Pyydä tarjous

Teknologiateollisuus tarvitsee 10 vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa – ikääntyvän Suomen osaajapula uhkaa romuttaa digivihreän talouskasvun

Teknologiateollisuuden pk-yritysasioista vastaava Teemu Polo. 
Teknologiateollisuuden pk-yritysasioista vastaava Teemu Polo. 
15.02.2022 | Teollisuus

Teknologiateollisuudessa työskentelee 317 000 työntekijää, joten 130 000 uuden osaajan tarve on hurja tavoite. Rekrytointitarpeesta noin puolet aiheutuu eläköitymisistä ja puolet yritysten kasvusta. Jos tilanteeseen ei löydy ratkaisua, Suomen teollisuuden digivihreän uudistumisen mahdollistama, kestävä talouskasvu jää toteutumatta. Tilannetta pahentaa lisäksi se, että osaajatarpeita on myös muilla aloilla eikä oppilaitoksista valmistu tarpeeksi osaajia.

- Kaikkia keinoja tarvitaan, jotta voimme varmistaa talouskasvun, hyvinvointipalvelut ja elintason. Lyhyen tähtäimen keinona on muun muassa helpottaa työhön johtavaa maahanmuuttoa monin eri tavoin. Työperäisen maahanmuuton lupaprosessien joustavoittamisen lisäksi osaajia ja heidän perheitään on houkuteltava Suomeen nykyistä paremmin. Erittäin olennaista on myös työkulttuurin ja asenteiden muutos.

- Esimerkiksi ohjelmisto ja Start-up yrityksissä alan osaajien rekrytointi ei ole monesti edennyt aikataulujen mukaisesti D-viisumin takia. Maahanmuutto prosessia lupineen pitäisikin ehdottomasti nopeuttaa ja helpottaa, jos henkilöllä on jo valmiina työpaikka Suomessa, sanoo Teknologiateollisuuden pk-yritysasioista vastaava Teemu Polo.

Koulutus on myös merkittävässä asemassa

Pitemmän tähtäimen keinoja osaajapulaan on panostaa koulutukseen. Korkeakouluihin tehty aloituspaikkojen lisäys on hyvä alku, mutta myös koulutuksen resurssien ja laadun on parannuttava.

- Koulutusjärjestelmä ei tällä hetkellä pysty vastaamaan näin suureen osaajatarpeeseen, joten useita eri ratkaisukeinoja tarvitaan pikaisesti. Yhtenä merkittävänä tekijänä osaajapulan ratkaisemiseksi on yhteistyö yritysten, oppilaitosten ja työvoimahallinnon kesken sekä jatkuvan oppimisen palveluiden kehittäminen.

- Korkea osaaminen työpaikoilla on kasvanut viime vuosina nopeasti. Teknologiateollisuuteen rekrytoitavista jo 60 prosentilla tulee olla korkeakoulututkinto tai sitä vastaava osaaminen. Myös ammattiosaajista on merkittävä, 1500 osaajan vuosittainen vaje. Laadukas ammatillinen koulutus on jatkossakin elinehto suurelle joukolle yrityksiä. Tärkeää on, että kouluista valmistutaan ja kansainväliset opiskelijamme jäävät Suomeen. Lisäksi meidän on luotava vahva matemaattis-luonnontieteellinen pohja jo peruskoulussa ja työssä alan vetovoimaisuuden eteen, kertoo Polo.

100- vuotissäätiö vahvasti mukana toiminnassa

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on perustettu vuonna 2003, kun Teknologiateollisuus ry täytti sata vuotta. Sen tehtävänä on edistää teknologiateollisuuden uudistumista ja tulevaisuuden kilpailukykyä. Säätiö rahoittaa kunnianhimoisia hankkeita, jotka kehittävät alan koulutusta, tutkimusta ja innovaatioympäristöä.

Tähän mennessä säätiö on myöntänyt yhteensä 115 miljoonaa euroa avustuksia ja lahjoituksia Suomen teknologiateollisuutta uudistaviin avauksiin. Suurin panostus on ollut Aalto-yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston pääomittaminen yhteensä 64 miljoonalla eurolla.

www.teknologiateollisuus.fi

Osaamispulssi.fi-sivusto kertoo tuoreimman tiedon teknologiateollisuuden osaamistarpeista. Tulokset on koottu jäsenyrityksille tehdyn kyselyn, joukkoistamisen ja sidosryhmäkeskustelujen avulla sekä tekoälyllä tehdyllä laajojen aineistojen analyysillä. Selvityksen perusteella liiketoiminnalle tärkeimpiä osaamistarpeita lähivuosina ovat kyky jatkuvaan oppimiseen, digitalisaatio, vähähiilisyys, kiertotalous, asiakaslähtöisyys ja johtaminen.