Mitä järkeä on älykodissa?

Facebook
04.07.2022 | Rakentaminen

Modernissa älykodissa teknologialla ja automaatiolla vaikutetaan energiatehokkuuteen, turvallisuuteen sekä asumisen kustannuksiin ja viihtyvyyteen.

Älykkäässä kodissa taloteknisiä järjestelmiä ja laitteita voidaan hallinnoida etänä tietokoneella, puhelimella tai muulla päätelaitteella verkkoyhteyden yli. Kotiautomaatiojärjestelmiä voidaan ohjata myös taloon asennetuista kosketusnäytöistä tai ohjauspaneeleista.

Ohjattavia kohteita voivat olla esimerkiksi valaistus, lämmitys, ilmastointi, lukitukset, sauna tai pesukoneet. Älykoti voi suorittaa toimintoja ohjelmoidusti tai oppimalla itse toivotut toiminnot. Uuden teknologian sijoittaminen uudiskohteeseen on luontevaa, mutta korjausrakentamisessakin on oivallinen tilaisuus lisätä taloon tai taloyhtiöön automatiikkaa.

Energiansäästö on ympäristöteko

Älykkäässä kodissa voidaan valaistusta, lämmitystä ja ilmanvaihtoa optimoida siten, että energiaa säästyy. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valaistuksen, lämmityksen ja ilmanvaihdon järjestelmät ovat päällä vain silloin kun niitä tarvitaan, vain siellä missä niitä tarvitaan ja vain sellaisella teholla kun tarvitaan. Älykäs järjestelmä reagoi nopeasti lämpötilanvaihteluihin sekä kohdentaa lämmityksen tarvittaessa huonekohtaisesti.

Energiatehokkuudella on suuri merkitys kasvihuonepäästöjen vähentämisessä. Sähkön ja kaukolämmön kysyntäjoustolla voidaan tasata energian kulutushuippuja, mikä auttaa uusiutuvilla energianlähteillä tuotetun energian riittävyyden turvaamisessa.

Asumisviihtyisyyttä ja kustannussäästöjä

Automaatio osaa pienentää ilmanvaihdon tehoa kodin ollessa tyhjillään, ja reaaliaikaiset säätilatiedot auttavat älykodin lämmitystä toimimaan säästeliäämmin. Näin kodissa on aina miellyttävät olosuhteet, vaikka samalla säästyy energiaa.

Älykäs koti voi käyttää sähköä sellaisina ajankohtina, joissa muuta sähköntarvetta on vähemmän tai kustannus on pienempi. Tällaisella kysynnän joustolla voidaan hyödyntää vuorokauden halvimpia sähkönhintoja.

Tulkoon valo

Valaistus voidaan yhdistää liiketunnistimiin, jolloin valot syttyvät vaikkapa eteiseen tai kylpyhuoneeseen saapujalle. Kodin valaistusta voidaan ohjata erilaisissa tilanteissa esimerkiksi siten, että pimeänä vuodenaikana valaistus menee päälle aamuherätyksen aikaan ja himmenee asteittain nukkumaanmenoajan lähestyessä.

Älyratkaisun kanssa ei tarvitse huolehtia siitä, jäikö jonnekin valoja tai muita laitteita päälle – asian voi tarkistaa puhelimen sovelluksesta.

Lisää turvallisuutta

Kotoa poistuttaessa älykoti voidaan asettaa poissa-tilaan, jolloin kaikki tarpeettomat laitteet ovat sammuksissa ja energiankulutus minimissään. Automaatio lukitsee ovet, sammuttaa valot, katkaisee sähkön ohjatuista pistorasioista, sulkee vedensyötön, alentaa huoneiden lämpötilaa ja ilmavaihtoa sekä sammuttaa AV-laitteet.

Älykodissa voi olla myös vedenkulutuksen seurantajärjestelmiä ja vuotovahteja, jotka havaitsevat poikkeuksellisen vedenkulutuksen tai kosteuden.

Turvallisuus onkin älykkään kodin tärkeä ulottuvuus. Vuoto- ja paloilmaisinten lisäksi etähallinnassa voi olla esim. kamerat ja murtohälyttimet. Murtoyritys käynnistää hälyttimet, ja samalla lähtee tieto talon omistajalle ja mahdollisesti myös vartiointiliikkeelle. Kameravalvonnan avulla talonväki näkee, mitä kotona ja sen ympäristössä tapahtuu.

Optimaalisia viihdekokemuksia

Älyratkaisut soveltuvat erinomaisesti myös kodin viihdelaitteiden kokonaisvaltaiseen ja vaivattomaan ohjaamiseen. Kotiteatteri, äänentoisto ja pelikonsolit voivat toimia joustavasti keskenään: ääni ja kuva ottavat automaattisesti parhaat asetukset, ja jopa valaistus ja ilmastointi voivat säätyä valittuun viihteeseen sopiviksi.

Tietoturvasta tulee huolehtia

Älykoti on yhdenlainen tapa toteuttaa IoT-sovelluksia. IoT on lyhenne sanoista ”Internet of Things”, suomeksi ”esineiden internet”. Käsite tarkoittaa verkkoon liitettyjä laitteita ja tunnistimia, jotka voivat vastaanottaa tietoa, jakaa tietoa toisilleen ja suorittaa toimintoja käskystä tai automaattisesti.

Kun mikä tahansa laite kytketään verkkoon, on tärkeää muistaa huolehtia myös tieto- ja kyberturvallisuudesta ja laitteiden suojaamisesta hyökkäyksiä vastaan. Tuttuja keinoja tietoturvan varmistamiseen ovat laitteiden laittaminen reitittimen palomuurin taakse, softapäivityksistä huolehtivien tunnettujen valmistajien suosiminen sekä vahvojen salasanojen käyttäminen.

Kuvalähde: Pixabay

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä