Fimpec Group on monialainen teollisuuden suunnittelu- ja projektinjohto-organisaatio

Fimpec tunnetaan suurten tehdas- ja energia-alan hankkeiden suunnittelu- ja projektijohtotoimeksiannoista. Parhaillaan yritys tekee muun muassa toteutussuunnittelua Stora Enson miljardi-investointiin, jossa paperikone muunnetaan kartonkilinjaksi Oulussa. (Kuva: Stora Enso) 
Fimpec tunnetaan suurten tehdas- ja energia-alan hankkeiden suunnittelu- ja projektijohtotoimeksiannoista. Parhaillaan yritys tekee muun muassa toteutussuunnittelua Stora Enson miljardi-investointiin, jossa paperikone muunnetaan kartonkilinjaksi Oulussa. (Kuva: Stora Enso) 
10.02.2023 | Teollisuus

Stora Enso ilmoitti lokakuussa päättäneensä investoida noin miljardi euroa Oulun tehtaan käytöstä poistetun paperikoneen muuntamiseksi suuren mittaluokan kuluttajapakkauskartonkilinjaksi. Stora Enso ja Fimpec tekivät sopimuksen projektin toteutussuunnittelusta marraskuun 2022 alkupuolella. Toimeksianto sisältää prosessi-, tehdas-, putkisto-, instrumentointi-, LVI- sekä prosessi- ja rakennussähkösuunnittelun.

– Stora Enson Oulun tehtaan käytöstä poistettu paperikone PK 6 muunnetaan projektissa kuluttajapakkauskartonkilinjaksi ja siihen liittyvä suunnittelu kuuluu meille. Suunnittelu käsittää prosessit koko koneen alueella massaosastolta koneen märkäpäähän ja varsinaiselle kartonkikoneelle, jonka perässä on päällystyskone sekä rullien jälkikäsittelyalue. Suunnittelualueeseen kuuluu myös uudisrakennus paalipulpperointia varten sekä putkisilta paalipulpperoinnin ja uusittavan kartonkikonerakennuksen välillä. Kyseessä on Fimpecille todella merkittävä kohde, myyntipäällikkö Juha Katainen Fimpeciltä toteaa.

Fimpecillä on pitkä historia Stora Enson Oulun tehtailla

Lähtökohdat toimeksiannon läpiviennille ovat hyvät, koska projekti ja ympäristö ovat Fimpecille ennestään tuttuja. Fimpec teki Stora Enson Oulun tehtaalle jo investointipäätöstä edeltäneen esiselvityksen ja esisuunnittelun, unohtamatta vuosikymmeniä jatkunutta yhteistyöhistoriaa samaisen tehtaan kanssa.

– Vastasimme toteutussuunnittelusta ja rakennuttamispalveluista, kun Oulun tehtaan toinen paperikone (PK 7) muunnettiin tuottamaan aaltopahvin pintakartonkia, eli kraftlineria, vuonna 2021 valmistuneessa investoinnissa. Olimme myös suunnittelemassa nyt muunnettavaa paperikonetta 1990-luvun alkupuolella ja aikaisemmin muunnettua 1990-luvun loppupuolella, Fimpecin suunnittelupalveluiden johtaja Harri Soininen kertoo.

Fimpecillä on osaamista suunnitella kokonaisia tehtaita

– Olemme vahvoja laajoissa tehdassuunnitteluprojekteissa, koska yrityksessämme kaikki suunnittelun osa-alueet ovat hyvin edustettuina, ja palveluamme tuemme osaavan kumppaniverkoston avulla, Soininen mainitsee.

– Stora Enson projektissa korostuu erityisesti rebuild-osaamisemme, koska tässä muutetaan olemassa oleva tuotantolinjasto kokonaan toisenlaiseksi. Uusia laitteita, putkistoa ja sähkökaapeleita suunnitellaan paljon, mutta hyödynnämme suunnittelussa mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi olemassa olevia putkistoja sekä kaapelointeja. Tämäkin edustaa vahvasti Fimpecin merkittävää osaamisaluetta, projektipäällikkö Reijo Parkkinen toteaa.

Yksi Suomen parhaista suunnittelijoista teollisuuden uudistamisen hankkeissa

– Olemme varmasti yksi Suomen parhaimpia, ellemme jopa paras toteuttaja, kun puhutaan isoista teollisuuden uusintaprojekteista suunnittelun näkövinkkelistä. Olemme tehneet useille biosellu- ja sellutehtaille suunnitteluprojekteja, joiden kautta meistä on tullut todella vahva toimija tällä segmentillä, Harri Soininen toteaa.

Reijo Parkkinen jatkaa, että Fimpecin osalta Stora Enson muunnosprojekti suunnittelu valmistuu pääsääntöisesti vuoden 2024 toisella neljänneksellä, ja kartonkikone käynnistyy vuoden 2025 alkupuolella.

Tehtaan esisuunnittelu Metsä Boardille

– Tällä hetkellä toinen merkittävä kohde meille on koko tehtaan esisuunnittelu Metsä Boardille. Projektin läpimenoaika on karkeasti tämän vuoden loppuun mennessä ja sen suhteen meillä on työ vahvasti vauhdissa.

– Tässä hankkeessa meillä on edustettuna paljon enemmän suunnittelun eri osa-alueita kuin Stora Enson Oulun kohteessa. Tämän Kaskisiin rakentuvan kohteen suunnittelu kulkee statuksella ”esisuunnittelu”, joten sen toteutus alkaa vasta investointipäätöksen jälkeen. Investointipäätös tulee asiakkaalta arviolta vuoden 2024 alkupuolella, ja mikäli päätös on myönteinen, toteutussuunnittelu asettunee vuosien 2024 ja 2026 välille, Harri Soininen arvioi.

Muita isoja suunnitteluprojekteja Fimpecille ovat olleet vuosikymmenen sisällä tehdyt suuret sellutehtaiden uusinnat.

– Olemme ottaneet paikkamme vaativien tehdasuusintojen osaajana, josta kertovat neljä isoa sellutehdasuusintaa Suomessa. Toki olemme tehneet samaan aikaan useita pienempiä tehdassuunnittelutoimeksiantoja, joissa olemme olleet asiakkaalle ainoa suunnittelukonsultti, Harri Soininen kertoo.

Juha Katainen lisää, että Fimpecillä on asiakkaita myös muilla teollisuuden toimialoilla, muun muassa kemian-, petrokemian- ja elintarviketeollisuudessa. Lisäksi voimakkaassa kasvussa ovat energiatoimialan asiakkaiden konsultointi- ja suunnittelupalvelut.

Fimpec on kasvava ja kansainvälistyvä yritys, jonka palveluksessa työskentelee noin 380 asiantuntijaa eri puolilla Suomea ja kansainvälisissä tehtävissä.

Suunnittelu- ja projektijohtopalvelut saman katon alta

Viime vuonna noin 40 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt Fimpec työllistää noin 380 henkilöä. Sen tarjontaan kuuluvat suunnittelu-, projektijohto-, energia- ja konsultointipalvelut.

– Suunnittelupalvelut on jaettu teollisuuden ja energian toimialoihin sekä infra- ja kiinteistösuunnitteluun. Meillä on laaja skaala eri suunnittelu- ja konsultointipalveluja, esimerkkinä myös datakeskusten suunnitteluprojektit, Harri Soininen toteaa.

Rekrytoimme aktiivisesti lisävoimaa

Fimpecillä on menossa aktiivinen rekrytointi uuden suunnitteluvoiman löytämiseksi.

– Yrityksellä on nyt hyvä kasvu päällä, ja tarvitsemme sekä nuoria että kokeneita insinöörejä kehittymään kanssamme. Fimpecillä pystyy tekemään monipuolisen uran, Reijo Parkkinen näkee.

Fimpec rekrytoi pääasiassa insinöörejä ja diplomi-insinöörejä.

– Jos mietitään vielä näiden ammattiryhmien taustalla olevia osaamisaloja, meidän suunnitteluliiketoiminnassamme tarvitaan osaamista erityisesti mekaanisista prosesseista, sähköautomaatiosta sekä energia- ja rakennustekniikasta, Harri Soininen kuvaa.

Fimpecillä on toimipaikat tällä hetkellä Kouvolassa, Helsingissä, Espoossa, Turussa, Jyväskylässä, Kotkassa ja Oulussa. Työtä tehdään usein asiakkaan kohteessa, minkä lisäksi erinomaiset etätyöskentelymahdollisuudet tukevat työllistymistä Fimpeciin ympäri Suomen.

– Fimpec toimii tällä hetkellä myös Virossa, Ruotsissa, Saksassa, Chilessä ja Brasiliassa. Siten toimipaikkojamme ja toimeksiantojen kautta on mahdollisuuksia myös ulkomailla työskentelyyn, Soininen mainitsee.

Juha Katainen lisää, että yhtiö hakee kasvua sekä Suomessa että ulkomailla. Tätä tukemaan on perustettu Espooseen Fimpec Node, asiantuntijakumppani kansainvälisiin projekteihin.

– Rekrytoimme kansainvälisiä osaajia eri maista, insinöörejä ja diplomi-insinöörejä, joilla on tietoa ja kokemusta eri maiden työympäristöistä ja toimintamalleista.

www.fimpec.com

Linkedin

YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä