Isännöitsijä tuntee ihmisten asumisen huolet ja toiveet

REIM Joensuu Oy:n isännöitsijät ovat Katja Mäkelä, Vesa Marttinen, Ulla Hiltunen (tj.) sekä Eero Väänänen.
REIM Joensuu Oy:n isännöitsijät ovat Katja Mäkelä, Vesa Marttinen, Ulla Hiltunen (tj.) sekä Eero Väänänen.
01.04.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

REIM Joensuu Oy on yksityinen ja riippumaton isännöitsijätoimisto, joka hoitaa taloyhtiöiden isännöintiä ja edunvalvontaa osakkaiden parhaaksi. REIM Joensuu Oy kuuluu itsenäisenä osakeyhtiönä valtakunnalliseen REIM Groupiin.

– Meille isännöinti on asukkaiden arjen sujuvuudesta huolehtimista, kiteyttää REIM Joensuun toimitusjohtaja, isännöitsijä Ulla Hiltunen.

ISA-auktorisoituja isännöintiyhtiöitä Joensuussa on kaksi, joista REIM Joensuu on toinen. Yrityksen isännöintikohteita ovat pääasiassa asuintalot. Yrityksen asiakkaat ovat Joensuun seudun kunnissa sekä Outokummussa. Kolilla on kiinteistöosakeyhtiöitä.

Väestönsuojat ja pelastussuunnitelmat kuntoon

Isännöitsijät Eero Väänänen ja Vesa Marttinen kertovat, että Ukrainassa käytävä sota on herättänyt taloyhtiöiden hallituksissa kysymyksiä väestönsuojatiloista: Missä kunnossa suojatilat ovat? Onko niitä tarkastettu? Miten nopeasti ne ovat otettavissa käyttöön?

– Tämän kevään aikana olemme tehneet useita tarkastuksia ja saattaneet väestönsuojia lain edellyttämään kuntoon.

Lain mukaan väestönsuojan tulee olla tyhjennettävissä 72 tunnissa. Tilan tulee olla ilmatiivis, tarkastuksessa tutkitaan esimerkiksi oven tiiviys. Tarkastuksessa käydään läpi ensiapuvälineistö ja korjataan sen puutteet, mikäli niitä ilmenee. Myös ilmanvaihtokoneen toiminta tarkastetaan, samoin hätäpoistumisreitin esteettömyys.

– Tilat ovat yleensä varastoina. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että väestönsuojien kuntoon ja valmiuteen ei ole kiinnitetty kovin paljoa huomiota, joten korjattavia seikkoja löytyy, Väänänen ja Marttinen kertovat.

– Nykyisin taloyhtiössä ei enää tarvitse olla nimettyä pelastuspäällikköä, vaan suojeluasioista vastaavat hallitus ja isännöitsijä kollektiivisesti.

Lain mukaan taloyhtiön pelastussuunnitelman tulisi olla jatkuvasti ajan tasalla. REIM Joensuu teetti viime vuonna lähes kaikille taloyhtiöilleen uudet pelastussuunnitelmat.

– Vain yksittäiset taloyhtiöt halusivat tehdä suunnitelman edelleen itse, Eero Väänänen mainitsee.

Sulavien kattolumien riskit

Väestönsuojelun ohella REIM Joensuun isännöitsijät muistuttavat toisestakin ajankohtaisesta asiasta: kattojen lumikuormasta.

– Lumiongelmat ovat usein välillisiä, eivätkä varsinaisesti liity lumen painoon. Korkeaksi kasautunut lumi voi tulla hormeista sisään, tai liian vaatimattomiksi mitoitetut lumiesteet antavat lumikuorman edessä periksi. Putoava lumi voi aiheuttaa isojakin vahinkoja, Eero Väänänen kuvailee.

– Lämpötilan vaihdellessa lumi sulaa ja jäätyy vuorotellen, mikä voi aiheuttaa veden vuotamista katolta sisään. Varsinkin vanhemmissa taloissa lämpövuoto sulattaa katolla olevaa lunta.

– Vakuutus ei korvaa vahinkoja, joita lumen sulamisvesi voi aiheuttaa rakennuksen yläpohjaan ja jopa yläkerroksen asuntoihin. Kaikki menee taloyhtiön maksettavaksi, korostaa Vesa Marttinen.

– Asukkaita arveluttaa eniten se, kestääkö katto – etenkin, jos lumia ei ole poistettu. Kyllä se kestää, sillä asuinrakennusten katot on Suomessa mitoitettu kestämään suuria kuormia, kertoo Vesa Marttinen.

Kattoremontti on järkevää suojata

Kattoasioista puheen ollen Vesa Marttinen huomauttaa, että kattavaa kattoremonttia voi aina lykätä, mutta siinä on riski, että lopulta sattuu kymmenien tuhansien eurojen vesivahinko.

– Tilapäisillä tilkitsemisillä on rajansa, eikä tarkastuksissakaan välttämättä havaita kaikkia potentiaalisia ongelmakohtia esimerkiksi saumojen tiiviydessä.

Eero Väänänen kertoo, että viime vuonna As Oy Kontiolahden Rajahovissa tehtiin kesästä syksyyn kestänyt perusteellinen kattoremontti sääsuojan alla.

– Taloyhtiö halusi välttää kosteusvauriot ja turvata remontin onnistumisen olosuhteista riippumatta. Pitkään kestävissä remonteissa ehtii tulla monenlaista säätä. Vähänkään monimuotoisemmissa katoissa sääsuojan alla työskentely on nykyaikana oikeastaan välttämätöntä.

Dokumentit ja viestit Rmapissa

Pelastussuunnitelmat ja muut dokumentit ovat taloyhtiön asukkaiden kätevästi saavutettavissa REIM Groupin Rmappi-verkkopalvelussa. Jokaisella taloyhtiöllä on Rmapissa oma sivunsa, ja järjestelmään on eritasoiset käyttöoikeudet hallituksen jäsenillä, osakkailla ja asukkailla. Rmappi toimii myös viestintäkanavana.

REIM Group kehittää Rmappia jatkuvasti monipuolisemmaksi.

– Pyrkimyksenä on ollut lisätä avoimuutta ja tiedon läpinäkyvyyttä. Hallitus on Rmapin avulla koko ajan selvillä taloyhtiön tilanteesta, ja näkee mm. mitä laskuja milloinkin kulkee. Myös kirjanpidon materiaalit ovat hallituksen jäsenten nähtävissä, kuvailee Ulla Hiltunen.

Digiloikkaa

Koronapandemia on vauhdittanut työskentelyn ja yhteydenpidon siirtymistä verkkoon. Etäyhteydet ja sähköinen asianhallinta ovat tulleet myös taloyhtiöiden hallitusten kokouksiin ja yhtiökokouksiin.

– Olemme pitäneet paljon hybridikokouksia, joissa osa henkilöistä on läsnä etänä ja osa paikan päällä, kertovat Ulla Hiltunen, Eero Väänänen ja Vesa Marttinen.

– Etäkokousten järjestämiseen REIM Joensuu on ottanut käyttöön uuden digitaalisen alustan, Viilun. Sillä saadaan kokouksen kaikki prosessit näkyviksi kutsusta pöytäkirjaan. Osakkaat voivat seurata kuvaruudulta kokouksen etenemistä. Viilu toimii myös äänestysvälineenä.

Hallitusten pöydillä sähköautojen latausta ja energiatehokkuutta

Sähköautojen lataustarpeet ovat viime aikoina olleet esillä useammassakin REIM Joensuun taloyhtiössä. Eero Väänäsen ja Vesa Marttisen mukaan lähestymistapa on ollut varovainen.

– Yleensä on päätetty seurata tilanteen kehittymistä. Taloyhtiölle ei ole asetettu velvoitetta järjestää latausasemia.

– Ainakin muutama latauspiste voitaisiin useimmissa taloyhtiöissä hankkia olemassa olevan sähköjärjestelmän varaan, mutta jos paikkoja on vain muutama, herää kysymys, toteutuuko yhdenvertaisuusperiaate, Eero Väänänen puntaroi.

– ARAn avustuksia latausjärjestelmiin on saatavana, mutta tarvittavat investoinnit erityisesti iäkkäämmissä taloyhtiössä voivat olla mittavia. Tarvitaan kaapelointien, sähköpääkeskusten ja sähkötolppien uusimisia.

ARA avustaa myös asuinrakennusten energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita. Väänänen ja Marttinen näkevät, että ARAn energia-avustukset ovat sinänsä hyviä, mutta niiden ehdot eivät kovin hyvin sovellu pienille pohjoiskarjalaisille taloyhtiöille.

– Käytännössä tarvittaisiin suuria remontteja, joissa laitettaisiin kuntoon useita eri energiatehokkuuteen vaikuttavia osa-alueita. Painava toimenpide olisi öljylämmityksen muuttaminen maalämmöksi, mutta asiakkainamme olevissa taloyhtiössä ei yhdessäkään käytetä öljylämmitystä.

Lisää osaamista REIM Joensuuhun

Ulla Hiltusen, Vesa Marttisen ja Eero Väänäsen lisäksi REIM Joensuussa toimii nyt neljäskin isännöitsijä. Viime vuoden puolella joukkoon liittyi Katja Mäkelä.

– Taustani on rakennusalalla. Olen suorittanut isännöinnin ammattitutkinnon, ja tällä alalla tulee kohta täyteen kolme vuotta. Työskentelen REIM Joensuussa isännöinnissä ja toimistopalvelujen puolella.

REIM Group kasvaa ja laajenee tasaisesti. Tällä hetkellä isännöitsijätoimistoja on 15 paikkakunnalla. Lisäksi toimintaan kuuluu kiinteistönvälitystä Etelä-Karjalassa sekä tilitoimistot Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa.

Ulla Hiltusen mukaan kasvu ja kehittyminen kertovat siitä, että REIMin konsepti toimii ja ammattilaisten osaamiseen luotetaan.

– Esimerkiksi meillä täällä Joensuussa asiakasvaihtuvuus on minimaalista, ja uusia kohteita tulee mukavasti vuosittain.

REIM Joensuu Oy
Niskakatu 4 (2. krs.)
0207 438 460
[email protected]

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia