Oiva on ympäristöteko

Facebook
17.06.2021 | Teollisuus

Maaliskuu oli oiva kuukausi, sillä silloin saatiin Finnsementin uusi ympäristöystävällinen Oiva-sementti täyteen tuotantoon. Oivan myötä Finnsementin tehtaiden hiilidioksidipäästöt vähenevät viisi prosenttia vuosittain.

Paraisten tehtaalla on nyt aloitettu Raahen jauhatuslaitoksessa tuotetun masuunikuonajauheen käyttö Oivan seosaineena. Hiilidioksidivapaan kuonan käyttö vähentää samalla klinkkerin osuutta sementinvalmistuksessa.

Lappeenrannan tehtaalla Oivaa on valmistettu jo viime vuoden helmikuusta lähtien. Raahen kuonanjauhatuslaitoksen laajennuksen ja Paraisten kuonansyöttöjärjestelmän valmistuttua Oiva-sementti saadaan täysimittaisesti tuotantoon. Samalla se korvaa pitkään markkinoilla olleen Plussementin.

Klinkkeri korvataan masuunikuonalla

Osana Finnsementin pitkäjänteistä ympäristötyötä ja kehityssuunnitelmaa tehtävä tuotelanseeraus kasvattaa sementinvalmistuksessa käytettävän hiilidioksidivapaan masuunikuonan osuutta merkittävästi.

Suuri osa sementin ympäristökuormituksesta syntyy, kun kalkkikivi poltetaan klinkkeriksi. Erillisjauhetun masuunikuonan osuuden lisääminen sementin seosaineena vähentää Finnsementin tehtaiden hiilidioksidipäästöjä viidellä prosentilla vuosittain.

- Masuunikuonan käyttö pienentää sementinvalmistuksen hiilijalanjälkeä merkittävästi. Uudistusten myötä tehtailtamme vapautuu vuosittain jopa 40 000 tonnia vähemmän hiilidioksidia, Finnsementin myyntijohtaja Reijo Kostiainen sanoo.

Vähähiilisyys rakentamisen trendi

Vuoden 2020 aikana valmistuneet Raahen uusi kuonanjauhatuslaitos sekä Lappeenrannan ja Paraisten uudet kuonansyöttöjärjestelmät olivat Finnsementille merkittävä investointi. Kiertotalouden edistämisen lisäksi laitos yli kaksinkertaistaa Raahen jauhatuskapasiteetin.

- Finnsementillä on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, joihin tähdätään kaikilla sementintuotannon osa-alueilla. Ympäristövaikutukset ja niiden pienentäminen ovat uutta tuotetta kehiteltäessä erityisen merkittävässä asemassa. Myös rakennuttajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota vähähiiliseen rakentamiseen, tuotekehityspäällikkö Esa Heikkilä toteaa.

Pitkäjänteistä ympäristötyötä

Oiva-sementti on osa Finnsementin pitkäjänteistä ympäristötyötä. Eurooppalaisten sementinvalmistajien yhteisenä tavoitteena on vuoteen 2050 mennessä olla hiilidioksidineutraali koko betoninvalmistuksen arvoketjun osalta. Jo nyt Finnsementti on saavuttanut sementeissä 24 prosentin päästövähennyksen vuoteen 1990 verrattaessa. Finnsementti on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tehnyt merkittävästi töitä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Osaltaan siihen on myös päästy hyödyntämällä valmistusprosessissa klinkkerin sijaan masuunikuonaa.

Oivan kaltaisten seossementtien merkitys kasvaa koko ajan Suomessa ja maailmalla. Niiden käyttö pienentää betonin ympäristökuormaa paitsi päästöjen myös kokonaisenergian kulutuksen osalta.

Potentiaalia päästövähennyksille on edelleen

Finnsementti etsii määrätietoisesti vaihtoehtoja myös fossiilisille polttoaineille ja korvaa niitä kierrätyspolttoaineilla. Yritys käyttää vuosittain 85 000 tonnia kierrätyspolttoaineita, mikä vastaa Turun kokoisessa kaupungissa syntyvää jätemäärää. Lisäksi sementtitehtaissa hyödynnetään vuosittain 260 000 tonnia muun teollisuuden jätteitä tai sivutuotteita. Kaatopaikalle kuskaamisen sijaan ne päätyvät sementin raaka-aineiksi.

- Jatkossakin investoimme päästöjä vähentäviin menetelmiin, kehitämme matalamman CO2-tason sementtejä ja lisäämme entisestään kierrätyspolttoaineiden ja raaka-aineiden määrää, Esa Heikkilä kertoo.

Potentiaalia sementin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen on edelleen. Finnsementti edistää suomalaisia hankkeita esimerkiksi VTT:n ja Lappeenrannan yliopiston kanssa. Lappeenrannassa tutkitaan, voidaanko sementinvalmistuksessa talteenotettavasta hiilidioksidista tehdä liikennepolttoainetta. VTT:n kanssa puolestaan selvitetään mahdollisuutta korvata sementinvalmistuksessa polttoaineet sähköenergialla.

Artikkeli on julkaistu Turun seudun Yritysmaailma -lehdessä 2/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä