Epävarmuus vaivaa yrityksissä, mutta suunta on ylöspäin

Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.
Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.
02.02.2024 | Yrityselämässä tapahtuu

Yritysten näkemykset suhdannekehityksestä ovat edelleen synkkiä, selviää vuoden ensimmäisestä kauppakamarien suhdannekyselystä. Suhdanteiden pohjakosketus näyttäisi olleen kuitenkin viime vuoden loppuvuodella.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan myönteisten lasien läpi tilannetta voi tulkita niin, että suhdannesyklin pohjakosketus koettiin viime vuoden loppupuolella. Syytä hurraahuutoihin ei kuitenkaan vielä ole. Vastaajien näkemykset omalla toimialalla vallitsevista tunnelmista ovat edelleen pessimistisiä ja arvio on kohentunut vain vähän lokakuusta.

– Varsinaissuomalaisista vastaajista hieman yli puolet luonnehti oman toimialansa tunnelmia pessimistisiksi tai erittäin pessimistisiksi. Optimistisena nykyistä suhdannetunnelmaa piti 12,1 prosenttia, kun luku koko Suomen alueella oli 16,2 prosenttia vastanneista. Toimialoista synkimmät tunnelmat olivat edelleen rakentamisessa, sanoo Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

Valoakin on näköpiirissä. ”Lokakuusta alkaen on alkanut näkyä aktiviteetin lisääntymistä”, kertoo eräs vastaaja. ”Töitä olisi, mutta ei ole työntekijöitä”, kuvaillaan puolestaan toisessa vastauksessa.

Varsinais-Suomessa 80 % ennakoi henkilöstömääränsä pysyvän vähintään ennallaan tai kasvavan seuraavan kuuden kuukauden jaksolla.

Tilanne edelleen haastava

Varsinais-Suomen alueella noin 28 prosenttia vastanneista arvioi liikevaihtonsa kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Osuus on noussut verrattuna viime lokakuuhun, jolloin kasvua odotti vain 21,1 prosenttia vastanneista. Liikevaihdon supistumiseen uskovien osuus oli tammikuussa 29 prosenttia. Enemmistö vastaajista ajatteli kuitenkin liikevaihtonsa pysyvän ennallaan.

– Aiempiin kyselyihin verrattuna vallitseva tilanne näyttäytyy edelleen lähes yhtä haastavana kuin syksylläkin. Vaikka kasvunäkymä on vaisu, ei romahdusta silti ole näköpiirissä, Appelqvist sanoo.

– Alkuvuodesta vienti kärsii kauppakumppanien vaikeuksista, mutta kysyntätilanne paranee vuoden edetessä, kun rahapolitiikka löystyy ja investoinnit lähtevät paremmin liikkeelle.

Kannattavuus kohenemassa

Odotukset kannattavuuden kehityksestä ovat aavistuksen Varsinais-Suomessakin kohentuneet, mutta edelleen on enemmän vastaajia, jotka uskovat kannattavuuden heikkenemiseen kuin niitä, jotka uskovat sen paranemiseen.
– Vaikka tilannetta ei voi luonnehtia loistavaksi, on muutos silti selvä. Kannattavuusnäkymiä piristää kustannuspaineiden ja tavaratoimituksiin liittyvien saatavuusongelmien hellittäminen. Tilanteen normalisoituminen edellyttäisi silti myös kysynnän elpymistä, Appelqvist sanoo.

Taloutta ja suhdanteita kysyttiin 10.–12.1.2024 ja siihen vastasi 125 Turun kauppakamarin jäsenyritystä Varsinais-Suomen alueelta. Eniten vastauksia saatiin palvelualalta.

Teksti- ja kuvalähde: Turun kauppakamari

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia