
Väsymistestaus vahvistaa laadunvarmistusta yrityksissä

Projektipäällikkö Aappo Mustakangas asettaa kappaleen väsymislujuuden testausta varten.
14.03.2025 | Yrityselämässä tapahtuu, Teollisuus
ELME Studion uusinta teknologiaa ovat elektrodynaamiset väsymistestauslaitteet, jotka Nivalan Teollisuuskylä Oy ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti investoivat studioon viime vuoden lopulla. Laitteet ovat alueen metalli- ja konepajateollisuuden käytettävissä.
Yritykset ja suunnittelutoimistot voivat hyödyntää testausmenetelmiä yhteistyössä Oulun yliopiston FMT-tutkimusryhmän kanssa tai yrityksen omassa tuotekehityksessä. Testaus auttaa kehittämään kestävämpiä, keveämpiä ja kilpailukykyisempiä tuotteita.
"Testaus auttaa kehittämään kestävämpiä, keveämpiä ja kilpailukykyisempiä tuotteita."
Väsymistutkimukselle on kova tarve, koska tuotteiden energiatehokkuutta pyritään parantamaan materiaalin käyttöä vähentämällä, mikä altistaa kevennetyt rakenteet väsymiselle. Myöskään metallin ainetta lisäävän valmistuksen kaltaisten uusien valmistusmenetelmien vaikutusta materiaaliominaisuuksiin ei vielä tunneta riittävästi.
Väsymistestaustekniikan laitteet ovat viime vuosina kehittyneet nopeasti. Testaustaajuus on kasvanut 20 hertsistä yli 100 hertsiin, mikä nopeuttaa testausta huomattavasti. Yksittäinen näyte voi joutua käymään läpi 10 miljoonaa sykliä väsymistestauksessa. 10 Hz testaustaajuudella siihen kuluu yli 11 päivää, mutta 100 Hz -testaustaajuudella päästään samaan tulokseen noin 28 tunnissa.
Kehittynyt testaus mahdollistaa myös entistä laadukkaammat tulokset.
Teollisuudelle tieto uusilla tekniikoilla tuotettujen materiaalien väsymisominaisuuksista on oleellista tuotteiden, koneiden ja laitteiden kestävyyden kannalta.
ELME Studion laitteet soveltuvat erityisesti pienten testikappaleiden ja komponenttien testaukseen, mutta mahdollistavat myös erikoisempien kappaleiden tutkimisen.
Myös ELME Studion vanha laitekanta on edelleen käytössä. Uudet laitteet tuovat lisäkapasiteettia, nopeutta ja joustavuutta testaamiseen.
– Tässä laajuudessa metallin väsymistestausta ei muualla Suomessa tehdä. Nivala on tämäntyyppiselle palvelulle sijainniltaan erinomainen paikka, koska alueella on metalli- ja konepajateollisuuden keskittymä, ELME Studion kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen toteaa.
ELME Studion yhteyshenkilöitä:
Nivalan Teollisuuskylä Oy
Kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen
[email protected]
+358 40 039 2463
Laboratorioteknikko Pekka Takanen
[email protected]
+358 44 4457 230
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Tutkimusjohtaja Antti Järvenpää
[email protected]
+358 40 6720 544
Kehityspäällikkö Kari Mäntyjärvi
[email protected]
+358 40 084 3050
Nivalan teknologiakeskus
ELME Center-rakennus
Pajatie 5, 85500 Nivala

Väsymistutkimusympäristö erittäin vaativien sovellusten kehittämiseksi, -FATE-. Investointihanke rahoitettiin osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

Osaajien kysyntä Helsingin seudun yrityksissä hienoiseen kasvuun
Helsingin seudun yrityksistä 41 prosenttia kokee pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta.
Yrityselämässä tapahtuu

Digitaalisten palveluratkaisujen asiantuntijayritys HeadPower Oy vahvistaa toimintaansa infraverkkotoimialoilla
HeadPower Oy on suomalaisten pilvipalveluiden edelläkävijäyritys, joka vaikuttaa aktiivisesti infraverkkotoimialojen kehitykseen.
Yrityselämässä tapahtuu