JIPPOn päävalmentaja Sami Okkonen ennakoi sarjasta tasaista

Päävalmentaja Sami Okkonen takana keskellä. Kuva: Mikko Kalavainen / FotoMikko
Päävalmentaja Sami Okkonen takana keskellä. Kuva: Mikko Kalavainen / FotoMikko
05.04.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Sami Okkonen aloitti JIPPOn edustusjoukkueen päävalmentajana marraskuun 2021 alussa. Joensuuhun 34-vuotias Okkonen tuli Jyväskylästä FC Vaajakosken päävalmentajan ja valmennuspäällikön tehtävästä.

– Ihmisten vaihtuvuus tuo mukanaan muutoksia toimintatapoihin ja pelillisiin asioihin. Niitä olemme talven aikana käyneet läpi. Pelaajisto ja valmennus ovat tutustuneet toisiinsa.

– Korona on aiheuttanut terveyshaittoja, mutta tilanne on ollut samanlainen muillakin joukkueilla. Meillä edustuksen pelaajamäärä ei ole kovin suuri, joten sairauspoissaolot ovat sikäli vaikeuttaneet valmistautumista kauteen. Joukkueen sitoutumisaste on kuitenkin todella hyvä, ja pahimman yli olemme nyt toivottavasti päässeet.

Kehittyvä ja motivoitunut ryhmä

Sami Okkonen toteaa, että tämän kauden JIPPO on nuori joukkue.

– Kokemusta poistui viime kauden jälkeen paljon, vaikka muutamia kokeneita pelaajia onneksi riveissä edelleen on. Vaihtuvuus oli melkoinen: viime kauden joukkueesta lähti 14 pelaajaa, joista avauskokoonpanon pelaajia yhdeksän. Viime kaudelta tuttuja pelaajia jäi yhdeksän.

– Nostimme SM-sarjassa pelaavasta JIPPOn B-juniorijoukkueesta edustukseen useita pelaajia. Lisäksi joukkueeseen saatiin pari maakunnan nuorta pelaajaa ja muutama kauempaa saapunut.

– Sanoisin, että meillä on erittäin motivoitunut joukkue, jolla on asenne kohdallaan. Kestävyyskunnossa emme tule jäämään muista jälkeen. Kova työnteko kompensoi niitä osa-alueita, joissa on vielä kehittämisen varaa, toteaa Okkonen.

– Joukkueessa on paljon JIPPOn perinteiseen peli-ilmeeseen sopivia pelaajia, ja muutama hankinta tuo mukavasti maustetta keitokseen. Tietyille pelipaikoille haemme vielä yhtä–kahta pelaajaa.

– Kaiken kaikkiaan olen optimistinen, vaikka talvi on ollut rikkonainen ja otteluita on ollut vähän. Meillä on vielä hieman aikaa viedä asioita eteenpäin ennen kauden alkua.

Joukkue isolla J:llä

Päävalmentaja painottaa, että JIPPOssa tulee aina ykkösasiana iso J eli Joukkue.

– Kollektiivisessa joukkuepelaamisessa molempiin suuntiin meidän on oltava parempia kuin vastustaja, jos haluamme sarjassa pärjätä.

– Pyrimme pelaamaan hyvin organisoitua peliä puolustussuuntaan, mutta samalla kuitenkin vauhdikasta ja aggressiivista jalkapalloa. Hyökkäyspelaamisen periaatteisiin olemme panostaneet paljon harjoittelussa.

Lohkon tasaisuus on etu JIPPOlle

JIPPO pelaa tällä kaudella Kakkosen A-lohkossa. Sami Okkosen mukaan lohko vaikuttaa etukäteen tasaiselta.

– Sieltä on vaikea nostaa selkeää nousijasuosikkia. Kärkisijoista kamppailee varmaankin 3–4 joukkuetta, ja vastaava määrä muodostanee keskikastin. Lohkon tasaisuus antaa JIPPOlle mahdollisuuden olla mukana kamppailemassa kärkipään sijoituksista.

– Etukäteen ajateltuna vahvoja joukkueita ovat Atlantis FC, Reipas ja FC Kiffen. KuPS Akatemia pelaa ajoittain hyvin. PPJ on mielenkiintoinen ryhmä, siellä on pelaajistossa kokemusta yli tuhannen liigapelin verran.

Oman kylän poikia

Ketkä päävalmentajan mielestä voisivat olla sellaisia pelaajia, jotka JIPPOn fanien kannattaisi panna merkille näin sarjapelien alkamista odotellessa?

– Mainittakoon oman kylän pojat Turusen Miro ja Niemeläisen Niko. Molemmat ovat aiemmin pelanneet edustuksessa, mutta eivät avauskokoonpanossa. Nyt he saavat erinomaisen mahdollisuuden näyttää osaamistaan.

– Vuonna 2003 syntynyt Miro pelaa jo neljättä kautta edustusjoukkueessa ja voi ottaa isoa roolia. Niko pääsi viime kaudella maistamaan Ykkösen vauhtia. Hän on kova tekemään töitä ja haluaa kehittyä pelaajana, kuvailee Okkonen.

Valmentaja luottaa näkemykseensä ja löytää vahvuudet

Sami Okkonen luonnehtii itseään päämäärätietoiseksi, voitontahtoiseksi ja intohimoiseksi valmentajaksi.

– Haluan luoda joukkueeseen hyvän dynamiikan ja turvallisen, mutta vaativan ympäristön.

– Valmensin aiemmin joukkuetta, joka oli pelaajatyypeiltään ja vahvuuksiltaan erilainen kuin JIPPO. Talven aikana olemme valmennuksen ja pelaajiston kesken pyrkineet löytämään toisemme siinä, millaista jalkapalloa JIPPO pystyy pelaamaan.

– Valmentaminen on oman näkemyksen ja peli-ideologian tuomista joukkueeseen, mutta myös sen huomioimista, miten tulosurheilussa voidaan saada paras mahdollinen tulos käytettävissä olevilla voimavaroilla.

– Valmennustiimiin olen todella tyytyväinen, vaikka kakkosvalmentaja puuttuu vielä. Maalivahtivalmentajana meillä on nuori ja etevä Jarkko Ojaniemi, fysiikkavalmentajaksi saimme Kajaanissa ansioituneen Xavi Cadenas Pérezin. Mikko Makkonen on toiminut joukkueen huoltajana, ja Matti Ikonen kuvaa harjoitukset ja ottelut. Toista lajivalmentaja etsimme edelleen.

"Mä" ei ole vielä muuttunut "mieksi"

Sami Okkosen koko perhe – vaimo ja pieni vauva – on muuttanut Joensuuhun.

– Vaimo on vielä äitiyslomalla. Olemme kovasti tykänneet Joensuusta ja viihtyneet täällä mainiosti. Paikallinen murre ei ole vielä tarttunut, Okkonen naurahtaa.

– Isäni suku on Nurmeksesta ja äidin puolen suku Lappeenrannasta, joten Itä-Suomi on minulle tuttu ja karjalainen meininki lähellä sydäntä, vaikka stadista itse olenkin kotoisin.

JIPPO etenee järkevästi

Sami Okkonen kertoo olevansa vaikuttunut siitä, kuinka JIPPOssa tehdään työtä pitkällä tähtäimellä.

– Pikavoittoja ei yritetä hakea, vaan rakennetaan kestävää pohjaa järkevästi edeten. Fanipohja on vahva ja vahvistuu, ja yrityselämän puolella JIPPO nähdään hyvänä kumppanina. Joensuulaisen jalkapalloilun tulevaisuus on lupaava, täällä on mm. erinomaiset talviharjoitteluolosuhteet.

– Kaikki ovat tervetulleita seuraamaan ja kannustamaan JIPPOa, päävalmentaja toivottaa.

jippo.fi
[email protected]

YouTube
Facebook
Instagram
Twitter

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia