Pyydä tarjous

Forssassa huhtikuussa järjestettävä FRUSH rohkaisee kohti kestävämpää maailmaa

Arman Alizad
Arman Alizad
07.02.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

FRUSH on Forssan Yrityskehitys Oy:n ja Hämeen ammattikorkeakoulun vuosittain järjestämä kiertotaloustapahtuma. Seuraava tapahtuma järjestetään hybridinä, joten puhujia voi tulla kuuntelemaan paikan päälle Forssan Kehräämölle tai osallistua tapahtumaan verkon välityksellä. 28.4.2022 järjestettävässä FRUSHissa nähdään puhujina, ajattelijoina ja toimijoina mm. Arman Alizad, Tessa Clarke, Salla Aura sekä Pekka Ketola. FRUSHin pyrkimyksenä on tomuttaa perinteiset ajatukset kiertotaloudesta ja vastuullisuudesta, sillä kiertotalous on paljon muutakin kuin kierrättämistä, eikä vastuullisuus saa jäädä viherpesuksi. Vuoden 2022 FRUSH kysyy mikä on meidän vastuumme tulevaisuudesta?

Forssan Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Riikka Riihimäki uskoo tapahtuman herättävän aidosti kysymään perinteisten ympäristövastuun ja sosiaalisen vastuun ohella, mikä on meidän vastuumme tulevaisuudesta.

– Kiertotalous on paljon enemmän kuin kierrättämistä. FRUSHissa me haluamme tuulettaa ajatuksia, tuoda uusia näkökulmia ja kunnolla ravisuttaa. Luvassa on rajuja avauksia ja rohkeita väittämiä, Riihimäki lupaa.

Hänen mukaansa tarvitaan paljon uusia ideoita, keksintöjä sekä uusia tapoja tehdä asioita, jotta tekeminen muuttuu aidosti kestäväksi ja vastuulliseksi. Esimerkkinä herättelystä Riihimäki mainitsee Facebookin esiintulon metaversum ja metaverse -ajatuksen kanssa. Facebookissa viidennes työntekijöistä työskentelee tämän uuden tason internetin kanssa, joka yhdistää fyysisen todellisuuden, netin, somen, pelimaailmat, virtuaalitodellisuuden sekä lisätyn todellisuuden.

– Yksi huippupuhujistamme on Facebookin EU-suhteista vastaava johtaja Aura Salla. Odotan innolla hänen avaustaan vastuullisuudesta ja tulevaisuudesta, Riihimäki hehkuttaa.

Hävikkiruokaa ja kertakäyttömuotia

FRUSHin lavalle nousee useita puhujia ja vaikuttajia, jotka tuovat näkökulmaa uudenlaiseen ajatteluun tai kertovat omista kestävistä toimintamalleistaan. Yksi heistä on innovaattori Pekka Ketola. Ketola on perustanut kolme teollisuuden innovaatioihin keskittynyttä yritystä ja haastaa osallistujia katsomaan asioita yllättävistä näkökulmista. Ketola korostaa kuinka tärkeää on ymmärtää, että strateginen innovaatio syntyy ainoastaan oivalluksen ja ymmärtämisen kautta. Maailmaa muuttavat oivallukset syntyvät, kun oikeat ihmiset kohtaavat oikeaan aikaan.

– Yksi innovaation tekijöistä on brittiläinen Tessa Clarke. Clarke on perustanut Englannin suurimman alustan hävikkiruuan jakamiselle. OLIO-äpillä on jo yli viisi miljoona käyttäjää ja alustan kautta kuka tahansa käyttäjistä voi jakaa ruokaa, Riihimäki kertoo.

Riihimäen mukaan vastuullisuutta on ennen kaikkea kyseenalaistaa oma tekeminen. Hän nostaa esille mm. halpavaatteiden suurkulutuksen, joiden kierrättämisen koetaan vastuulliseksi, vaikka se ei sitä välttämättä olekaan.

Mietimmekö mitä vaatteen tekeminen on tullut maksamaan tai että kuka sen on valmistanut? Tähän toivotaan herättävää alustusta Arman Alizadilta, joka on tv-ohjelmiensa myötä nähnyt paljon kaikenlaista, mitä meille ei yleensä haluta kertoa.

Yritykset jotka haluavat tulla esittäytymään tai näytteilleasettajiksi FRUSHiin, voivat olla yhteydessä suoraan Riikka Riihimäkeen [email protected]

www.frush.fi

Älykäs ja tehokas tulevaisuuden Forssa

Jakaminen, kiertotalous, älykkäät ja joustavat palvelut ovat tuttuja sanoja visioista ja strategioista, mutta Forssan kaupunkiseudulla ne ovat totta jo nyt. Meitä kaikkia uhkaa luonnonvarojen loppuminen, eivätkä resurssit jakaudu tasaisesti.

– Suurten kaupunkikeskusten keskellä sijaitsevana pienenä kaupunkiseutuna me olemme oppineet elämään näiden haasteiden kanssa ja haluamme haastaa tulevaisuuden skenaariot omalla osaamisellamme. Meillä toimii jo nyt ainutlaatuisia kiertotalouden symbiooseja, joissa materiaalit, raaka-aineet ja uusiutuva energia käytetään tehokkaasti suljetussa kierrossa, Riihimäki avaa.

Forssassa ollaan kiinnostuneita myös siitä, miten ihmiset ja tavara kulkevat paikasta toiseen.

– Olemme mukana rakentamassa tulevaisuuden liikkumista, jonka päämääränä on yhdistää julkinen liikenne, yksityisautoilu ja kaupunkipyörät – tavoitteena sujuva arkipäivän logistiikka.

Forssassa ollaan järjestämässä myös julkisia palveluja uudella tavalla. Julkiset palvelut halutaan toteuttaa hyvin viestivällä ja älykkäällä ekosysteemillä, joka ei ole organisaatio-, vaan tuloskeskeistä.

– Esimerkiksi työllisyyden palvelut voidaan tuottaa jatkossa tehokkaasti kaikkien näiden palvelujen parissa toimivien organisaatioiden muodostamassa ekosysteemissä, Riihimäki toteaa.

Askeleen edellä tekoälyn ja ekosysteemien avulla

Forssan seudulla on suuri määrä kiertotalousosaamista ja sen ympärille on rakentunut ainutlaatuinen ekosysteemi. Osaamisen kehittäminen ja jatkuminen vaatii ennakointia ja varautumista. Tulevaisuuden visioinnin tueksi valjastetaan tekoäly, joka toimii työkaluna muun muassa koulutuksen suunnittelussa.

– Olemme antaneet omaa osaamistamme ja työpanostamme erilaisiin tulevaisuuden työkalujen kehittämishankkeisiin. Sen ansiosta olemme mukana tulevaisuustyön kärjessä ja saamme työkalut käyttöömme ensimmäisten joukossa, Riihimäki painottaa.

Uusin hanke liittyy oppivaan tekoälyyn, jossa kehitetään uudenlaista työkalua kunta- ja valtionhallinnon suunnittelutyöhön.

– Projektissa yhdistetään ja mallinnetaan datatietojen avulla erilaisia menestyspolkuja. Tekoälyn avulla tietoja voidaan luokitella siten, että syntyy tarkkoja alueellisia ennusteita ja yksittäisiin yrityksiin kohdistuvia tietoja muun muassa osaamistarpeesta ja ajankohtaisesta rekrytointitilanteesta, Riihimäki toteaa.

Ekosysteemit työympäristönä

Forssa on tunnettu ainutlaatuisesta kiertotalouden ekosysteemistään. Nyt ekosysteemiajattelua ja toimintamallia ollaan tuomassa myös työllisyyden palveluihin.

– Ekosysteemin etuna on avoin vuorovaikutus, tiedonsiirto ja osaamisen yhdistäminen. Kun tavoitteet ovat yhteisiä, pitää olla joustava ja mukautuva, Riihimäki pohtii.

Osaavan työvoiman saatavuus on tällä hetkellä iso ongelma monella alalla. Se estää Riihimäen mukaan yritysten kasvun ja yleisen kehittymisen.

– Kiertotalous isossa perspektiivissä tulee muuttamaan toimialoja ja työn tekemistä. Kun maailma muuttuu nopeasti, myös yhteiskunnan rakenteita on muutettava. Vaikutuksia tehdään vain tekemällä asioita täysin uudella tavalla.

Forssan kaupungissa on tekemisen meininki

Forssa on 35 000 asukkaan talousalueen keskus yrityselämässä sekä palveluissa. Forssa tunnetaan rakennustuoteteollisuuden, elektroniikan, graafisen alan, metallin, elintarviketeollisuuden sekä ympäristöalan yritystoiminnasta ja osaamisestaan. Järkivihreä Forssa -kaupunkistrategia painottaa monipuolista elinkeinorakennetta ja innovatiivisia teknologiaratkaisuja -ympäristöystävällisyyttä ja kestävää kehitystä unohtamatta.

Forssan Yrityskehitys Oy on Forssan seutua palveleva elinkeinoyhtiö, joka aktiivisella otteellaan parantaa yrityksien toimintaedellytyksiä, kannattavuutta ja kasvua sekä lisää seudullista elinvoimaa ja vetovoimaa. Se auttaa Forssan, Jokioisten, Humppilan, Tammelan ja Ypäjän yrityksiä koko elinkaaren aikana, perustamisen hetkestä kasvu- ja rekrytoinnin vaiheeseen, sekä yrityksen omistajuuden vaihdon hetkellä.

Forssan seudulla toimii kansainvälistymisen suhteen eri vaiheissa olevia yrityksiä. Osa yrityksistä on jo tottunut toimimaan kansainvälisillä markkinoilla ja menestymään siellä. Toisaalta on paljon yrityksiä, jotka ovat vielä kansainvälistymisen alkutaipaleella ja etsivät keinoja toiminnan kehittämiseen. Riihimäki näkee, että Forssan Yrityskehitys Oy:n rooli yritysten kansainvälistymisessä on kokoava ja mahdollistava.[Rivityskohta]– Autamme vientikanavien ja kumppanien löytämisessä. Alueemme yrityksillä on paljon erikoisosaamista, joten potentiaalia kansainvälistymiseen ja kasvuun löytyy kyllä. Kannustamme yrityksiä rohkeammin lähteä määrätietoisesti kansainvälistymään. Innovoivat, nopean kasvupotentiaalin yritykset synnyttävät uusia työpaikkoja ja mahdollistavat tuottavuuden paranemisen ja nopeuttavat kansainvälistyessään talouden rakenteiden kansainvälistymistä.

www.fyk.fi
www.linkedin.com/company/forssanyrityskehitysoy
www.facebook.com/Forssanseutu

Muita uutisia