Kotimaiset venemerkit ovat suomalaisten suosikkeja

Facebook
28.06.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Veneala työllistää Suomessa noin 3500 henkeä ja Finnboatin jäsenyritysten liikevaihto ylitti vuonna 2022 800 miljoonaa euroa. Myytyjen uusien veneiden määrä väheni edellisvuodesta, mutta varusteiden ja moottoreiden myynti vilkastui. Myöhäinen kevään tulo ja yleinen talouden epävarmuus on vaikuttanut tämän vuoden venekauppaan.

Suomen veneilyn keskeinen mittari on veneiden rekisteröintimäärä, joka kääntyi nousuun finanssikriisin jälkeen vuodesta 2013 alkaen. Venerekisteriin merkitään kaikki yli 5,5 metriä pitkät tai yli 15 kilowatin (20 hevosvoiman) moottorilla varustetut veneet.

Rekisteröintimäärät olivat vuonna 2022 myynnin vähenemisestä huolimatta silti selvästi suurempia kuin pandemiaa edeltävänä vuonna 2019.

– Vaikka uusien veneiden myynti väheni edellisvuodesta, niin sekä varusteiden että moottoreiden myynti kasvoi euromääräisesti noin 10 prosenttia, joten alan kotimaan liikevaihto pysyi lähes edellisvuoden tasolla, Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo kertoi aiemmassa tiedotteessa.

Kotimaiset venemerkit vahvoja suosikkeja

Suomalaisten suosikkivene oli edellisten vuosien tapaan Buster. Kotimainen alumiinivenemerkki pysyi tilastoykkösenä ja toisella sijalla jatkoi erityisesti daycruisereistaan tunnettu Yamarin. Yli 200 rekisteröintiin pääsivät myös Silver, Suvi, Faster ja Terhi – kaikki tunnettuja ja vakiintuneita suomalaisia venemerkkejä. Kymmenen suosituimman moottoriveneen kärjestä peräti yhdeksän oli kotimaisia.

Kotimaisuuden lisäksi suomalaisten venemakua hallitsee alumiini. Kymmenen suosituimman venemerkin kärjessä alumiinirunkoisia tai kokonaan alumiinisia veneitä valmistavat Buster, Silver, Faster ja Falcon. Silverin mallistossa on myös lujitemuovimalleja, Finnmasterin mallistossa myös Husky- ja Yamarinin mallistossa Yamarin Cross -alumiiniveneitä.

– Viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana alumiiniveneiden suhteellinen osuus on yhä lisääntynyt: kun kaikkien veneiden määrä rekisterissä on lisääntynyt seitsemän prosenttia, niin alumiinirunkoisten veneiden määrä lisääntyi samaan aikaan 13 prosenttia, Pajusalo arvioi.

Vesijettien suosio jatkuu tasaisena

– Näyttää siltä, että helppokäyttöisistä ja vauhdikkaista vesijeteistä on tullut pysyvä ilmiö suomalaisessa veneilyssä. Niitä on myyty vuodesta 2018 lähtien jatkuvasti yli tuhat kappaletta vuodessa ja sen lisäksi vuosittain vaihtaa omistajaa lähes kolminkertainen määrä käytettyjä jettejä, Jarkko Pajusalo pohtii.

Sea-Doo oli Suomen jettimarkkinoilla ylivoimainen ykkönen. Toiseksi suosituin merkki on Yamaha, joita rekisteröitiin 93 kappaletta ja kolmantena pysyi Kawasaki 41 rekisteröinnillä.

Myös käytettyjen veneiden kauppa jatkui vilkkaana

Käytettyjen veneiden kauppa jatkui vilkkaana. Traficomin ylläpitämän venerekisterin mukaan veneiden omistajavaihdoksia kirjattiin yhteensä yli 22 500 kappaletta. Kahden edellisvuoden yli 28 000 käytetyn veneen kaupan huipputasolta on tultu viidennes alaspäin, mutta omistajanvaihdosten määrä oli silti korkeammalla tasolla kuin vuonna 2019. Vuoden aikana vaihtoi omistajaa yli 18 000 moottorivenettä, yli 2 700 vesijettiä ja reilut 1 200 purjevenettä.

Vuonna 2022 erilaisia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin 4 589 kappaletta. Moottoriveneitä rekisteröitiin 3 242 kappaletta ja kovapohjaisia ilmatäytteisiä veneitä eli RIB:ejä 78 kappaletta. Vesijettien suosio säilyi varsin tasaisena ja niitä rekisteröitiin 1 179 kappaletta.

Uusia purjeveneitä rekisteröitiin 18 kappaletta, neljä vähemmän kuin edellisvuoden aikana.

Teksti- ja kuvalähde: Finnboat

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia