Lattiavalinta kannattaa tehdä harkiten – Parketti Herala Oy auttaa löytämään parhaan ratkaisun

Facebook
27.01.2023 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Lattian kunnostusta tai uusintaa suunniteltaessa on osattava huomioida monia seikkoja, joten apuna kannattaa käyttää ammattimaista lattiatoimittajaa. Tamperelainen Parketti Herala Oy lupaa auttaa asiakkaitaan löytämään parhaan ratkaisun kohteen ja käyttäjien näkökulmasta miettien.

– Kun asiakas soittaa kohteesta, sovimme tapaamisen, jonka aikana kartoitetaan mitä kohteessa jo on, ja mitä asiakas haluaa siellä muutettavan. Hionta ja pinnan kunnostus on aina kustannustehokkaampi vaihtoehto, kuin lattian täydellinen uusinta. Katselen kohteissa monesti myös seinän vierustoja, tarkastaen onko lattian pinnan lämpötiloissa suuri eroavaisuuksia ja samalla haastatellaan asukasta, että onko lattiassa vetoisia paikkoja. Saatamme vilkaista lattian alle ja tarkastaa puulattian eristeet, jonka jälkeen se kasataan, hiotaan ja lakataan. Hyvin harvoin puulattiaa lähdetään vaihtamaan, koska niissä on lähes aina hiontavaroja, Arto Herala toteaa.

Huoneistoremontin viimeinen vaihe on lattia

– Huoneistoremonteissa edetään tyypillisesti ylhäältä alaspäin. Ensin maalataan katot, mahdollisesti poistetaan tapetit sekä maalataan ja tapetoidaan seinät uudelleen. Lattiat ja listoitukset kannattaa jättää viimeiseksi. Tänä päivänä listoitusten yhteydessä tarkastetaan vielä, ovatko antenni- ja pistorasiat oikeilla paikoilla, koska johtourallisiin jalkalistoihin saadaan kätkettyä helposti kaapeleitakin.

Suuri osa uudiskohteista toteutetaan Heralan mukaan kolmikerroksisella lamelliparketilla, jonka pinnassa on 3,5 milliä jalopuuta.

– Nyt on selvästi nähtävissä, että lamelliparkettien osalta ollaan entistä enemmän tekemisissä tammen kanssa. Tammi ja saarni ovat tyypillisimmät parketissa käytetyt puulajit, joita usein myös sävytetään.

Herala kertoo, että lattioita toteutetaan nykyään hyvin yllättävilläkin lattiaväreillä, jonka mahdollistavat laadukkaat skandinaaviset lattiamaalit.

– Lattiamaaleja käytetään tyypillisesti lattioiden sävytysten sekä hiontojen yhteydessä.

Parkettilattian kunnostus kannattaa

Kunnostettavien lattioiden määrät ovat kasvaneet Heralan mukaan jatkuvasti. Parketti Heralan liikevaihdosta yli 50 % tulee lattioiden kunnostuksesta. Parketin kunnostuksessa tehdään lattian hionta sekä uudelleenkäsittely. Kunnostuksen yhteydessä voidaan vaihtaa myös lattian väriä, jolloin parkettiin voidaan tehdä esimerkiksi valkolakkaus.

Herala toteaa, että normaali lamelliparkettilattia voidaan kunnostaa vain kerran, mutta mosaiikkiparkettilattia voidaan kunnostaa useita kertoja.

– Ruutumosaiikkiparketissa (16x16 cm) on 8-millinen pinta. Esimerkiksi hotellien lattiat on tehty usein mosaiikkiparketista. Mosaiikkiparketissa on hyvä lakkakalvo pinnassa ja riittävästi hiontavaraa. Monta kertaa kestävämpi mosaiikkiparketti on vain hiukan lamelliparkettia kalliimpaa.

Ammattilaiset suosivat skandinaavisia tuotteita

Kohteessa olisi hyvä muistaa, että jokaisen huoneen tulisi olla oma erillinen lauttansa. Kun kynnykseen jätetään liikuntasauma, ei lattia ala rakoilla kuivuessaan.

– Skandinaviset lattiavalmistajat tiedostavat meidän neljä eri vuodenaikaa, eli ilman suhteellisen kosteuden ja lämpötilan vaihtelut. On eri asia tehdä lattiaa Välimeren rannalla kuin täällä Näsijärven rannalla, Herala naurahtaa.

Korkkilattia on lämmin ja kestävä ratkaisu

– Laminaattikin on hyvä päällyste, kunhan muistetaan käyttää riittävän laadukasta tuotetta. Laminaateistakin löytyy sekä mosseja että mersuja. Myös korkkilattian suosio on nostanut voimakkaasti päätään ja sitä on saatavilla sekä lakka- että muovikalvopintaisena. Korkkilattia soveltuu erityisen hyvin lapsi- ja koiratalouksiin, joissa eteiseen tulee paljon kosteusrasitusta. Heralan mukaan kosteutta hyvin kestävä vinyylikalvopintainen korkkilattia toimii myös keittiössä parkettia paremmin.

– Lukkopontillinen korkkilattia voidaan myös asentaa parkettilattian väliaikaiseksi suojaksi ja purkaa se myöhemmin, kun ylimääräistä suojausta ei enää tarvita. Korkkilattioista löytyy suuri määrä erilaisia värejä ja kuoseja.

Herala mainitsee, että korkki on täysin huoltovapaa lattia, joka kestää helposti yli 30 vuotta.

– Korkkilattian lukkopontti on siinä mielessä hyvä juttu, että lattian vioittuneet osat on mahdollista vaihtaa kätevästi. Korkkilattioihin voi käydä tutustumassa osoitteessa: www.korkkitrio.fi.

Vinyylilankut vaativiin kohteisiin

Vinyylilankkuja löytyy sekä puu- että kivikuosisina ja eri vahvuuksissa. Vinyylilankkuja on saatavilla alustaan integroidulla askeläänieristeellä tai erillisellä alusmateriaalilla. Asennustyö suoritetaan lukkopontilla tai alustaan liimaten. Vinyylilankku soveltuu myös kovemman käyttöluokituksen kohteisiin, kuten luokkahuoneisiin, toimistoihin, liiketiloihin sekä teollisuushalleihin.

Kokolattiamatto on lattiapäällysteenä erinomainen

– Mielestäni kokolattiamatto on todella hyvä lattiapäällyste, kunhan käytetään laadukkaita kokolattiamattoja. Kokolattiamattoja käytetään edelleenkin hotellikohteissa, mutta yksityiskodeista tekstiilipäällysteitä löytyy lähinnä portaista. Tekstiilipäällyste sekä vaimentaa ääntä että poistaa askelman liukkauden. Akustiikkaa parantava tekstiilipäällyste kestää portaassa helposti 30 vuotta, joten siihen ehtii kyllästymään ennen kuin se kuluu vaihtokuntoiseksi, Herala naurahtaa.

Kivilattia vaatii aina kaverikseen lattialämmityksen

– Kivilattia on aina yhdistettävä lattialämmitykseen. Kivilattia johtaa lämpöä jalkapohjasta puuta tehokkaammin, jonka takia se tuntuu puuta kylmemmältä, vaikka sen pintalämpötila on todellisuudessa sama. Kivilattioita käytetään monesti asuntojen sisääntuloauloissa, keittiöissä sekä takkahuoneissa. Jos lattialle tulee kosteusrasitusta, se on turvallista toteuttaa kivestä, Herala toteaa.

Orient Occident -valikoiman kivikuosinen COREtec Stone on uudensukupolven kivilattia, joka tarjoaa aidon kiven ylellistä tuntumaa, kaunista ulkonäköä sekä erinomaista kestävyyttä.

Coretec Stonessa on luja mineraaliydin sekä ainutlaatuinen Geraguard-pinnoite, joka kestää hyvin kosteutta, naarmuja, iskuja sekä kulutusta. Monikäyttöinen komposiittivinyylilaatta soveltuu kohteisiin, joissa on lattialämmitys ja -jäähdytys, mutta sitä voidaan käyttää myös lämmittämättömissä tiloissa. Coretec Stonella on M1-päästöluokitus ja sen asennus tapahtuu lukkopontilla. Tuotteessa on myös ekologinen korkkipohja, joka vaimentaa askelääntä.

Kulutusta kestävä bambulattia

– Meiltä löytyy kaksi eri bambulattiaversiota, vaaleampi Kaisla sekä tummasävyinen Kaarna. Bambulattioita on saatavilla myös öljyvahattuina sävyinä: Natural, White Stone ja White Wash. Bambumateriaalin kovuuden ansiosta, lattian kulutuskestävyys on todella hyvä. Toistaiseksi bambulattiasta saadut kokemukset ovat olleet hyviä, vaikkakin neljän vuodenajan asettamat haasteet ovat monelle rakennusmateriaalille liikaa, Herala pohtii.

Lattian on istuttava kokonaisuuteen

– Asiakkaat ottavat näyttelytilastamme mukaansa muutaman valitsemansa lattiamallin esittelykappaleet, jolloin kohteessa saadaan selkeämpi kuva siitä, miltä lattia tulee näyttämään eri valaistuksissa. Kyseessä on asunnon suurin huonekalu, jota vain harvoin lähdetään vaihtamaan pelkästään ulkonäköseikkojen takia. Kun lattiamateriaali on valittu, teemme kohteesta sitovan kustannusarvion ja valitsemme kohteeseen sopivat jalkalistat.

Pallman-sävyöljyt lattioiden sävytykseen

Parketti Heralan jälleenmyymiä Pallman-sävyöljyjä voidaan hyödyntää lattioiden hiontojen sekä sävytysten yhteydessä. Käsiteltävän lattian viimeinen pinta voidaan joko lakata tai öljytä. Tarjolla on useita eri vaihtoehtoja.

Apuna vahinkotilanteissa

– Ihmiset ovat vakuuttaneet kotinsa sen verran hyvin, että lähes aina vahinkotapauksessa toisena osapuolena on vakuutusyhtiö. Uudet vakuutusyhtiöt tarvitsevat hyviä partnereita, jotta heidän asiakkaansa löytäisivät hyvät tekijät mahdollisimman helposti. Kun saamme puhelun asiakkaalta, käymme työmaakäynnillä, teemme raportin ja mikäli kohteeseen tarvitaan vielä erillistä kosteuskartoittajaa, otamme kantaa myös siihen. Saamme kustannukset kasaan nopeasti, eli mitä ja kuinka tehdään, jonka jälkeen vakuutusyhtiö hoitaa hommaa eteenpäin, Arto Herala kuvailee tyypillistä vahinkotilannetta.

www.parkettiherala.fi

040 584 9962

[email protected]

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä