Energy Active -kuntoutusmalli pitää työntekijät työkunnossa kustannustehokkaasti
09.12.2024 | Yrityselämässä tapahtuu
Kuntokeskus Energyn kehittämä Energy Active on tehokas ja motivoiva yksilö- tai ryhmämuotoinen avokuntoutusmalli.
Energy Active tähtää tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvien työstä poissaolojen vähentämiseen ja sairauslomakierteiden katkaisemiseen. Tutkimusten mukaan lihasheikkous on suurin syy tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin sekä tätä kautta pitkiin sairauslomiin.
Energyn yrittäjä Kari Karhu kertoo, että Energy Activen käyttäjillä sairauspoissaolot ovat vähentyneet merkittävästi.
– Erityistä kiitosta olemme saaneet siitä, että kuntoutus onnistuu joustavasti työn ohella, ja kuntoutujilla on käytettävissään treenimahdollisuus ilman eri korvausta kuntoutusjakson ajan.
– Energy Active -mallia on pilotoitu Kuopiossa, siellä yritykset ovat sen edut jo huomanneet. Koska olemme itse pohjoiskarjalaisia, edistämme erittäin mielellämme myös oman maakunnan yritysten työhyvinvointia, Kari Karhu vinkkaa.
Varhainen puuttuminen on järkevä ratkaisu
Energy Active -kuntoutusmalli auttaa kuntoutettavaa itseään oivaltamaan, mitä hänen kannattaa tehdä kuntoutuakseen ja miten.
Jokaiselle kuntoutettavalle tehdään ensin perusteelliset fysioterapeuttiset tutkimukset ja mittaukset. Mittaustulosten pohjalta laaditaan jokaiselle yksilöllinen kuntoutussuunnitelma. Kuntoutuja saa jakson ajaksi käyttöönsä kaikkien Energy-salien ja ryhmäliikuntojen käyttöoikeudet 24/7. Jokaiselle on Energyn puolelta oma terveydenhuollon ammattikoulutettu vastuuhenkilö.
Sairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen ovat taloudellisesti järkeviä valintoja ja yritykselle kannattavia investointeja.
– Yhden sairauspoissaolopäivän hinnan ollessa keskimäärin n. 350 euroa kuntoutukseen sijoitetut rahat maksavat nopeasti itsensä takaisin yritykselle, painottaa Kari Karhu.
– Energy Active osana yrityksen työterveysjärjestelyjä voi toimia myös vetovoimatekijänä uusien työntekijöiden rekrytoinnissa.
Intensiivisempää kuin laitoskuntoutus
Kari Karhu kertoo, että laitoskuntoutukseen verrattuna Active-avokuntoutusmalli on paljon intensiivisempi, koska henkilö on aktiivisen kuntoutuksen piirissä riittävän pitkään, suositeltavimmin 12 kuukautta. Pysyvät elämäntapamuutokset tapahtuvat vähitellen, siksi kuntoutumisen tuen on hyvä jatkua pidempään.
– Pilottiryhmissä saavutettujen tulosten perusteella 6 kk on minimi, mutta 12 kk:ssa vaikutus on paljon parempi.
Työntekijän osallistuminen Energy Active -kuntoutukseen ei tarkoita sitä, että työntekijä olisi töistä poissa, vaan Active-kuntoutus tapahtuu pääsääntöisesti työn ohessa. Myöskään isoja ryhmiä ei tarvitse koota työpaikalta, vaan työnantaja voi lähettää Energy Activeen myös yksittäisen työntekijän.
– Energy Active on kustannustehokasta toimintaa, hinta jää huomattavasti vähäisemmäksi per kuntoutettava verrattuna laitoskuntoutukseen, Kari Karhu mainitsee.
– Energy Activessa painopiste on yksilöllisessä, aktiivisessa ja toiminnallisessa tekemisessä.
Huomiota yrittäjien hyvinvointiin
Active-malli on erinomainen ratkaisu paitsi pk-yritysten henkilöstön, myös yrittäjien hyvinvoinnin parantamiseen.
– Jos yrittäjä itse ei voi hyvin, niin todennäköisesti yritykselläkään ei mene hyvin. Usein yrittäjä tekee töitä niin kovasti, että unohtaa oman jaksamisensa, Kari ja Aino Karhu sanovat.
Aino Karhun mukaan Energy Activen matala kynnys ja yksilöllinen ote ovat iso etu, sillä julkisen sektorin puolelle kuntoutukseen päästäkseen pitää olla jo selkeästi isompaa vaivaa ja paljon sairauspoissaoloja. Energy Active -kuntoutus voi alkaa ennaltaehkäisevästi jo silloin, kun työkykyä rajoittavat oireet ovat vähäisiä.
– Yrittäjä voi kokeilla Energy Active -mallin tehokkuutta hankkimalla paketin vaikka ensin vuodeksi itselleen. Kun oma kokemus meidän hoteissamme olemisesta on positiivinen, palvelua voi myöhemmin laajentaa.
– Pienissä yrityksissä työnantaja tuntee työntekijänsä, joten työntekijöiden orastavat tuki- ja liikuntaelinongelmat tulevat yleensä huomatuiksi.
Energyn asiakkaaksi voi tulla luottavaisin mielin, sillä Energyn henkilöstön ammattitaito on korkeatasoista ja monipuolinen välineistö moderneinta mahdollista.
Energy Activen sisältö on joustavasti räätälöitävissä
Energy Active sisältää Energyn kuntosalien ja ryhmäliikunnan vapaan käytön, ja tarvittaessa työnohjausta, univalmennusta ja/tai lyhytterapiaa – asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Yhteistyökumppaneiden kautta Energy Activeen voidaan liittää myös psykologin ja/tai neuropsykologin palveluita.
– Energy Active on kokonaisvaltainen ratkaisu fyysisen toimintakyvyn ja henkisen jaksamisen edistämiseen, kiteyttää Aino Karhu.
Aino ja Kari Karhu muistuttavat, että ihmisen mielenterveys ja fyysinen terveys liittyvät saumattomasti toisiinsa.
– Mielenterveysongelmat ovat yleistyneet. Jos henkilön fysiikkaa saadaan parannettua, jaksaa mielikin paremmin.
– On hienoa, jos työnantaja tarjoaa liikuntaetuja esimerkiksi Epassin kautta, mutta loppujen lopuksi työkyvyn ylläpitäminen on jokaisen oma tehtävä, joka ei voi olla kenenkään toisen vastuulla. Lienee usein niin, että Epasseja eivät käytä liikuntaan ne, jotka liikuntaa eniten tarvitsisivat. Yrityksen verovähennysoikeus liikuntaetuuksista on 400 €/hlö/vuosi, mutta työkyvyn ylläpidosta 600 €/hlö/vuosi, Kari Karhu kertoo.
Fysioterapia ja kuntoutuspalvelut: [email protected]
Työnohjaus, lyhytterapia, univalmennus, Neurosonic: [email protected]
Facebook | Instagram | YouTube | TikTok
Facebook Kuopio | Instagram Kuopio
Energyn toimipisteet
Karhunmäki
Kartanotie 1, Joensuu
[email protected], 010 420 6657
Kumpusaari
Kumpusaarentie 60, Kuopio
[email protected], 010 420 6659
Metropol
Torikatu 31, Joensuu
[email protected], 010 420 6650
Rantakylä
Ranta-Mutalantie 100, Joensuu
[email protected], 010 420 6656
Ylämylly
Rännitie 3, Ylämylly
[email protected], 010 420 6655
Haluatko oman yrityksen esille tähän?