Hio suojausstrategia kuntoon ajoissa

Patenttiasiamies osaa kääntää keksinnöt patenttikielelle, patenttiasiamies Ville Pekkanen toteaa. 
Patenttiasiamies osaa kääntää keksinnöt patenttikielelle, patenttiasiamies Ville Pekkanen toteaa. 
02.06.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Onko mielessäsi kenties uusi keksintö? Aluksi tärkeintä on pitää se salassa ja ottaa yhteyttä patenttiasiamieheen parhaan mahdollisen suojausstrategian selvittämiseksi.

Teollisoikeudellinen suojaaminen hakuprosesseineen on hyvin vaativa kokonaisuus, jossa tarvitaan alusta alkaen teknisjuridista erikoisosaamista.

— Sen ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkaista keksijälle, toteaa patenttiasiamies Ville Pekkanen Patenttikonsultointi Kangasmäki Oy:stä.

Teollisoikeudellisen suojaamisen asiantuntija on patenttiasiamies, jonka kanssa IPR-asioiden hoito järjestyy kivuttomasti ja keksijä voi keskittyä oleellisimpaan eli omaan liiketoimintaansa.

Ajoissa patenttiasiamiehen puheille

IPR-suojauksessa pääsee alkuun suhteellisen edullisesti, eikä siinä kannata empiä.

— Varsinkin tiukassa kilpailutilanteessa keksintö tulee suojata mahdollisimman nopeasti, ettei kilpailijoille anneta vahingossa etumatkaa, patenttiasiamies Reijo Kangasmäki kertoo.

Patenttikonsultointi Kangasmäellä ensimmäinen kartoituspalaveri on maksuton. Suojausmahdollisuuksien kartoituksessa lähdetään liikkeelle kulloinkin parhaiten tarkoitukseen soveltuvan suojaustavan valinnasta, jolloin kyseessä olevan keksinnön luonteesta riippuen päädytään yleensä patentti-, hyödyllisyysmalli-, malli- ja/tai tavaramerkkisuojaukseen.

Varsinkin tiukassa kilpailutilanteessa keksintö tulee suojata mahdollisimman nopeasti, Reijo Kangasmäki kertoo.

Suojaustavoista järein on patentti

— Patentin tai hyödyllisyysmallin myöntämisen edellytyksenä on absoluuttinen uutuus, kertoo Kangasmäki.

Käytännössä se tarkoittaa, että keksintöä ei saa julkaista missään ennen sitä koskevan suojahakemuksen sisäänjättöä.

Kun halutaan tehokkain ja pitkäaikaisin suojaus, patentti on yleensä paras vaihtoehto. Patentin etuna ovat myös patenttihakemuksen automaattinen salassapito 18 kuukauden ajan ja myönnetyn patentin pitkä voimassaoloaika, jopa 20 vuotta patenttihakemuksen jättämisestä, mikä edellyttää vuosittaista vuosimaksujen suorittamista. Patentti soveltuu erityisesti teollisesti käytettävien ratkaisujen suojaamiseen kuten menetelmät, laitteistot, järjestelmät, sovitelmat, rakenteet tai koostumukset.

Muut suojaustavat

Keksinnön suojaamiseksi on monia tapoja, joista mikään ei kuitenkaan ole aina yksiselitteisesti paras.

— Hyödyllisyysmalli on yleensä edullisin ratkaisu, kun on kyse niin sanotusta kevyemmästä keksinnöstä. Se on kustannuksiltaan patenttia edullisempi ja tulee nopeammin voimaan, haluttaessa muutamassa kuukaudessa. Hyödyllisyysmallin suoja-aika on kymmenen vuotta, mikä edellyttää sen uudistamista kahteen otteeseen, kertoo Kangasmäki.

Hyödyllisyysmallia kutsutaan joskus pikkupatentiksi lyhempine salassapito- ja voimassaoloaikoineen. Se on hakuprosessiltaan patenttia yksinkertaisempi.

Mallisuoja soveltuu tuotteen tai sen osan ulkomuodon suojaamiseen. Mallisuoja on voimassa viisi vuotta kerrallaan. Sillä on erittäin pitkä voimassaoloaika, neljästi uusittuna jopa 25 vuotta.

— Mallisuoja on validi suoja, joka ei kuitenkaan ota kantaa uuden tuotteen sisäiseen tekniikkaan tai koostumukseen, kommentoi Kangasmäki.

Tavaramerkki mahdollistaa yksinoikeuden tuotteen tai palvelun yhteydessä käytettyyn yksilölliseen nimeen, tunnukseen, iskulauseeseen tai tuotepakkauksen ulkonäköön. Tavaramerkin etuna on lisäksi erottuvuus markkinointivälineenä. Se on voimassa 10 vuotta, jonka jälkeen se on uudistettavissa 10 vuoden jaksoissa. Se on mahdollista hakea myös yhdellä hakemuksella Euroopan Unionin alueella EU-tavaramerkkinä.

www.patenttikonsultointi.fi
[email protected]
Reijo Kangasmäki 0400 636475
Ville Pekkanen 040 6814645

Patenttikonsultointi Kangasmäki Oy

Patenttikonsultointi Kangasmäki Oy on vuodesta 1993 lähtien toiminut patenttitoimisto, jonka toimitilat sijaitsevat Tampereen Lielahdessa. Teollisoikeudellisessa suojaamisessa ja IPR- asioiden hoidossa tärkeää on vankka tekniikan tuntemus.

Reijo Kangasmäellä on pitkä kokemus patenttiasiamiehenä ja monipuolinen ammattikokemus tekniikan eri alueilta. Hänen erityisosaamisalueitaan ovat koneenrakennus ja lämpötekniikka.

Patenttiasiamies Ville Pekkanen on koulutukseltaan tekniikan tohtori ja hänellä on 15 vuoden ammattikokemus tekniikan eri osa-alueilta. Hänen erikoisosaamisalueitaan ovat elektroniikka ja fotoniikka.

Teksti ja kuvat: Lassi Kangasmäki

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia