Nordautomation Oy:n oma tuotantolaitos – Alajärven konepaja – takaa paremman aikataulujen hallinnan sekä laadun varmistuksen

Kuva: Jukka Vesmanen
Kuva: Jukka Vesmanen
02.03.2023 | Teollisuus, Yrityselämässä tapahtuu

Vuonna 1991 perustettu kansainvälinen metsä- ja sahateollisuutta palveleva teknologiayritys Nordautomation hallitsee tukinkäsittelyprojektien toteutuksen arvoketjun. Nordautomation toimittaa tukinlajittelun, sahansyötön ja sivutuotteiden käsittelyn kokonaisratkaisuja, joissa huippuluokan suorituskyky yhdistyy toimintavarmuuteen ja kestävyyteen.

- Sahatavara on Suomen neljänneksi tärkein vientituote ja vuonna 2021 sitä tuotettiin Suomessa lähes 12 miljoonaa kuutiometriä. Toimialan liikevaihto oli noin 4 miljardia euroa eli todella merkittävästä toimialasta puhutaan koko Suomen kansantalouden kannalta, sanoo toimitusjohtaja Timo Kuusisto.

- Sahateollisuudella on mennyt viimeiset pari vuotta hyvin ja se näkyy sekä investointien määrässä ja myös teknologiatoimittajien hyvänä tilauskantana. Myös Nordautomation on tästä osansa saanut ja tilauskanta on erittäin hyvä eritoten verrattuna, mitä se on ollut lähihistoriassa. Uusia sopimuksia on tehty yhtiön päämarkkina-alueilla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Uusia markkina-alueita kartoitetaan korvaamaan itänaapurimme päättyneitä markkinoita, Kuusisto toteaa.

- Vaikka tilauskanta on hyvä, alalla on myös suuria haasteita. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan pysäytti kaikki jo sovitut Venäjän projektit. Nordautomationilla oli hyvät näkymät Venäjän markkinoilla, mutta nyt kaikki allekirjoitetut sopimukset ovat joko lopetettu tai jäädytetty toistaiseksi. Sitä kristallipalloa tuskin löytyy keneltäkään, joka voisi kertoa, koska Venäjän markkinat jälleen avautuvat. Tuskin ihan lähitulevaisuudessa kuitenkaan, Kuusisto arvioi.

Kuusiston mukaan muita haasteita toiminnalle ovat aiheuttaneet komponenttien hurjat hinnannousut sekä niiden saatavuus.

- Toimitusajat ovat hyvin pitkiä ja monesti pidempiä kuin koko myydyn laitoksen toimitusaika. Tässä hyvällä ennakoinnilla on saatu toimitusajat pitämään, mutta on toki työllistänyt hankintaosastoa merkittävästi entiseen. Raaka-aineiden hinnat kuten teräksen hinta nousi rajusti ja asetti haasteita projektiliiketoiminnalle ja erityisesti tuloksen tekemiselle. Onneksi nyt teräksen hinta on hieman laskenut ja saatavuuskin parantunut, Kuusisto toteaa ja jatkaa:

- Myös kuljetuskustannukset nousivat merkittävästi kalliin polttoaineen vuoksi ja aiheutti päänvaivaa tuloksen tekemiselle. Tämä toki aiheutti haasteita koko sahateollisuudelle, ei yksin Nordautomationille. Tässä valtiovallan kannattaisi miettiä niin sanotun ammattidieselin käyttöönottoa ja näin saataisiin logistiikkakustannukset pidettyä kilpailukykyisinä.

Vuosi 2023 on työntäyteinen

- Tällä hetkellä tuotannossa ovat Tervolan Sahan ja Höyläämön sahaan syöttö ja alasahan projektit, Junnikkalan tukinlajittelija, Stenvalls Trän sahaan syöttö, Stora Enson Veitsiluodon tehtaan sivutuotekuljetin projekti sekä alkamassa Pölkky Oy:n sahaan syöttö. Tervolan Sahan ja Höyläämön asennukset alkavat maaliskuun alussa ja mekaaninen koekäyttö on aikataulutettu kesäkuuhun 2023. Tervolan toimitus sisältää kokonaan uuden sahaan syötön sekä alasahan hake- ja purukuljettimet. Junnikkalan tukinlajittelijan asennukset alkavat heinäkuun 2023 lopulla ja kestävät noin kolmisen kuukautta. Koekäyttö tukilla alkaa lokakuun aikana, Kuusisto kertoo ja jatkaa:

- Storan Enson Veitsiluodon sahalle toimitetaan uusi kuori- ja hakekuljetinkokonaisuus. Asennukset tämän projektin osalta alkavat heinäkuun 2023 aikana ja käyttöönotto tapahtuu heti elokuun alussa 2023. Pölkky Oy:lle toimitetaan Kajaanin tuotantolaitokselle uusi sahaan syöttö sisältäen asennukset, koulutuksen ja käyttöönoton. Laitteiden asennukset alkavat syyskuussa 2023 ja kestävät aina jouluun asti.

Kuva: Jukka Vesmanen

Vuoden 2022 aikana suurin toimitus kohdistui Metsä Fibren Rauman sahalle

- Rauman saha on maailman edistyksellisin sahalaitos ja Suomen kaikkien aikojen suurin sahainvestointi. Nordautomation toimitti projektiin uuden tukinlajittelulinjan sekä tandem-sahaan syötön. Saha siirtyi syyskuun 2022 lopussa tuotannollisesta koekäytöstä jatkuvaan sahatavaratuotantoon. Sahan teknologiainnovaatiot, kuten konenäkö, oppiva tekoäly ja sahalinjan eri toimintoja ohjaavat integroidut tietojärjestelmät ovat alalla uutta ja tekevät selkeän loikan muiden edelle teknologian, tehokkuuden ja toimintamallien suhteen, Kuusisto kertoo.

- Vaikka haasteita on, katsomme silti tulevaisuuteen luottavaisina ja hyvillä mielin. Oma tuotantolaitos - Alajärven konepaja - takaa paremman aikataulujen hallinnan sekä laadun varmistuksen. Tämä yhdistettynä osaavaan henkilöstöön toimii yrityksemme menestymisen perustana, Timo Kuusisto toteaa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä