tasolla Loviisan tonttitarjonta painottuu vahvasti pientalotontteihin. Tontit ovat lähtökohtaisesti väljiä ja niissä on hyvä tehokkuusluku, 0,2–0,25, joten tonteille on mahdollista rakentaa isojakin taloja ilman pelkoa, että pihapinta-ala kävisi pieneksi.

Tämä tarkoittaa, että esim. 1000 neliön tontille voidaan rakentaa 0,25 tehokkuusluvulla maksimissaan 250 neliöinen asuinrakennus. Loviisasta löytyy myös muutamia tontteja rivi- ja paritaloille (kytketyt talot).

– Pari näistä vapaista kytkettyjen talojen tonteista sijaitsee Asuntomessualueella ja löytyypä sieltä vielä yksi vapaa omakoti- ja kerrostalotonttikin. Näitä Kuningattarenrannan tonttikohteita lukuun ottamatta Loviisan kaupungin ajantasainen tonttitarjonta löytyy meidän kotisivujen tonttipörssin kautta, Loviisan kaupungin maankäyttöinsinööri Antti Piippo opastaa.

Heikantbackenin aluetta

Asuinalueet ovat väljästi rakennettuja ja vehreitä

Loviisan kaupungin tarjonta on levittäytynyt laajalle, sillä mukana on myös kuntafuusiossa mukaan tullutta tonttivarantoa. Yksi näistä on jo aiemmin kaavoitettu Liljendalin asuinalue ja tarkemmin Heikantbackenin alue. Koskenkylästä löytyy puolestaan Israelinmetsä, joka on vanhaa Pernajan asuinaluetta.

– Koskenkylä on ollut kysyttyä aluetta, koska se on sijainniltaan puolimatkassa Porvoon suuntaan. Koskenkylästä on sama matka Porvooseen kuin Loviisan kuntakeskukseen ja vain noin 45 minuutin matka Helsinkiin. Loviisa sijaitsee hyvin kohtuullisen matkan päässä pääkaupungista, Piippo toteaa.

Ruotsinpyhtään ruukin tuntumassakin on jonkin verran omakoti- ja rivitalotonttitarjontaa. Oman säväyksensä alueelle tuovat kaunis perinneympäristö sekä ainutlaatuinen ruukkimiljöö.

Kaikki Loviisan asuinalueet ovat rauhallisia, vihreitä ja väljästi rakennettuja. Tästä syystä erityisesti lapsiperheet ovat löytäneet Loviisan ja sen monipuoliset vapaa-ajanmahdollisuudet.

Israelinmetsän aluetta

Rakentaminen on mahdollista myös Kuningattarenrannassa

Asuntomessualueella on enää yksi vapaa omakotitontti, mutta kytketyille rakennuksille sekä yhdelle kerrostalolle on vielä mahdollisuuksia tarjolla.

– Asuntomessualueella tulee olemaan käytännössä yksi vapaa asuintontti, lisäksi siellä on kaksi kytkettyjen rakennusten tonttia. Tontit ovat kunnallistekniikan osalta valmiita ja tasattuja, joten sinne tarvitsee vain saapua ja rakentaa. Rivitaloille on vielä tilaa korttelissa numero 1055.

Piippo mainitsee myös yhdestä vielä esirakentamattomasta korttelialueesta, joka sijaitsee Kruunukujan varrella. Kyseinen tontti pidetään ns. piilovarantona, mikäli alueelle löytyy jossakin vaiheessa innokas rakennuttaja.

– Kerrostalolle varattu tontti löytyy numerolla 1056 ja se sijaitsee messualueen pohjoisosassa, mistä löytyvät asuntomessualueen yhtiömuotoiset rakennukset. Tämä kyseinen tontti mahdollistaa kerrostalon rakentamisen. Yhtiömuotoisten asuinrakennusten yhteydessä on mahdollista harjoittaa myös yritystoimintaa.

Tarkempia tietoa Kuningattarenrannan vapaasta tonttitarjonnasta löytyy osoitteesta kuningattarenranta.fi

Alakaupunki

Asuintonttien neliöhinnat ovat maltillisia

– Yleisellä tasolla Loviisan alueen hintataso pientalotonteissa on ollut 7–28 euroa. Kalleimmat tontit ovat olleet Harmaakallion alueella, joka on pientaloaluetta aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Ainoastaan messualueen tontit on hinnoiteltu omalla hintatasollaan, eivätkä ne noudattele muuta Loviisan kaupungin hintatasoa.

Piipon mukaan halvimmat alueet löytyvät kauempana keskustasta, esim. Liljendalista ja Ruotsinpyhtäältä. Ruotsinpyhtäällä halvimmat neliöhinnat ovat liikkuneet 7–10 euron paikkeilla. Loviisan Koskenkylässä on hiukan korkeampi 16 euron neliöhinta.

– Meidän neliöhinnat ovat todella edulliset Uudenmaan yleiseen hintatasoon peilattuna, eikä meiltä ole kuin noin tunnin ajomatka Helsinkiin.

Edullinen tontti tarkoittaa pientalorakentajalle säästöä, jolloin säästettyjä euroja voidaan käyttää johonkin muuhun tarpeelliseen.

– Tontin ostamisen vaihtoehtona tarjoamme myös tonttien vuokraamista pitkällä vuokrasopimuksella. Vuosivuokra on vain 5 % tontin hankintahinnasta, jolloin puhutaan vain muutamista satasista meidän halvimmissa kohteissa. Mikäli asukas haluaa myöhemmin lunastaa tontin itselleen, sekin on mahdollista, Piippo mainitsee.

Monipuoliset mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen

Loviisassa korostuu rauhallisuus ja tietynlainen lintukotomaisuus, jota erityisesti lapsiperheet osaavat arvostaa.

– Lasten kasvattamisen kannalta tämä on mieluisaa ympäristöä. Meillä on paljon ulkoilumahdollisuuksia, on vehreyttä ja luontokin on vahvasti läsnä. Jos taas meren läheisyys ja veneily kiinnostaa, venepaikkoja oheispalveluineen löytyy meiltä hyvin.

Piippo mainitsee, että lentokenttä ja Helsinki ovat hyvin saavutettavissa moottoritietä pitkin.

– Luonnonläheisyys ja lintukotomaisuus ovat Loviisassa vallitsevia asioita, mukavaa ilmapiiriä ja ihmisiä unohtamatta. Itsekin alun perin ulkopaikkakuntalaisena voin sanoa, että täällä kyllä viihtyy.

Petjärven aluetta ilmakuvassa

Kelluva talo kiinnostaa

Kun Loviisan kaupungin maankäyttöinsinööri Antti Piipolta tiedustellaan omaa suosikkikohdetta Asuntomessuilla, hän nimeää kelluvan talon, joka löytyy messuilta nimellä Talo Lovisea.

Meri on vahvasti läsnä tämän kesän Asuntomessualueella, koska merenlahti avautuu aivan kävijöiden silmien edessä.

– Kun Loviisa sai mahdollisuuden toimia Asuntomessujen näyttämönä, tartuimme heti kelluvan talon ideaan. Asuntomessuilla tuodaan aina jotain uutta rohkeaa, jota tämä kelluva kortteli edustaa Loviisan osalta. Kun kerran tehdään, niin hyödynnetään merikokemus mahdollisimman kattavasti.

Piippo mainitsee, että jokainen Asuntomessualueelle rakentava ja muuttava saa kaupan päälle merielementin, mutta lisäksi osa saa omarantaisen tontin merinäkymällä. Näiden lisäksi kokemus on mahdollista viedä vielä pidemmälle asumalla kelluvassa korttelissa meren päällä.

Yritystonttitarjontaakin on hyvin

– Mikäli yrityksiä kiinnostaa sijoittuminen Loviisaan, kannattaa olla yhteydessä meidän elinvoimakehittäjään. Maankäyttöpuolella autamme yrittäjää löytämään soveltuvan työpaikkatontin. Kuningattarenportissa on paikka uudelle teollisuusalueelle ja se tulee toimimaan Asuntomessujen ajan pysäköintialueena. Kyseessä on valmiiksi tasattu teollisuustontti, Piippo mainitsee.

Loviisa tarjoaa runsaasti muitakin sijoittumismahdollisuuksia, joita kannattaa tiedustella suoraan Loviisan kaupungilta.

www.loviisa.fi

Twitter | Instagram | Facebook

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia